Ga naar content

Stijgend aantal veiligheidskeuringen in magazijnen

Het magazijn is een plek waar door kleine menselijke fouten grote ongelukken kunnen gebeuren. Vanuit de overheid zijn periodieke veiligheidskeuringen daarom verplicht gesteld. Ook vanuit organisaties zelf worden dit soort veiligheidskeuringen steeds vaker gestimuleerd. Het afgelopen jaar is het aantal periodieke veiligheidskeuringen van magazijnen en materieel dan ook opnieuw gestegen.

BMWT-Keur voor periodieke veiligheidskeuringen


Al sinds 1998 is in Nederland een verplichte periodieke veiligheidskeuring vastgelegd in Arbobesluit artikel 7 (punt 4a). De BMWT – de brancheorganisatie van onder andere fabrikanten en importeurs van magazijnstellingen – is hiervoor verantwoordelijk. Het resultaat is BMWT-Keur, een systeem van periodieke veiligheidskeuringen om de veiligheid in en rondom het magazijn te borgen.

BMWT-Keur staat garant voor de kwaliteit van de periodieke veiligheidskeuringen die deelnemende bedrijven uitvoeren. Belangrijke subdisciplines binnen de keuringen zijn onder meer BMWT-Train (certificering voor de bediening van werkmaterieel zoals heftrucks), BMWT-Cert (examens SOG en Terugwinnen mobiele airco’s) en het Keur Duurzame Bedrijfsvoering.


Steeds meer keuringen in het magazijn


In 2017 is het aantal veiligheidskeuringen van magazijnen opnieuw gestegen. Dit ook nog eens met een hogere snelheid dan in de voorgaande jaren. Daar waar de stijging in 2015 8,0% en in 2016 8,2% bedroeg, ging het in 2017 om een percentage van maar liefst 9,5%. Deze ontwikkeling laat duidelijk zien dat het belang van periodieke inspecties tegenwoordig in toenemende mate wordt onderkend.

Brancheorganisatie BMWT heeft de trend een aantal jaar geleden al voorspeld. De positieve economische ontwikkelingen en het toegenomen bewustzijn op het gebied van veiligheid binnen organisaties zorgen er gezamenlijk voor dat bedrijven steeds meer investeren in periodieke keuringen. Tegelijkertijd neemt het aantal bedrijfsongevallen in magazijnen gestaag af.


Arbeidsveiligheid in de intralogistieke wereld


Hoewel een groot deel van de keuringen wordt uitgevoerd in het magazijn, richt BMWT zich op de gehele intralogistieke wereld en gedeeltelijk ook op de GWW-sector en bouw. Met speciale aandacht wordt gekeken naar magazijnstellingen zoals palletstellingen, die door de aard van de werkzaamheden en de verwerkte goederen de nodige risico’s op de werkvloer met zich meebrengen.

Maar ook mobiel intern transport zoals heftrucks en tractiebatterijen worden aan het oog van de strenge keurmeesters onderworpen. Daar waar periodieke inspecties in de magazijnwereld al enigszins gemeengoed zijn, valt er in de GWW-sector nog een inhaalslag te maken. BMWT wil zich hier in de komende jaren dan ook nadrukkelijker op gaan richten.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Hogere magazijnveiligheid is hogere efficiƫntie

Zoals in alle takken van het bedrijfsleven, draait het in een magazijn om efficiëntie en kostenbesparing. Maar anders dan in andere werkvelden, speelt veiligheid ook een belangrijke rol. Gelukkig hoeven efficiëntie en magazijnveiligheid elkaar echter niet te bijten. Sterker nog: een hogere veiligheid betekent vaak ook een hogere efficiëntie. Hieronder sommen we 3 redenen daarvoor op.

De beveiliging van verrijdbare magazijnstellingen

Heeft u soms tijdelijk meer opslagcapaciteit of gangpadruimte nodig in uw magazijn? Dan zijn verrijdbare magazijnstellingen de flexibele oplossing waar u naar op zoek bent. De verrijdbaarheid van palletstellingen brengt echter ook bepaalde beveiligingsrisico’s met zich mee. Hieronder bespreken we hoe u hier optimaal op kunt inspelen.