Stelling van de week   Bij Petersen altijd de beste opstelling!

3 voorwaarden voor een goede magazijnveiligheid

Elk bedrijf met een winstoogmerk is gericht op het maximaliseren van arbeidsefficiëntie en het behalen van zo hoog mogelijke winsten. Maar in de magazijnbusiness speelt een andere criterium een belangrijke rol en dat is magazijnveiligheid. Voor een goede veiligheid in het magazijn zijn de volgende 3 voorwaarden van het grootste belang:

Beleid van de organisatie


Elke organisatie heeft een eigen cultuur en die heeft grote invloed op de werkwijze in het magazijn. Toch mag een bedrijfscultuur nooit leidend zijn als het gaat om een aspect als de magazijnveiligheid. De vrijblijvendheid van een informele werkcultuur moet bijvoorbeeld worden losgelaten op het moment dat de personeelsleden de magazijnvloer betreden.

De beste strategie is om kernwaarden als discipline en toewijding te integreren in de bestaande cultuur. Zowel management als de werkvloer moeten veiligheid als een speerpunt zien in de dagelijkse werkzaamheden en hun beleidsmatige beslissingen en handelen op afstemmen. Voorbeeldgedrag is cruciaal om deze veiligheidscultuur in stand te houden.


Communicatie binnen het bedrijf


Binnen een bedrijfscultuur die is geënt op magazijnveiligheid past ook een goede communicatie. Dat kan zowel op verbaal als non-verbaal vlak. Op verbaal gebied is het belangrijk om risicovolle werkzaamheden grondig te bespreken, duidelijke afspraken te maken en onvoorziene situaties of fouten steevast te evalueren. Anders leidt dit vroeg of laat tot ongevallen.

Op non-verbaal gebied is het belangrijk om de magazijnveiligheid door middel van visuele communicatie te vergroten. Denk hierbij aan het dragen van opvallende werkkleding, zeker in gebieden waarin veel gelopen en gereden wordt. Zones in het magazijn zoals in de buurt van de docks kennen traditioneel de hoogste cijfers op het gebied van bedrijfsmatige ongevallen.


Verkeersveiligheid op de magazijnvloer


Het magazijn is niet alleen een drukke werkomgeving, maar is door de aanwezigheid van hoge palletstellingen soms ook onoverzichtelijk. Het vervoer van zware lasten met heftrucks en het af en aan lopen van personeel te voet vergroot de kans op serieuze ongevallen nog eens extra. Dat maakt het opstellen van een doordacht verkeersplan geen overbodige luxe.

Naast het samenstellen van een verkeersplan, is het werken met aanrijdbeveiliging en waarschuwingssystemen van groot belang om bijna-ongelukken te voorkomen. Dit beschermt niet alleen medewerkers te voet, maar ook magazijnstellingen zoals palletstellingen tegen schade door aanrijding met zware heftrucks.

< Terug naar overzicht

Waarom LP Petersen

Vooruitstrevend, met ervaren en deskundig personeel zien wij elke opdracht als een uitdaging om voor u de beste kwaliteit neer te zetten.

Topmerken stellingen

100% merk onafhankelijk en vele merken direct uit voorraad leverbaar

Eigen transport en montage

Eigen transport en montage in heel Nederland

Gebruikte, nieuwe en verhuur stellingen

Gebruikte, nieuwe en verhuur van stellingen