Stelling van de week   Bij Petersen altijd de beste opstelling!

Spiegels voor een veiliger magazijn

Op drukke dagen kan een magazijn soms vrij onoverzichtelijk zijn. Af- en aanrijdende heftrucks en heen en weer lopend personeel zorgen voor drukke verkeersstromen in vaak toch al krappe gangen. Het is belangrijk om daarom niet alleen te kiezen voor een weloverwogen ganginrichting, maar ook om passende veiligheidsmaatregelen te treffen.

Hoe werkt een bolle spiegel precies?


Een simpele maar doeltreffende maatregel om de veiligheid in een magazijn te verhogen is het ophangen van bolspiegels. Deze spiegels beschikken over een gekromd en weerkaatsend oppervlak dat toebuigt naar een lichtbron. Dankzij de unieke vorm ontstaat er een goed overzicht van de omgeving, waarbij medewerkers wel rekening moeten houden met het zogenaamde ‘valse’ perspectief.

De bolvorm van de spiegel maakt de kijkhoek namelijk niet alleen breder, maar zorgt er ook voor dat objecten kleiner lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Hierdoor bevinden ze zich dichterbij dan het in eerste instantie lijkt. Dat principe werkt feitelijk hetzelfde als bij de buitenspiegel aan de passagierszijde van een auto.


Wat maakt bolspiegels zo effectief in het magazijn?


De gemiddelde magazijnomgeving kenmerkt zich door talloze krappe gangen, drukke verkeersknooppunten en de opeenstapeling van pallets goederen. In zo’n onoverzichtelijke situatie schuilt het gevaar in een klein hoekje - een botsing tussen een heftruck en een medewerker te voet is immers zo gemaakt.

Een eenvoudige manier om het overzicht in de ganginrichting te vergroten, is het ophangen van bolspiegels. Deze zorgen ervoor dat het personeel altijd ziet wat er om de hoek aankomt, waardoor de kans op arbeidsongevallen en botsingen aanzienlijk wordt verminderd. In de praktijk blijkt namelijk dat licht- en geluidssignalen van heftrucks in dit opzicht niet voldoende werken.


Waar monteer ik de spiegels in mijn magazijn?


Bolspiegels hebben het meeste effect als ze worden opgehangen in hoeken rondom onoverzichtelijke verkeersknooppunten. Alle medewerkers hebben dan vanaf alle zijden zicht op de verkeerssituatie in aangrenzende gangpaden – of ze nu te voet zijn of zich op een heftruck bevinden. Normaal zijn het vaak magazijnstellingen zoals hoge palletstellingen die het zicht op de situatie belemmeren.

Ironisch genoeg zijn het precies diezelfde stellingen die uitermate geschikt zijn om de spiegels aan op te hangen. De vaak lange en hoge staanders van palletstellingen maken een relatief hoge bevestiging van de bolspiegels mogelijk en staan bovendien garant voor een snelle en stevige montage. Monteer de spiegels niet té hoog, want dan zullen medewerkers ze eerder over het hoofd zien.

< Terug naar overzicht

Waarom LP Petersen

Vooruitstrevend, met ervaren en deskundig personeel zien wij elke opdracht als een uitdaging om voor u de beste kwaliteit neer te zetten.

Topmerken stellingen

100% merk onafhankelijk en vele merken direct uit voorraad leverbaar

Eigen transport en montage

Eigen transport en montage in heel Nederland

Gebruikte, nieuwe en verhuur stellingen

Gebruikte, nieuwe en verhuur van stellingen