Stelling van de week   Bij Petersen altijd de beste opstelling!

​Steeds meer veiligheidskeuringen in magazijnen

Veiligheid speelt in magazijnen een belangrijke rol. Dat is niet zo vreemd, want het betreft een drukke omgeving waarin wordt gewerkt met zware goederen. Het afgelopen jaar is het aantal magazijnkeuringen wederom flink toegenomen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten veiligheidskeuringen en de oorzaken van de toename.

Aantal periodieke veiligheidskeuringen gestegen


Er bestaan meerdere keurmerken op het gebied van magazijninspecties en magazijnkeuringen. De TÜV, VSL en BMWT zijn een aantal goede voorbeelden. Voor de twee laatstgenoemde geldt dat ze uit de koker komen van een aantal importeurs, producenten en leveranciers van magazijnstellingen. Hieronder richten we ons voornamelijk op cijfers van BMWT.

Uit cijfers van deze organisatie blijkt namelijk dat het aantal veiligheidskeuringen in magazijnen afgelopen jaar opnieuw is gestegen. Het gaat dan vooral om periodieke keuringen, waarvan er in 2016 maar liefst 262.000 werden uitgevoerd.

Een stijging van 8% ten opzichte van het voorgaande jaar, die past in de opwaartse lijn die we nu al meerdere jaren zien. Ook in 2015 steeg het aantal periodieke veiligheidskeuringen in magazijnen namelijk met circa 8% in vergelijking met het jaar daarvoor.


Meer aandacht voor magazijnveiligheid


Volgens BMWT laten de cijfers zien dat bedrijven in toenemende mate waarde hechten aan een goede veiligheid in het magazijn. Werkgevers zijn er goed van doordrongen dat werken met zaken zoals palletstellingen risico’s met zich meebrengt als de veiligheidsvoorschriften niet voldoende in acht worden genomen.

Toch kijken keurmeesters niet alleen naar de conditie van de aanwezige magazijnstellingen, maar beoordelen ze de magazijnveiligheid vanuit een breder perspectief. Zo moet er bijvoorbeeld sprake zijn van een veilige magazijninrichting, een optimale ganginrichting en een goede aanrijdbeveiliging voor palletstellingen. Met name het werken met heftrucks brengt bepaalde veiligheidsrisico’s met zich mee.


Hogere veiligheid is meer productiviteit


Volgens BMWT opereren werkgevers niet alleen vanuit het oogpunt van veiligheidsoverwegingen. Statistieken laten namelijk zien dat een goede veiligheid ook de productiviteit verbetert. In een tijd waarin de economie aantrekt, is het voor bedrijven hierdoor aantrekkelijk een veiligheidskeuring uit te laten voeren. Een hogere productiviteit leidt namelijk tot meer inkomsten.

Wilt u ook weten wat de huidige veiligheidsstatus is van uw magazijn? Laat dan een magazijninspectie uitvoeren door de experts van L.P. Petersen. Wij werken volgens Nederlandse en Europese normen (NEN-EN) en zijn volledig onafhankelijk. Meer weten? Bel naar 341 - 49 33 36 of stuur ons een mail via info@lppetersen.nl.

< Terug naar overzicht

Waarom LP Petersen

Vooruitstrevend, met ervaren en deskundig personeel zien wij elke opdracht als een uitdaging om voor u de beste kwaliteit neer te zetten.

Topmerken stellingen

100% merk onafhankelijk en vele merken direct uit voorraad leverbaar

Eigen transport en montage

Eigen transport en montage in heel Nederland

Gebruikte, nieuwe en verhuur stellingen

Gebruikte, nieuwe en verhuur van stellingen