Stelling van de week   Bij Petersen altijd de beste opstelling!

​Voorkom ongelukken rondom palletstellingen

In de periode voorafgaand aan een ongeluk vinden vaak diverse bijna-ongelukken plaats. Deze wijsheid staat bekend als de ijsbergtheorie en is bekend bij tal van professionals die werken in branches waar arbeidsveiligheid een rol speelt. Het goed bijhouden van bijna-ongelukken is dan ook noodzakelijk om daadwerkelijke ongelukken op de magazijnvloer te voorkomen.

Werken met palletstellingen niet zonder risico


Met name rondom palletstellingen is er potentieel sprake van een onveilige situatie. Het rondlopen van medewerkers, het af en aan rijden van heftrucks en het in- en uitladen van zware goederen is een recept voor mogelijke risico’s. De vele factoren die hier een rol spelen, maken het bovendien nog lastiger om deze risico’s te reduceren.

Natuurlijk zijn er een aantal veelvoorkomende maatregelen zoals de juiste aanrijdbeveiliging, een verbeterde ganginrichting en een efficiëntere aanvoer van goederen. Maar daarmee bent u er in de meeste gevallen nog niet. Elk magazijn heeft namelijk zijn eigen specifieke arbeidsprocessen en kent daarmee ook zijn eigen uitdagingen op het gebied van veiligheid.


Vroegtijdig herkennen van potentieel gevaarlijke situaties


In dat kader is het in kaart brengen van risicogebieden in het magazijn van groot belang. Dat begint bij het registreren van voorvallen die net geen ongeluk werden, omdat deze indicatief zijn voor de gebieden die voor verbetering vatbaar zijn. Op deze manier kan een gebied worden aangepast, voordat er daadwerkelijk een ongeluk met bijbehorend letsel plaatsvindt.

Registratie van gevaarlijke voorvallen op het werk is, naast een magazijninspectie door een specialist, de beste methode om risicovolle situaties vroegtijdig te herkennen. Een gebied waarin meerdere voorvallen plaatsvinden, moet daarom prioriteit krijgen bij het formuleren van mogelijke oplossingen. Alleen zo blijft de veiligheid van medewerkers in het magazijn gewaarborgd.


Duidelijk actieplan voor veiligheidsmaatregelen


Om de juiste oplossingen voor gevaarlijke situaties te verzinnen, is een helder inzicht nodig in de oorzaken achter de bijna-ongelukken. Het beoordelen van de geregistreerde voorvallen dient dan ook te worden gedaan door een ervaren veiligheidsspecialist. Door zijn achtergrond weet hij wat de meest efficiënte maatregel is die zonder verlies van arbeidsproductiviteit kan worden geïmplementeerd.

Hoewel deze veiligheidsmanager een belangrijke rol krijgt toebedeeld in het voorkomen van ongelukken op de werkvloer, blijft het hogere management bij voorkeur zijn toezichthoudende functie vervullen. Zo bestaat er binnen alle geledingen van het bedrijf duidelijkheid over veiligheidsproblemen en de maatregelen die hiervoor genomen moeten worden.

< Terug naar overzicht

Waarom LP Petersen

Vooruitstrevend, met ervaren en deskundig personeel zien wij elke opdracht als een uitdaging om voor u de beste kwaliteit neer te zetten.

Topmerken stellingen

100% merk onafhankelijk en vele merken direct uit voorraad leverbaar

Eigen transport en montage

Eigen transport en montage in heel Nederland

Gebruikte, nieuwe en verhuur stellingen

Gebruikte, nieuwe en verhuur van stellingen