Stelling van de week   Bij Petersen altijd de beste opstelling!

​Wanneer is mijn magazijn te klein?

Een uitdijend magazijn is in de meeste gevallen een goed teken. Het betekent dat de zaken goed gaan en dat het bedrijf een gezonde groei vertoont. Soms is de groeicurve zelfs zó stijl dat het magazijn in korte tijd te klein wordt. Maar hoe herken je het moment om uit te breiden of te verhuizen? Dit zijn de 5 signalen waar je op moet letten:

Te late uitlevering van goederen


Wat is het uiterste tijdstip waarop je jouw goederen overdraagt aan de pakketvervoerder? We hopen dat dit laat is, want dat geeft je net even meer ruimte om alle orders op drukke dagen te verwerken. Slaag je hier steeds vaker niet in en worden bestellingen van klanten niet altijd meer op tijd uitgeleverd? Dan is dit een teken dat je iets moet veranderen in je magazijn of werkprocessen. Analyseer waar het fout gaat en reorganiseer waar nodig.


Toename menselijke fouten


Juist in periodes waar de tijdige uitlevering van goederen onder druk staat, neemt ook de belasting op medewerkers toe. Zeker in een magazijn met verschillende soorten overvolle stellingen is een orderpickfout zo gemaakt. Hoewel locatienummering van magazijnstellingen veel blunders voorkomt, worden er nu eenmaal fouten gemaakt waar mensen werken. Meer automatisering in het magazijn (denk bijvoorbeeld aan robots, drones of de inzet van blockchaintechnologie) is dan onvermijdelijk.


Wachtrijen in krappe gangpaden


In sommige situaties kunnen capaciteitsproblemen in het magazijn je bijna niet ontgaan. Dat is bijvoorbeeld het geval als er in bepaalde gangpaden wachtrijen van personeel ontstaan. Is het een specifiek deel van je bedrijfsactiviteiten dat een enorme groei doormaakt? Dan bevinden de wachtrijen zich voor een aantal bijbehorende palletstellingen. Reorganisatie van dit magazijnsegment is dan voldoende om de problemen op te lossen. Zijn er overal waar je kijkt in het magazijn opstoppingen? Dan is het wellicht tijd om te denken aan een uitbreiding of verhuizing.


Afnemende arbeidsproductiviteit


In andere situaties is het niet de totale grootte van het magazijn, maar meer de vorm of de inrichting die het probleem vormt. Huurt jouw bedrijf er in het piekseizoen bijvoorbeeld magazijnstellingen bij om de capaciteit tijdelijk te verhogen? Dan kan het zijn dat de loopafstanden tussen deze en andere stellingen hoog uitvallen. Het gevolg is dat magazijnpersoneel langer onderweg is waardoor doorlooptijden toenemen. Je kunt dan een herinrichting overwegen om de arbeidsproductiviteit weer op te krikken.


Te weinig opslagruimte in stellingen


Dit is misschien wel het duidelijkste signaal dat je magazijn te klein raakt: overvolle palletstellingen. Bieden jouw stellingen niet meer genoeg ruimte voor opslag van alle goederen en plaatsen medewerkers producten dan maar op de vloer? Dan weet je dat het tijd is voor een capaciteitsuitbreiding. Heb je geen ruimte meer om nieuwe magazijnstellingen bij te plaatsen? Dan ontkom je niet aan een magazijnuitbreiding of verhuizing.

< Terug naar overzicht

Waarom LP Petersen

Vooruitstrevend, met ervaren en deskundig personeel zien wij elke opdracht als een uitdaging om voor u de beste kwaliteit neer te zetten.

Topmerken stellingen

100% merk onafhankelijk en vele merken direct uit voorraad leverbaar

Eigen transport en montage

Eigen transport en montage in heel Nederland

Gebruikte, nieuwe en verhuur stellingen

Gebruikte, nieuwe en verhuur van stellingen