Ga naar content

Effectievere voorraadopname in het magazijn

Het opnemen van de voorraad in het magazijn is elk jaar weer een van de minst populaire werkzaamheden. Toch moet het gebeuren, want fouten in de voorraad zorgen voor vertraging in processen en leveren ontevreden klanten op. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop u de jaarlijkse voorraadopname in het magazijn kunt optimaliseren.

Waarom is voorraadopname nodig?


Het inventariseren van de voorraad geschiedt meestal aan het einde van elk jaar. Deze relatief rustige periode biedt ruimte om de voorraadadministratie in orde te maken en is voor boekhouders het moment om de balans op te maken. En die moet kloppen! Het eindeloos tellen en hertellen van artikelen tijdens de voorraadopname is medewerkers echter een doorn in het oog.

Toch is het opnemen van de voorraad nodig, want in de praktijk weet geen enkel magazijn eraan te ontkomen: er is altijd wel sprake van een voorraadverschil. Hier zijn uiteenlopende redenen voor waaronder een onjuiste levervoorraad bij inslag, niet-afgeboekte of niet-teruggeboekte artikelen bij schade of retourzendingen en helaas ook diefstal.


Werkzaamheden rondom palletstellingen


Er zijn tegenwoordig veel alternatieve voor de jaarlijkse voorraadopname, zoals een cyclisch telproces en andere maatregelen die administratieve fouten moeten terugdringen. De praktijk wijst echter uit dat het inventariseren van de voorraad aan het einde van het jaar in de meeste magazijnen nog altijd plaatsvindt.

Het arbeidsintensieve karakter van deze klus kan echter worden teruggedrongen met een aantal simpele ingrepen. Zeker bij werkzaamheden rondom hoge magazijnstellingen zoals palletstellingen of brede legbordstellingen, zijn hulpmiddelen van belang om de veiligheid van personeel te waarborgen. Hieronder noemen wij een aantal kostenefficiënte oplossingen.


Voorraad opnemen rondom magazijnstellingen


Bij niet al te hoge magazijnstellingen zoals legbordstellingen en grootvakstellingen vormt het gebruik van ladders een grote meerwaarde. Met name ladders met zwenkwielen en een platform inclusief leuning en knieregel zijn bruikbaar voor toepassing in de gemiddelde magazijnomgeving. Dit maakt verplaatsen in het magazijn makkelijker en het inventariseren van voorraad in stellingen ergonomischer.

Bij hogere stellingen zoals palletstellingen, is het werken op ladders niet meer veilig. De meest efficiënte oplossing is in dit geval het gebruik van drones, die met camera’s zijn uitgerust om zo de voorraad in de hogere vakken makkelijk en snel in kaart te kunnen brengen. Ook kan eventuele schade aan stellingen of het gebouw op deze manier worden ontdekt. Zo slaat u twee vliegen in één klap!
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Waarom een WMS gebruiken?

Magazijnbeheer is een belangrijke discipline binnen elk serieus magazijn. Het gebruik van goede informatiesystemen, ook wel bekend als Warehouse Management Systemen (WMS), is hierbij nagenoeg onmisbaar. In dit artikel leggen we uit welke functionaliteiten een WMS precies moet bevatten en hoe zo’n systeem in de praktijk het beste toegepast kan worden.

Veilig verkeer naar uw palletstellingen buiten

Bij de plaatsing van palletstellingen in uw magazijn denkt u al snel aan binnenopslag. Maar in sommige gevallen is buitenopslag handiger, bijvoorbeeld door de specifieke arbeidsprocessen binnen uw bedrijf of een gebrek aan ruimte in de magazijnomgeving. Net als binnen, is het opstellen van een doordacht verkeersplan in dat geval van groot belang om de veiligheid van uw medewerkers te waarborgen.