Ga naar content

Ergonomie belangrijk bij keuze voor legbordstelling

Legbordstellingen behoren tot de meest veelzijdige magazijnstellingen. Ze zijn licht, eenvoudig te monteren en beschikken over de nodige draagkracht. Doordat de opgeslagen goederen vaak licht en klein zijn, is het risico op zware ongelukken bovendien nihil. Wel is ergonomie een belangrijk aspect dat veelal onderbelicht wordt.

Legbordstellingen: klein, licht en veelzijdig inzetbaar


De gemiddelde legbordstelling wordt gekozen om zijn vermogen meerdere kleine goederen op overzichtelijke wijze op te slaan. Dat kenmerk komt namelijk van pas in tal van situaties. Denk hierbij niet alleen aan het op aantrekkelijke wijze tentoonstellen van producten in winkels, maar ook aan het snel bij de hand hebben van kantoorartikelen in een kantooromgeving.

De meest gebruikte toepassing van legbordstellingen is echter nog altijd in het magazijn. Met name het aantal picklocaties is hierbij een belangrijk criterium. Het ergonomische aspect wordt echter vaak over het hoofd gezien. En dat is jammer, want juist in een magazijnomgeving moeten medewerkers continu goederen picken van hoge of juist lage locaties.

De hoogte van de picklocaties is dan ook een zeer belangrijke overweging bij de inrichting van het magazijn met een bepaald type legbordstelling. Moeten medewerkers continu bukken of juist op hun tenen staan om goederen te bereiken? Dit heeft grote gevolgen voor de ergonomische omstandigheden waarin gewerkt wordt. En daardoor ook voor de productiviteit en eventueel ziekteverzuim in de toekomst.


Goede ergonomie verbetert productiviteit en ziekteverzuim


Wanneer u een bepaald gedeelte van het magazijn inricht met legbordstellingen, is het van belang om te zorgen voor de best mogelijke ergonomie in dit werkgebied. Dat kan bijvoorbeeld door in eerste instantie een testopstelling te plaatsen, waarmee u de dagelijkse werkzaamheden in het magazijn simuleert.

In tegenstelling tot magazijnstellingen zoals palletstellingen, wordt er bij legbordstellingen namelijk nauwelijks gewerkt met heftrucks. Medewerkers picken goederen over het algemeen met de hand. Hierdoor is niet alleen de hoogte van de picklocaties van belang, maar ook de diepte van de planken in de legbordstelling. 

Laten we bovenstaande illustreren met een voorbeeld. Bij een plankhoogte van 1,70 meter, een plankdiepte van 50 centimeter en een hoogte van gestapelde goederen van 35 centimeter, hebben de meeste medewerkers moeite om deze artikelen op comfortabele wijze te bereiken. Dagelijks werken op deze manier leidt vroeg of laat dan ook tot lichamelijke klachten bij uw personeel. 

De specialisten van L.P. Petersen adviseren u graag over de optimale inrichting van uw legbordgebied en de stellingen die hierbij horen. Wij bieden u de keuze uit zowel nieuwe als gebruikte legbordstellingen van de beste merken zoals Nedcon, Polypal en Bruynzeel. Meer weten? Bel ons op 0341 - 49 33 36 of stuur vrijblijvend een mail naar info@lppetersen.nl.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Omgang met pallets in uw magazijn

Regelmatig besteden we aandacht aan manieren waarop u uw magazijninrichting kunt optimaliseren. De keuze voor de juiste magazijnstellingen zoals palletstellingen vormt hier een belangrijk onderdeel van. Net zo belangrijk is echter de omgang met de goederen die daarin worden opgeslagen; de pallets. In dit artikel geven we een aantal tips om de efficiëntie in uw magazijn verder te verhogen.

Hoe herken ik een magazijnstelling?

In grote magazijnen is het verloop in het personeelsbestand soms fors. Nieuwe medewerkers komen en gaan en dat betekent dat elk nieuw personeelslid tijd nodig heeft om aan de nieuwe magazijnomgeving te wennen. Voor een soepele integratie is het dan ook van belang om te zorgen voor duidelijke markeringen rondom magazijnstellingen en gangpaden.

Zorgen over toenemende aantal arbeidsongevallen

Gemiddeld vallen er 4 doden per jaar door ongelukken met heftrucks. Het illustreert nog maar eens het belang van een goede veiligheid in en rondom het magazijn. Zeker in een omgeving waar gewerkt wordt met hoge palletstellingen, vormt het af- en aanrijden van trucks een risico voor personeel te voet. Daarnaast wijst het stijgende aantal arbeidsongevallen op diverse andere veiligheidsrisico’s volgens Inspectiedienst SZW.