Ga naar content

Hoe herken ik een magazijnstelling?

In grote magazijnen is het verloop in het personeelsbestand soms fors. Nieuwe medewerkers komen en gaan en dat betekent dat elk nieuw personeelslid tijd nodig heeft om aan de nieuwe magazijnomgeving te wennen. Voor een soepele integratie is het dan ook van belang om te zorgen voor duidelijke markeringen rondom magazijnstellingen en gangpaden.

Efficiëntere identificatie van magazijnstellingen


In de meeste magazijnen is er aandacht aan een ganginrichting in zijn meest eenvoudige vorm. Zo worden gangpaden gemarkeerd en worden routes duidelijk aangegeven. Minder aandacht is er vaak voor de identificatie van specifieke stellingen, waardoor met name nieuwe medewerkers soms onnodig tijd verliezen door lang te zoeken naar de juiste magazijnstelling.

De eerste stap naar een efficiëntere identificatie van magazijnstellingen is het toewijzen van nummers aan specifieke locaties in het magazijn. Een goed geordend magazijn kent een logische verdeling, waarin bepaalde productgroepen en activiteiten zijn toegewezen aan een bepaalde locatie. Deze hoeft vervolgens alleen nog een nummer te worden toegewezen.


Overzichtelijke situatie in het magazijn


Belangrijk is om nieuwe medewerkers snel en eenvoudig uit te kunnen leggen hoe het magazijn is opgebouwd. Dat gaat makkelijker met behulp van locatienummers en ook ervaren medewerkers plukken hier de vruchten van. In stressvolle situaties met een hoge werkdruk, bijvoorbeeld tijdens het piekseizoen of door onverwachte tegenslag, blijven zij hierdoor makkelijker efficiënt.

Een locatienummer kun je opdelen in de volgende elementen:
  • Zone in het magazijn
  • Gangpad in het magazijn
  • Stelling in het magazijn
  • Plank in de stelling
  • Vak op de plank
De laatste twee uit bovengenoemde lijst zijn optioneel, maar maken de situatie in een groot magazijn wel overzichtelijker. Moeten er bepaalde artikelen aan een specifieke bak in een bepaalde stelling worden toegevoegd? Het locatienummer voorkomt uitgebreid zoeken voor de (nieuwe) medewerker.


Toepassing van locatienummering


Bovenstaande voorbeeld van locatienummering is niet voor elk magazijn van toepassing. In geval van een klein magazijn is bijvoorbeeld geen sprake van verschillende zones. En in een magazijn dat louter zeer grote goederen opslaat, hoeven planken en vakken in palletstellingen niet afzonderlijk genummerd te worden.

Wat we wél aanraden, is het nummeren van magazijnstellingen zoals palletstellingen. Hoe groot of klein een magazijn ook is; stellingen met locatienummers zijn makkelijker vindbaar voor medewerkers. De beste manier om de nummers toe te passen is door er duidelijke stellingetiketten van te printen en deze op een zichtbare plek hoog op de magazijnstellingen te plakken.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Professionele montage van uw magazijnstellingen

Zelfs de meest drukke magazijnomgevingen zijn ooit begonnen als lege hal. Het begint vaak met de ingebruikname van slechts enkele magazijnstellingen. Maar als de onderneming groeit, groeit het magazijn mee. Voordat u het weet, heeft u tal van verschillende soorten stellingen nodig. En op dat gebied kan L.P. Petersen u compleet ontzorgen.

Bandenstelling voor optimale bandenopslag

De bandenstelling is een zeer geliefd type stelling bij L.P. Petersen. Garages, transportbedrijven en andere ondernemingen in de automotive sector kunnen inmiddels niet meer zonder. Dat is niet zo vreemd, want elk bedrijf dat veel met banden werkt, wil deze op een efficiënte, voordelige en grootschalige manier opslaan. En dat is precies wat bandenstellingen u bieden.