Ga naar content

Stijgend aantal veiligheidskeuringen in magazijnen

Het magazijn is een plek waar door kleine menselijke fouten grote ongelukken kunnen gebeuren. Vanuit de overheid zijn periodieke veiligheidskeuringen daarom verplicht gesteld. Ook vanuit organisaties zelf worden dit soort veiligheidskeuringen steeds vaker gestimuleerd. Het afgelopen jaar is het aantal periodieke veiligheidskeuringen van magazijnen en materieel dan ook opnieuw gestegen.

BMWT-Keur voor periodieke veiligheidskeuringen


Al sinds 1998 is in Nederland een verplichte periodieke veiligheidskeuring vastgelegd in Arbobesluit artikel 7 (punt 4a). De BMWT – de brancheorganisatie van onder andere fabrikanten en importeurs van magazijnstellingen – is hiervoor verantwoordelijk. Het resultaat is BMWT-Keur, een systeem van periodieke veiligheidskeuringen om de veiligheid in en rondom het magazijn te borgen.

BMWT-Keur staat garant voor de kwaliteit van de periodieke veiligheidskeuringen die deelnemende bedrijven uitvoeren. Belangrijke subdisciplines binnen de keuringen zijn onder meer BMWT-Train (certificering voor de bediening van werkmaterieel zoals heftrucks), BMWT-Cert (examens SOG en Terugwinnen mobiele airco’s) en het Keur Duurzame Bedrijfsvoering.


Steeds meer keuringen in het magazijn


In 2017 is het aantal veiligheidskeuringen van magazijnen opnieuw gestegen. Dit ook nog eens met een hogere snelheid dan in de voorgaande jaren. Daar waar de stijging in 2015 8,0% en in 2016 8,2% bedroeg, ging het in 2017 om een percentage van maar liefst 9,5%. Deze ontwikkeling laat duidelijk zien dat het belang van periodieke inspecties tegenwoordig in toenemende mate wordt onderkend.

Brancheorganisatie BMWT heeft de trend een aantal jaar geleden al voorspeld. De positieve economische ontwikkelingen en het toegenomen bewustzijn op het gebied van veiligheid binnen organisaties zorgen er gezamenlijk voor dat bedrijven steeds meer investeren in periodieke keuringen. Tegelijkertijd neemt het aantal bedrijfsongevallen in magazijnen gestaag af.


Arbeidsveiligheid in de intralogistieke wereld


Hoewel een groot deel van de keuringen wordt uitgevoerd in het magazijn, richt BMWT zich op de gehele intralogistieke wereld en gedeeltelijk ook op de GWW-sector en bouw. Met speciale aandacht wordt gekeken naar magazijnstellingen zoals palletstellingen, die door de aard van de werkzaamheden en de verwerkte goederen de nodige risico’s op de werkvloer met zich meebrengen.

Maar ook mobiel intern transport zoals heftrucks en tractiebatterijen worden aan het oog van de strenge keurmeesters onderworpen. Daar waar periodieke inspecties in de magazijnwereld al enigszins gemeengoed zijn, valt er in de GWW-sector nog een inhaalslag te maken. BMWT wil zich hier in de komende jaren dan ook nadrukkelijker op gaan richten.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Bandenstelling voor optimale bandenopslag

De bandenstelling is een zeer geliefd type stelling bij L.P. Petersen. Garages, transportbedrijven en andere ondernemingen in de automotive sector kunnen inmiddels niet meer zonder. Dat is niet zo vreemd, want elk bedrijf dat veel met banden werkt, wil deze op een efficiënte, voordelige en grootschalige manier opslaan. En dat is precies wat bandenstellingen u bieden.

De kracht van doorrijstellingen

Vorige week schreven wij nog over de uitgebreide mogelijkheden van inrijstellingen. Deze populaire magazijnstellingen bieden maximale opslagruimte bij een beperkte vloeroppervlakte en lenen zich bij uitstek voor toepassing van de bekende LIFO-methode. Geeft u echter juist de voorkeur aan de FIFO-methode en een hogere omslagcapaciteit? Dan is een doorrijstelling, ook wel bekend als doorrolstelling, de betere keuze.

Het opstellen van een verkeersplan

Bedrijven schenken veel aandacht aan verkeersveiligheid buiten, op het bedrijfsterrein. Maar minstens zo belangrijk is het hanteren van een goed verkeersplan binnen, in het magazijn. Grote magazijnstellingen zoals palletstellingen zijn namelijk kwetsbare objecten, die bij aanrijding risico’s opleveren voor de veiligheid. Het opstellen van een gedegen verkeersplan is daarom van groot belang.