Ga naar content

Waarom een WMS gebruiken?

Magazijnbeheer is een belangrijke discipline binnen elk serieus magazijn. Het gebruik van goede informatiesystemen, ook wel bekend als Warehouse Management Systemen (WMS), is hierbij nagenoeg onmisbaar. In dit artikel leggen we uit welke functionaliteiten een WMS precies moet bevatten en hoe zo’n systeem in de praktijk het beste toegepast kan worden.

De geschiedenis van het WMS


Het WMS is ontstaan uit de toenemende behoefte in het magazijn naar een constante verbetering van zowel kwaliteit als efficiëntie. Daar waar veel magazijnen in het verleden nog werden beheerd met hulpmiddelen als kaartenbakken of relatief eenvoudige computerprogramma’s als Excel, blijkt dit tegenwoordig voor de moderne en alsmaar uitdijende magazijnomgeving niet meer voldoende.

Tal van uitdagingen zoals de vraag naar same day delivery (en de daarbij horende druk op de orderdoorlooptijd), de opslag van gevaarlijke stoffen en de toenemende toespitsing van magazijndiensten voor uiteenlopende klanten zorgen voor een steeds grotere complexiteit op het gebied van magazijnbeheer.


Wat doet een WMS precies?


Een modern WMS integreert naadloos met andere magazijnsystemen zoals orderverwerkingssystemen om goederenstromen binnen de magazijnomgeving efficiënt aan te kunnen sturen. Daar waar een ander systeem zoals het ERP de orderverwerking voor zijn rekening neemt, beperkt een WMS zich tot de informatievoorziening rond de operationele goederenafhandeling.

Dit zorgt ervoor dat een WMS grote meerwaarde biedt voor magazijnen gespecialiseerd in de opslag van goederen (denk aan warehouses met veel grote magazijnstellingen zoals palletstellingen), magazijnen met activiteitenuitbreiding zoals labeling of productassemblage en magazijnen die zich onderscheiden om hun verwerkingssnelheid en flexibiliteit.


Waarom en hoe kan ik een WMS implementeren?


Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat de functionaliteit van een WMS voor een modern magazijn bijna onmisbaar is. Allereerst worden logistieke ketens door de toenemende globalisering steeds langer en neemt het aantal voorraadpunten en daarmee het aantal magazijnen toe. Tegelijkertijd zijn deze voor een steeds groter deel verantwoordelijk voor de prestaties van ondernemingen.

Een WMS resulteert in een hogere efficiëntie, flexibiliteit en kwaliteit en is daarmee een zeer belangrijke schakel in de gehele magazijnorganisatie. Er zijn verschillende pakketten op de markt verkrijgbaar en het optimale pakket is afhankelijk van de huidige wensen evenals eventuele toekomstige eisen. De keuze voor het juiste pakket zorgt er tevens voor dat de implementatie naadloos verloopt.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

5 gevaarlijke plekken in en rondom het magazijn

Binnen en buiten het magazijn is het een drukte van belang. Heftrucks en vrachtwagens rijden af en aan en medewerkers te voet haasten zich naar laaddocks en magazijnstellingen. Al deze bedrijvigheid brengt echter ook risico’s op ongevallen met zich mee. Er zijn in het bijzonder 5 plekken in het magazijn waar de veiligheid in het geding is: