Ga naar content

Wat is het draagvermogen van mijn palletstelling?

Palletstellingen behoren tot de grootste magazijnstellingen en beschikken doorgaans dan ook over een groot draagvermogen. Maar groot is natuurlijk een relatief begrip. Een vrije interpretatie hiervan brengt de veiligheid van uw magazijnpersoneel mogelijk in gevaar. In dit artikel vertellen we daarom meer over de wijze waarop u het maximale draagvermogen van een palletstelling duidelijk kunt aangeven.

De eisen waaraan palletstellingen moeten voldoen


Een palletstelling wordt speciaal ontworpen voor een zo hoog mogelijke belastbaarheid. In de NEN-EN 15512 is vastgelegd aan welke normen stalen magazijnstellingen en (verstelbare) palletstellingen zoal moeten voldoen. Bij L.P. Petersen bent u altijd verzekerd van een kwalitatief hoogwaardige stelling die aan de strengste eisen voldoet, of het nu om een nieuwe of gebruikte palletstelling gaat.

Om de veiligheid te waarborgen, is het uiteraard wel van belang het maximale draagvermogen van een stelling in acht te nemen. In de soms hectische werkomgeving van een magazijn moet de belasting van een stelling duidelijk worden aangegeven, zodat medewerkers niet meer of zwaardere goederen opslaan dan de veiligheidsnorm aangeeft.

Alle palletstellingen in het magazijn moeten daarom zijn voorzien van een belastingbord. Op dit bord staat niet alleen de toegestane belasting per veld, maar ook per vak aangegeven. Dit is van cruciaal belang voor personeel zoals heftruckchauffeurs, die per vak en veld moeten weten wat de maximale belastbaarheid is.


Aandachtspunten bij belastingborden


Belangrijk is dat medewerkers niet alleen kijken naar de opgegeven veldbelasting, maar ter extra controle ook zelf de opgegeven vakbelasting vermenigvuldigen. Soms komt het namelijk voor dat de gezamenlijke vakbelasting meer is dan de maximaal toegestane veldbelasting. Extra alertheid van magazijnpersoneel is in dit opzicht dus geen overbodige luxe.

De liggers in een palletstelling bieden vaak ruimte voor opslag van meerdere pallets. Op het belastingbord moet worden aangegeven hoeveel pallets opgeslagen mogen worden en wat het maximale toegestane gewicht per pallet is. Ook de gelijkmatig verdeelde maximale veldbelasting is hierbij van belang.


Voorkom overbelasting van uw palletstelling


Het gebruik van belastingborden in uw magazijn voorkomt dat uw palletstelling overbelast raakt en uiteindelijk bezwijkt onder de last van te zware of teveel opgeslagen goederen. Deze borden moeten, net als uw magazijnstellingen, echter wel een bepaalde regelgeving voldoen. Denk hierbij aan kleurgebruik en vermelding van eventuele bijzonderheden over de stelling. 

Al deze criteria zijn vastgelegd in de NEN-EN 15635. Twijfelt u over het correcte gebruik van belastingborden in uw magazijn of ontbreken er zelfs borden bij bepaalde palletstellingen? Stel dan snel orde op zaken en laat u op maat adviseren door de veiligheidsspecialisten van L.P. Petersen. Bel ons op 0341 - 49 33 36 of stuur een mailtje naar info@lppetersen.nl.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Wanneer moet ik een magazijnstelling laten repareren?

Een goede magazijnstelling gaat vele jaren mee. Het maakt dan niet uit of de stelling nieuw of tweedehands is. Bij regelmatig onderhoud en zorgvuldig gebruik heeft een stelling van een gerenommeerd merk een zeer lange levensduur. Twijfel je echter over de conditie van een stelling? Dit is wanneer je hem moet laten repareren:

Waarom een magazijnstelling verankeren?

In magazijnstellingen worden zware goederen opgeslagen. Zeker in grote palletstellingen is de belasting soms enorm. Een goede verankering van stellingen is daarom noodzakelijk om in het magazijn veilig te kunnen werken. In dit artikel vertellen wij meer over de wetgeving, verankeringsvoordelen en de eisen waar verankering aan moet voldoen.

Combineer uw magazijnstellingen met tussenvloeren

In uw magazijn streeft u naar de maximaal haalbare hoeveelheid opslagruimte. U investeert daarom in palletstellingen die het beschikbare vloeroppervlak zo optimaal mogelijk benutten en ontwikkelt een optimaal verkeersplan om de hoogste efficiëntie te behalen. Wilt u echter een extra stap zetten in het vergroten van de opslagruimte: dan mist er nog één ingrediënt: de tussenvloer.