Ga naar content

De kracht van doorrijstellingen

Vorige week schreven wij nog over de uitgebreide mogelijkheden van inrijstellingen. Deze populaire magazijnstellingen bieden maximale opslagruimte bij een beperkte vloeroppervlakte en lenen zich bij uitstek voor toepassing van de bekende LIFO-methode. Geeft u echter juist de voorkeur aan de FIFO-methode en een hogere omslagcapaciteit? Dan is een doorrijstelling, ook wel bekend als doorrolstelling, de betere keuze.

Verschil met inrijstellingen


Een eigenschap die inrijstellingen en doorrijstellingen met elkaar delen, is dat ze geschikt zijn voor de opslag van grote aantallen zware goederen met dezelfde artikelreferentie. Verschillen zijn er echter ook en daarom worden beide typen stellingen toegepast in compleet uiteenlopende situaties.

De inrijstelling is namelijk ontwikkeld om te werken volgens de LIFO-methode (Last In First Out). Dat wil zeggen dat de goederen die het laatst in de magazijnstelling worden geschoven, er ook als eerst weer uitgaan. Dit betekent tegelijkertijd dat het magazijnpersoneel de stelling slechts vanaf één zijde bedient.


FIFO-principe biedt unieke voordelen


De doorrolstelling daarentegen is ontwikkeld om te werken volgens het FIFO-principe (First In First Out). Dat betekent dat de artikelen die het eerst in de magazijnstelling komen, er ook als eerst weer uit worden genomen. Hierdoor kunnen goederen er aan de ene zijde worden uitgehaald, terwijl er aan de andere zijde nieuwe producten worden toegevoegd. 

Dit resulteert logischerwijs in een hogere omslagcapaciteit dan bij een inrijstelling. De FIFO-methodiek heeft bovendien nog een ander voordeel. Meer dan bij de LIFO-techniek, worden alle goederen in de magazijnstelling gegarandeerd gebruikt. Dat betekent minder financiële schade door producten waarvan de houdbaarheidsdatum verloopt.


Doorrolstelling efficiënte opslagvorm


Het toepassen van de FIFO-techniek levert bij een doorrijstelling een uitermate efficiënt werkproces op. De rollenbanen schuiven de gestapelde producten automatisch door naar de plaats waar ze uiteindelijk weer uit de stelling worden genomen. Deze gestructureerde manier van opslag werkt zeer snel en voorkomt misverstanden over de leeftijd van goederen.

De duidelijke indeling en compacte afmetingen maken doorrolstellingen een uitstekende optie voor menig magazijnomgeving. Wat in uw situatie de ideale magazijnstelling is, hangt af van meerdere factoren. Soms kan een combinatie van verschillende magazijnstellingen de beste keuze zijn. 

Op zoek naar deskundig advies? Laat uw magazijnsituatie beoordelen door de specialisten van L.P. Petersen. Bel ons vrijblijvend op 0341 - 49 33 36 of stuur uw vraag naar info@lppetersen.nl. U ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Reparaties aan uw magazijnstellingen

In een magazijn waar intensief gewerkt wordt, zijn beschadigingen aan magazijnstellingen soms nauwelijks te voorkomen. Sommige van deze schades vallen gelukkig nauwelijks op. Daarin schuilt echter ook het gevaar, want niet opgemerkte beschadigingen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties voor de medewerkers in uw magazijn.
 

Voorkom instorten van uw palletstelling

Een magazijn is een risicovolle werkomgeving. Het is er druk, soms slecht verlicht en er wordt gewerkt met zware goederen in hoge stellingen. Alle ingrediënten voor een ongeluk liggen dus op de loer. Het is met name de palletstelling die in magazijnen vaak wordt gebruikt. Hieronder leggen wij uit hoe u de risico’s bij dit type stelling minimaliseert.

Een goede routing van heftrucks en personeel

In grote magazijnen waar gewerkt wordt met magazijnstellingen zoals palletstellingen, is vaak sprake van veel verkeer van en naar de stellingen. Overstekende medewerkers en geparkeerde heftrucks leiden echter tot onnodige opstoppingen en vertraging. Een betere routing in het magazijn voorkomt dit en resulteert in een hogere arbeidsefficiëntie.