Ga naar content

De kracht van doorrijstellingen

Vorige week schreven wij nog over de uitgebreide mogelijkheden van inrijstellingen. Deze populaire magazijnstellingen bieden maximale opslagruimte bij een beperkte vloeroppervlakte en lenen zich bij uitstek voor toepassing van de bekende LIFO-methode. Geeft u echter juist de voorkeur aan de FIFO-methode en een hogere omslagcapaciteit? Dan is een doorrijstelling, ook wel bekend als doorrolstelling, de betere keuze.

Verschil met inrijstellingen


Een eigenschap die inrijstellingen en doorrijstellingen met elkaar delen, is dat ze geschikt zijn voor de opslag van grote aantallen zware goederen met dezelfde artikelreferentie. Verschillen zijn er echter ook en daarom worden beide typen stellingen toegepast in compleet uiteenlopende situaties.

De inrijstelling is namelijk ontwikkeld om te werken volgens de LIFO-methode (Last In First Out). Dat wil zeggen dat de goederen die het laatst in de magazijnstelling worden geschoven, er ook als eerst weer uitgaan. Dit betekent tegelijkertijd dat het magazijnpersoneel de stelling slechts vanaf één zijde bedient.


FIFO-principe biedt unieke voordelen


De doorrolstelling daarentegen is ontwikkeld om te werken volgens het FIFO-principe (First In First Out). Dat betekent dat de artikelen die het eerst in de magazijnstelling komen, er ook als eerst weer uit worden genomen. Hierdoor kunnen goederen er aan de ene zijde worden uitgehaald, terwijl er aan de andere zijde nieuwe producten worden toegevoegd. 

Dit resulteert logischerwijs in een hogere omslagcapaciteit dan bij een inrijstelling. De FIFO-methodiek heeft bovendien nog een ander voordeel. Meer dan bij de LIFO-techniek, worden alle goederen in de magazijnstelling gegarandeerd gebruikt. Dat betekent minder financiële schade door producten waarvan de houdbaarheidsdatum verloopt.


Doorrolstelling efficiënte opslagvorm


Het toepassen van de FIFO-techniek levert bij een doorrijstelling een uitermate efficiënt werkproces op. De rollenbanen schuiven de gestapelde producten automatisch door naar de plaats waar ze uiteindelijk weer uit de stelling worden genomen. Deze gestructureerde manier van opslag werkt zeer snel en voorkomt misverstanden over de leeftijd van goederen.

De duidelijke indeling en compacte afmetingen maken doorrolstellingen een uitstekende optie voor menig magazijnomgeving. Wat in uw situatie de ideale magazijnstelling is, hangt af van meerdere factoren. Soms kan een combinatie van verschillende magazijnstellingen de beste keuze zijn. 

Op zoek naar deskundig advies? Laat uw magazijnsituatie beoordelen door de specialisten van L.P. Petersen. Bel ons vrijblijvend op 0341 - 49 33 36 of stuur uw vraag naar info@lppetersen.nl. U ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Draagarmstellingen: ideaal voor opslag langgoed

Draagarmstellingen behoren tot de meest flexibele magazijnstellingen en zijn bij uitstek geschikt voor de opslag van langgoed. Dat is de reden waarom veel bedrijven in hun magazijn tegenwoordig voor een draagarmstelling kiezen. Maar hoe kunt u het beste met dit type magazijnstelling werken en waar moet u rekening mee houden? We vertellen het in dit artikel.

Welk pallets passen in mijn (gebruikte) palletstelling?

In de nieuwssectie van deze website informeren we u regelmatig over het kiezen van een optimale palletstelling . De beste keuze is echter ook afhankelijk van het type pallets dat u erin opslaat. Er zijn meerdere soorten pallets, die wij hieronder stap voor stap bespreken.

Hogere magazijnveiligheid is hogere efficiƫntie

Zoals in alle takken van het bedrijfsleven, draait het in een magazijn om efficiëntie en kostenbesparing. Maar anders dan in andere werkvelden, speelt veiligheid ook een belangrijke rol. Gelukkig hoeven efficiëntie en magazijnveiligheid elkaar echter niet te bijten. Sterker nog: een hogere veiligheid betekent vaak ook een hogere efficiëntie. Hieronder sommen we 3 redenen daarvoor op.