Ga naar content

Mogelijkheden en risico's van inrijstellingen

Palletstellingen behoren zonder twijfel tot de meest gebruikte magazijnstellingen. Toch zijn er ook andere stellingen die grote voordelen bieden op het gebied van de opslag van goederen op pallets. Werkt u bijvoorbeeld graag volgens de LIFO-methode (Last In First Out) of wilt u de aanwezige vloeroppervlakte zo efficiënt mogelijk benutten? Dan is een inrijstelling een uitstekende optie.

Grote en flexibele opslagcapaciteit


Een inrijstelling biedt in potentie een hogere opslagcapaciteit dan een palletstelling, zeker wanneer per artikelreferentie meerdere pallets worden opgeslagen. De grote hoogte en diepte van inrijstellingen zorgt ervoor dat er op een relatief klein vloeroppervlak grote hoeveelheden goederen kunnen worden opgeslagen.

Een inrijstelling biedt met name voordelen als de pallets met dezelfde artikelreferentie niet op elkaar gestapeld kunnen worden. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de specifieke vorm van het product zich hier niet voor leent, of omdat het voor complicaties zorgt ten aanzien van de veiligheid. Het is dan aan te raden inrijstellingen te verkiezen boven palletstellingen. Meer over de voordelen van inrijstellingen leest u hier.


Discipline heftruckchauffeurs noodzakelijk


Een klassieke zorg voor elke magazijneigenaar is het gevaar op aanrijding van de magazijnstellingen. Inrijstellingen vormen hierop geen uitzondering en u kunt ze hiertegen op meerdere manieren beschermen. Een vaak toegepaste optie is bijvoorbeeld zijgeleiding, waarbij heftrucks in de diepe kanalen worden geleid om de kans op ongewenste schade te minimaliseren.

Natuurlijk dragen chauffeurs van de heftrucks zelf ook een verantwoordelijkheid om aanrijding te voorkomen. Een kundige besturing van de truck en het in acht nemen van de nodige voorzichtigheid is hierbij een eerste vereiste. In combinatie met hoogtekiezers op de heftrucks wordt voorkomen dat pallets de palletondersteuningen raken en doorschuiven van pallets veroorzaken.


Scheve en doorgeschoven pallets


Het doorschuiven van pallets is namelijk zeer ongewenst, maar komt helaas regelmatig voor door slordig gedrag bij heftruckchauffeurs. Verschoven pallets belasten een inrijstelling overmatig op plekken waar dat niet de bedoeling is, waardoor er op termijn vervorming van de stelling kan optreden. Ook de veiligheid van personeel komt hierbij in het geding.

Net als te ver doorgeschoven pallets, vormen ook scheef geplaatste pallets op de heftruck een traditioneel risico in inrijinstellingen. Een scheefstaande lading kan bij het inrijden van de kanalen eenvoudig achter een staander blijven haken, wat niet alleen schade maar ook veiligheidsrisico’s oplevert.
Meer weten over de mogelijkheden en risico’s van inrijstellingen? Vraag het ons via 0341 - 49 33 36 of stel uw vraag per mail aan info@lppetersen.nl.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Hoe kies ik een veilige magazijnstelling?

Binnen uw bedrijf streeft u naar een veilig magazijn. U besteedt daarom veel aandacht aan factoren zoals een optimale gangpadbreedte, een logische plaatsing van goederen en een duidelijke markering van krappe doorgangen en hoeken. Minstens net zo belangrijk is echter de kwaliteit van de gebruikte stellingen. In dit artikel leggen we uit waar u rekening mee moet houden bij de keuze voor een veilige magazijnstelling.

Hoe richt ik mijn magazijn efficiƫnter in?

Een hogere arbeidsproductiviteit en efficiëntie zijn voorname doelstellingen in vrijwel elk magazijn. Toch is er een factor die vaak over het hoofd wordt gezien, maar misschien wel het belangrijkst is: de magazijninrichting. Een optimale inrichting zorgt ervoor dat werkprocessen sneller verlopen en zowel de ergonomie als veiligheid verbeteren. Hieronder 5 tips voor een optimale magazijninrichting:

Onderzoek naar nieuw verhuurmodel magazijnruimte

De enorme impact van Airbnb op de hotelbranche is wereldwijd bekend. Ook binnen andere branches, zoals de warehousing en logistieke dienstverlening, kan een dergelijk principe worden toegepast. Dit stellen studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Momenteel onderzoeken zij de behoefte aan een nieuw verhuurmodel voor flexibele opslagruimtes zoals magazijnen.