Ga naar content

Entresolvloer voor het creëren van extra ruimte in magazijnen

Entresolvloeren zijn een goede oplossing voor het creëren van extra vloeroppervlak in uw magazijn. 

Plaats nooit zelf entresolvloeren. Bij het ontwerpen van een goede vloer is niet alleen kennis van staalconstructies nodig, tevens dient u rekening te houden met het logistieke proces.Entresolvloer populaire investeringInvesteren in een entresolvloer is een relatief goedkope manier om het vloeroppervlak van een magazijn te vergroten. In zware economische tijden zijn entresolvloeren een populaire investering. De prijs voor de vloeren worden per vierkante meter aangeboden en zijn afhankelijk van de specificaties.
 

Entresolvloer in expeditieruimte

Bijna elk magazijn biedt mogelijkheden voor een entresolvloer. In veel magazijnen wordt de volle hoogte van het pand niet gebruikt, zoals in de expeditieruimte. De expeditieruimte wordt alleen gebruikt voor het klaarzetten van zendingen. Door hier de hoogte in te gaan, maakt u optimaal van de ruimte gebruik.


Het plaatsen van entresolvloer

Indien u entresolvloeren wilt laten plaatsen, dient u rekening te houden met beperkingen. Het gaat om beloopbare vierkante meters. Een heftruck of een palletstelling kunt u niet op de entresolvloeren zetten, daar zijn de vloeren niet sterk genoeg voor. Bedrijven plaatsen meestal entresolvloeren voor opslag van kleine, minder zware goederen. Voor de inrichting van de extra ruimte zijn legbordstellingen zeer geschikt. Daarnaast worden entresolvloeren gebruikt om extra werkruimte te creëren, werkplekken voor VAL-activiteiten (value added logistics) in te richten of niet vormvaste goederen, zoals meubilair, op te slaan.
Het is aan te raden om goed na te denken over de activiteiten die op of onder de entresolvloer plaatsvinden. Indien het logistieke proces het toelaat, kan het handig zijn om de legbordstellingen op de begane grond te plaatsen en de entresolvloer vrij te houden in plaats van andersom. U kunt in dit geval de vloer laten dragen door de legbordstellingen. Hierdoor hebt u geen last van kolommen die in de weg staan.


Bouwtechnisch en logistiek voordeel

Voor het creëren van kantoorruimte is het soms handiger om twee keer vijftig vierkante meter boven elkaar te bouwen in plaats van één keer honderd vierkante meter. De wandconstructie van de kantoorruimte kunt u gebruiken om de vloer te dragen. Een andere mogelijkheid is om entresolvloeren tussen palletstellingen te monteren. Dat biedt zowel bouwtechnisch als logistiek voordelen. Indien u ter hoogte van de entresolvloer doorrolkanalen in de stellingen monteert, kan het personeel vanaf de achterkant met een reachtruck de stellingen vullen met pallets. Orderpickers kunnen direct vanaf de pallets picken.

Wanneer het niet mogelijk of wenselijk is om entresolvloeren met stellingen te integreren, dient u goed te kijken naar de posities van de kolommen die de vloer dient te dragen. De kolommen kunnen in de weg staan. Bedrijven gaan daarom vaak zo min mogelijk kolommen realiseren. Echter, minder kolommen betekent een grotere overspanning en zwaardere balken. Dat leidt juist tot hogere kosten.

 

Draagvermogen entresolvloer

De puntlast, die de entresolvloer kan dragen, vormt een extra complicerende factor. Hierbij dient met de overspanning en het gewenste draagvermogen rekening te worden gehouden. Het draagvermogen is afhankelijk van de producten die worden opgeslagen. Gaat u kleding op de entresolvloer opslaan, is een draagvermogen van 350 kilogram per vierkante meter vaak voldoende. Indien u auto-onderdelen wilt opslaan, dient u een draagvermogen van 500 tot 750 kilogram per vierkante meter te gebruiken. Plaatst u de kolommen drie meter uit elkaar, dan dient elke kolom negen vierkante meter te dragen. Bij een draagvermogen van 500 kilogram per vierkante meter leidt dat tot een puntlast van 4.500 kilogram. Een puntlast van tien ton is voor bestaande vloeren te zwaar. Bij nieuwbouw kunt u het oplossen door de kolommen op een funderingsrand of heipalen te plaatsen.


Spaanplaat of roostervloer

De vloerdelen bestaan in 95 procent van de gevallen uit houten spaanplaten. Meestal is de bovenkant van de vloerdelen gewoon naturel, maar soms wordt een slijtvaste coating aangebracht. Dankzij een coating vertoont de vloer niet of nauwelijks slijtageverschijnselen, zelfs niet wanneer orderpickkarren of pallettrucks over de vloerdelen rijden. U kunt tevens ongecoate vloerdelen plaatsen. Deze vloeren slijten niet snel dat ze direct vervangen dienen te worden.
 
In plaats van vloerdelen van spaanplaat kunt u voor stalen roostervloeren kiezen. Deze vloeren zijn duurder en minder comfortabel bij het gebruik van orderpickkarren en pallettrucks, maar zorgen voor een hogere lichtinval in de ruimte onder de entresolvloer. Het belangrijkste argument om voor stalen roostervloeren te kiezen, is brandveiligheid. Bij brand kan het water uit de sprinklerinstallatie aan het plafond door de mazen in de roosters alsnog de begane grond bereiken. Indien u spaanplaat vloerdelen monteert, kan de brandweer eisen om ook sprinklers onder de entresolvloer te monteren. Deze kosten zijn vaak stukken hoger dan de meerkosten van stalen roostervloeren.

 

Entresolvloeren van L.P. Petersen

Entresolvloeren zijn een goede oplossing en relatief goedkope oplossing voor het creëren van ruimte. Wilt u weten of een entresolvloer ook iets voor uw bedrijf is? Neem contact op met L.P. Petersen! Wij verkopen zowel nieuwe als gebruikte entresolvloeren. Onze medewerkers vertellen u graag meer over onze entresolvloeren!

Bron: logistiektotaal.nl
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Hoe flexibel is een palletstelling?

De palletstelling is een ware klassieker onder de magazijnstellingen. Dit type stelling is in talloze magazijnen te bewonderen en dat heeft een simpele reden: veel grote en zware goederen worden nu eenmaal op pallets getransporteerd. Maar hoe flexibel zijn palletstellingen nu eigenlijk? Wij gaan er in dit artikel nader op in.

Hoe herken ik een magazijnstelling?

In grote magazijnen is het verloop in het personeelsbestand soms fors. Nieuwe medewerkers komen en gaan en dat betekent dat elk nieuw personeelslid tijd nodig heeft om aan de nieuwe magazijnomgeving te wennen. Voor een soepele integratie is het dan ook van belang om te zorgen voor duidelijke markeringen rondom magazijnstellingen en gangpaden.