Ga naar content

Hoe gaan pallets van en naar palletstellingen?

Pallets zijn er in verschillende soorten en maten. Maar wie in een specifieke branche in een magazijn met palletstellingen werkt, ziet vaak dezelfde types voorbijkomen. Die pallets worden gecontroleerd, getransporteerd en eventueel in palletstellingen opgeslagen. Het gehele proces vatten wij in dit artikel kort samen.

Welke pallets worden zoal gebruikt?


Hoewel pallets beschikbaar zijn in uiteenlopende afmetingen, is het meest bekende formaat 80 x 120 cm. Dit formaat wordt ook wel aangeduid met het brandmerk EUR. Deze zogenaamde europallet wordt verreweg het meest gebruikt in Nederlandse magazijnen. In andere landen zoals Groot-Brittanië komt de iets grotere maat 100 x 120 weer vaker voor.

Hoewel pallets in veel gevallen van hout zijn, is dit zeker niet altijd het geval. Zo bestaan er onder meer varianten van karton en kunststof en zijn er voor speciale toepassingen ook pallets van metaal in omloop. Deze zijn overigens niet altijd nieuw, want vaak zijn ze geschikt voor hergebruik. In sommige situaties kan gekozen worden voor pallets voor eenmalig gebruik.


Hoe worden pallets gecontroleerd?


Van welk materiaal pallets ook gemaakt zijn – een goede materiaalkwaliteit en degelijke constructie zijn van belang om een vlot transport en veilige opslag te garanderen. Omdat in palletstellingen veelal zware en grote goederen worden opgeslagen, is ook de maatvastheid van een pallet een belangrijk criterium. Zodra planken beginnen te verschuiven, is de veiligheid niet meer gewaarborgd.

Het is daarom van cruciaal belang dat magazijnmedewerkers pallets regelmatig controleren op hun stevigheid en eventuele verschuivingen. Gebroken planken, ontbrekende spijkers en losse klossen zijn allemaal indicaties van een potentieel onveilige situatie. Ook controle van de hygiëne in een palletstelling kan, met name bij specifieke productgroepen, belangrijk zijn.


Hoe worden pallets naar palletstellingen vervoerd?


Voordat de pallets echter in een palletstelling belanden, moet de palletstroom eerst in goede banen worden geleid. Dat kan door middel van een palletpool, die zorgt voor een zo efficiënt mogelijke werkwijze. Belangrijke criteria bij het transport zijn onder meer de snelheid, duurzaamheid, kosten, kwaliteit, hygiëne en veiligheid.

Zijn de pallets eenmaal in het magazijn aanbeland, dan is het zaak om deze met heftrucks zo efficiënt mogelijk te vervoeren naar de bijbehorende palletstellingen. Dat kan onder meer door het opstellen van een doordacht verkeersplan en een slimme ganginrichting. Tot slot is aan te raden om uw palletstellingen zo goed als mogelijk te beschermen tegen aanrijding.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Waarom leuningen en hekken in mijn magazijn?

In een magazijn liggen gevaren continu op de loer. Af- en aanrijdende heftrucks, orderpicking op hoogte bij palletstellingen en laden en lossen bij docks met hellingen brengen risico’s met zich mee. Toch kunt u de risico’s in deze situaties relatief eenvoudig verminderen. Simpelweg door in uw magazijn leuningen en hekken te gebruiken.

Opslag van gevaarlijke stoffen in uw magazijn

Helaas komen arbeidsongevallen in magazijnen nog altijd regelmatig voor. Dat is niet verrassend, want er zijn tal van risicofactoren die de kans op een ongeval vergroten. Denk hierbij aan krappe gangen, hoge palletstellingen en zware lasten. Maar er is een nóg grotere risicofactor en dat is de opslag van gevaarlijke stoffen.