Ga naar content

Het opstellen van een verkeersplan

Bedrijven schenken veel aandacht aan verkeersveiligheid buiten, op het bedrijfsterrein. Maar minstens zo belangrijk is het hanteren van een goed verkeersplan binnen, in het magazijn. Grote magazijnstellingen zoals palletstellingen zijn namelijk kwetsbare objecten, die bij aanrijding risico’s opleveren voor de veiligheid. Het opstellen van een gedegen verkeersplan is daarom van groot belang.

Elke personeelsstroom is anders


Binnen magazijnen zijn er tal van personeelsstromen, die voor een optimale veiligheid in goede banen moeten worden geleid. Dat kan op verschillende manieren, maar de basis vormt het formuleren van een doordacht verkeersplan. Dit plan is gebaseerd op de unieke afmetingen van het magazijn en de bedrijfsactiviteiten die daar dagelijks plaatsvinden.

De verschillende verkeersstromen in een magazijnomgeving hebben elk hun specifieke eigenschappen. Zo zijn orderpickers te voet vanuit verkeerstechnisch oogpunt niet te vergelijken met chauffeurs die een heftruck besturen. Duidelijke regels op het gebied van rijgedrag per personeelsstroom is dan ook aan te bevelen om de veiligheid te waarborgen.


Voorkom schade aan uw magazijnstelling


Hoe helderder de afspraken zijn die worden gemaakt, hoe groter de kans dat ongelukken worden vermeden. Ook ontstaat er op deze manier minder snel schade aan magazijnstellingen zoals palletstellingen, bijvoorbeeld omdat aanrijding door heftrucks wordt voorkomen. Op deze manier verhoogt een verkeersplan niet alleen de magazijnveiligheid, maar bespaart het u ook kosten.

Een ander voordeel van het opstellen van duidelijke regels in een verkeersplan, is dat de kans van slagen hierdoor sterk vergroot. Simpelweg de wens uitspreken om voorzichtiger rijgedrag te vertonen is niet voldoende, want er zijn dan geen concrete regels afgesproken. Pas bij heldere afspraken is het mogelijk om ze daadwerkelijk te controleren, wat de kans op naleving ervan sterk vergroot.


Bewegwijzering en bebording in uw magazijn


Een verkeersplan bespaart dus kosten en vergroot de veiligheid. Maar alsof dit nog niet genoeg is, verbetert zo’n plan ook nog eens de efficiëntie van uw werkstromen. Het opstellen van een verkeersplan dwingt tot nadenken over een optimale verkeersroutering en vaak is er in dit opzicht flinke winst te behalen. Hierdoor worden diverse taken in het magazijn sneller volbracht.

Als het verkeersplan eenmaal vastligt, is het zaak dit helder te communiceren. Niet alleen in rechtstreekse communicatie met magazijnmedewerkers, maar ook met zaken als bewegwijzering, belijning en bebording. Zeker in de gangen rondom hoge magazijnstellingen zoals palletstellingen, zijn duidelijke verkeerssignalen van groot belang voor heftruckchauffeurs.

Meer weten over het opstellen van een verkeersplan en andere manieren om de veiligheid rondom uw magazijnstellingen te verbeteren? Bel naar 0341 - 49 33 36 of neem contact op via info@lppetersen.nl. Onze specialisten adviseren u graag op maat.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Heftruck van de toekomst rijdt op waterstof

Van oudsher rijden heftrucks in magazijnen op tractiebatterijen. Daar belooft op de niet al te lange termijn verandering in te komen, want de waterstof brandstofcel vormt hiervoor een uitstekend en haalbaar alternatief. Op Logistica - de toonaangevende vakbeurs op gebied van logistiek en goederenstroombeheersing in de Benelux – was afgelopen jaar veel aandacht voor dit thema.

Opslag van gevaarlijke stoffen in uw magazijn

Helaas komen arbeidsongevallen in magazijnen nog altijd regelmatig voor. Dat is niet verrassend, want er zijn tal van risicofactoren die de kans op een ongeval vergroten. Denk hierbij aan krappe gangen, hoge palletstellingen en zware lasten. Maar er is een nóg grotere risicofactor en dat is de opslag van gevaarlijke stoffen.

Veilig verkeer naar uw palletstellingen buiten

Bij de plaatsing van palletstellingen in uw magazijn denkt u al snel aan binnenopslag. Maar in sommige gevallen is buitenopslag handiger, bijvoorbeeld door de specifieke arbeidsprocessen binnen uw bedrijf of een gebrek aan ruimte in de magazijnomgeving. Net als binnen, is het opstellen van een doordacht verkeersplan in dat geval van groot belang om de veiligheid van uw medewerkers te waarborgen.