Ga naar content

Het opstellen van een verkeersplan

Bedrijven schenken veel aandacht aan verkeersveiligheid buiten, op het bedrijfsterrein. Maar minstens zo belangrijk is het hanteren van een goed verkeersplan binnen, in het magazijn. Grote magazijnstellingen zoals palletstellingen zijn namelijk kwetsbare objecten, die bij aanrijding risico’s opleveren voor de veiligheid. Het opstellen van een gedegen verkeersplan is daarom van groot belang.

Elke personeelsstroom is anders


Binnen magazijnen zijn er tal van personeelsstromen, die voor een optimale veiligheid in goede banen moeten worden geleid. Dat kan op verschillende manieren, maar de basis vormt het formuleren van een doordacht verkeersplan. Dit plan is gebaseerd op de unieke afmetingen van het magazijn en de bedrijfsactiviteiten die daar dagelijks plaatsvinden.

De verschillende verkeersstromen in een magazijnomgeving hebben elk hun specifieke eigenschappen. Zo zijn orderpickers te voet vanuit verkeerstechnisch oogpunt niet te vergelijken met chauffeurs die een heftruck besturen. Duidelijke regels op het gebied van rijgedrag per personeelsstroom is dan ook aan te bevelen om de veiligheid te waarborgen.


Voorkom schade aan uw magazijnstelling


Hoe helderder de afspraken zijn die worden gemaakt, hoe groter de kans dat ongelukken worden vermeden. Ook ontstaat er op deze manier minder snel schade aan magazijnstellingen zoals palletstellingen, bijvoorbeeld omdat aanrijding door heftrucks wordt voorkomen. Op deze manier verhoogt een verkeersplan niet alleen de magazijnveiligheid, maar bespaart het u ook kosten.

Een ander voordeel van het opstellen van duidelijke regels in een verkeersplan, is dat de kans van slagen hierdoor sterk vergroot. Simpelweg de wens uitspreken om voorzichtiger rijgedrag te vertonen is niet voldoende, want er zijn dan geen concrete regels afgesproken. Pas bij heldere afspraken is het mogelijk om ze daadwerkelijk te controleren, wat de kans op naleving ervan sterk vergroot.


Bewegwijzering en bebording in uw magazijn


Een verkeersplan bespaart dus kosten en vergroot de veiligheid. Maar alsof dit nog niet genoeg is, verbetert zo’n plan ook nog eens de efficiëntie van uw werkstromen. Het opstellen van een verkeersplan dwingt tot nadenken over een optimale verkeersroutering en vaak is er in dit opzicht flinke winst te behalen. Hierdoor worden diverse taken in het magazijn sneller volbracht.

Als het verkeersplan eenmaal vastligt, is het zaak dit helder te communiceren. Niet alleen in rechtstreekse communicatie met magazijnmedewerkers, maar ook met zaken als bewegwijzering, belijning en bebording. Zeker in de gangen rondom hoge magazijnstellingen zoals palletstellingen, zijn duidelijke verkeerssignalen van groot belang voor heftruckchauffeurs.

Meer weten over het opstellen van een verkeersplan en andere manieren om de veiligheid rondom uw magazijnstellingen te verbeteren? Bel naar 0341 - 49 33 36 of neem contact op via info@lppetersen.nl. Onze specialisten adviseren u graag op maat.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Wikkelen van pallets uit uw stelling

Wie in zijn magazijn veel met pallets werkt, is ongetwijfeld in het bezit van meerdere palletstellingen. Maar soms moeten de opgeslagen goederen na enige tijd worden doorgestuurd naar een andere locatie. Het wikkelen van pallets zorgt voor de benodigde stabiliteit en is de beste manier om ze gereed te maken voor een veilig transport.

Wat is het draagvermogen van mijn palletstelling?

Palletstellingen behoren tot de grootste magazijnstellingen en beschikken doorgaans dan ook over een groot draagvermogen. Maar groot is natuurlijk een relatief begrip. Een vrije interpretatie hiervan brengt de veiligheid van uw magazijnpersoneel mogelijk in gevaar. In dit artikel vertellen we daarom meer over de wijze waarop u het maximale draagvermogen van een palletstelling duidelijk kunt aangeven.