Ga naar content

Hogere magazijnveiligheid is hogere efficiëntie

Zoals in alle takken van het bedrijfsleven, draait het in een magazijn om efficiëntie en kostenbesparing. Maar anders dan in andere werkvelden, speelt veiligheid ook een belangrijke rol. Gelukkig hoeven efficiëntie en magazijnveiligheid elkaar echter niet te bijten. Sterker nog: een hogere veiligheid betekent vaak ook een hogere efficiëntie. Hieronder sommen we 3 redenen daarvoor op.

5S-methode zorgt voor meer structuur


Eerder hebben wij al eens geschreven over de 5S-methode voor een efficiëntere magazijnorganisatie. Hoewel deze methode voornamelijk gericht is op het structureren van de verschillende processen in een magazijn, is een verbeterde magazijnveiligheid hiervan een automatisch gevolg. Een betere structuur zorgt er immers voor dat werkprocessen op alle vlakken optimaler worden ingericht.

Een S als Sorteren zorgt er bijvoorbeeld niet alleen voor dat alle artikelen in een magazijn snel bereikbaar zijn voor de betreffende medewerkers, maar ook dat de opslag ervan geen onveilige situaties veroorzaakt. Net zoals een S als Standaardiseren leidt tot duidelijke afbakening, bewegwijzering en bebording rondom magazijnstellingen zoals palletstellingen.


Goede communicatie met medewerkers


Het management van een organisatie ontplooit een visie, maar in het magazijn voeren medewerkers deze uit. Als geen ander weten zij wat de knelpunten zijn in dagelijkse werkprocessen en welke maatregelen nodig zijn om deze processen niet alleen veiliger, maar ook efficiënter te maken. Regelmatig overleg tussen afdelingen is noodzakelijk om deze inzichten van de werkvloer te ontdekken.

Andersom is het net zo belangrijk dat medewerkers rekening houden met de aangegeven regelgeving vanuit het management. Is er bijvoorbeeld een veiligheidsplan ontwikkeld, dan is het zaak dat alle medewerkers hier goed van op de hoogte zijn. Dagelijks bespreken hiervan leidt niet alleen tot een verbeterde veiligheid, maar ook tot gestructureerder werken en daarmee een hogere efficiëntie.


Continu nastreven van verbetering


In een magazijn is er sprake van vele doelstellingen die elk jaar opnieuw behaald moeten worden. Denk hierbij alleen al aan kwaliteit, werkomstandigheden, efficiëntie, veiligheid en kostenbesparing. Het is niet voldoende om eenmalig een plan te schrijven om arbeidsefficiëntie en magazijnveiligheid te stimuleren.

Continue optimalisatie is noodzakelijk om beide elementen blijvend te verbeteren. In dit kader is het stellen van heldere KPI’s onontbeerlijk. Formuleer bij voorkeur concrete maatregelen die moeten leiden tot zowel een hogere veiligheid als een hogere efficiëntie. Is een of beide van deze doelstellingen niet behaald? Analyseer dan de oorzaken en ontwikkel nieuwe verbetervoorstellen.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Grootvakstellingen voor opslag losse goederen

Het is een veelvoorkomend probleem in grote magazijnen: medewerkers en heftrucks die elkaar kruisen in de buurt van de laaddocks. De medewerkers houden zich vaak bezig met losse goederen, terwijl de heftrucks grote pallets vervoeren. Een combinatie van aparte locaties voor losse goederen en een slimme inzet van grootvakstellingen helpt om deze situatie eenvoudig te verbeteren.

Tips om uw magazijnstellingen beter te benutten

Welke magazijnstellingen in uw magazijn de beste keuze zijn, hangt af van uw werkwijze en de goederen die u opslaat. Maar heeft u eenmaal de keuze voor een bepaalde magazijnstelling gemaakt? Dan is het zaak om de factoren daaromheen waar mogelijk te optimaliseren. Let op de onderstaande 4 aspecten om het maximale rendement uit uw stellingen te halen: