Ga naar content

Hoe kies ik een veilige magazijnstelling?

Binnen uw bedrijf streeft u naar een veilig magazijn. U besteedt daarom veel aandacht aan factoren zoals een optimale gangpadbreedte, een logische plaatsing van goederen en een duidelijke markering van krappe doorgangen en hoeken. Minstens net zo belangrijk is echter de kwaliteit van de gebruikte stellingen. In dit artikel leggen we uit waar u rekening mee moet houden bij de keuze voor een veilige magazijnstelling.

Waarborg de veiligheid van medewerkers

Magazijnstellingen nemen een groot deel van de beschikbare ruimte in uw magazijn in beslag en spelen daarom een belangrijke rol op het gebied van veiligheid. In veel gevallen slokken stellingen meer dan de helft van het vloeroppervlak op en dit kan tot potentieel gevaarlijke situaties leiden. Eens in de zoveel tijd komt er in de media dan ook een bericht over een ingestorte stelling voorbij. 

Het kiezen van de juiste magazijnstelling is daarom van groot belang om de veiligheid van uw medewerkers te waarborgen. Stabiliteit, afmetingen en sterkte zijn hierbij belangrijke criteria. Hoe meer goederen worden opgeslagen en hoe zwaarder deze zijn, hoe beter de stelling hierop berekend dient te zijn. Dit is een van de redenen dat een goede verankering van uw magazijnstelling onontbeerlijk is.


Strenge criteria periodieke keuring magazijnstelling

Voor een optimale veiligheid van uw stelling is het aan te bevelen bij de gewichtscalculatie uit te gaan van een ongunstig scenario, waarbij alle zware goederen in dezelfde sectie worden geplaatst. Zo weet u zeker dat de stelling bestand is tegen zelfs de meest zware condities. Dit is namelijk een van de aspecten waar magazijnstellingen op worden beoordeeld tijdens de jaarlijks verplichte periodieke keuring. Deze magazijninspecties, die plaatsvinden volgens Nederlandse en Europese normen (NEN-EN), kan L.P. Petersen overigens ook voor u uitvoeren.

Speciale aandacht bij de keuze voor een bepaald type magazijnstelling verdient ook de kwaliteit en kracht van de staanders. Het deel van de staanders dat zich onder de onderste ligger bevindt, moet voldoende draagkracht bezitten om alle goederen te kunnen dragen. Hoe hoger het grondvak, hoe meer eisen er bovendien aan de draagkracht van de stelling worden gesteld. Ook andere factoren, zoals het aantal liggers en het hoogteverschil hiertussen, hebben een grote invloed op het vereiste draagvermogen.


Advies over een veilige magazijnstelling

L.P. Petersen biedt u de keuze uit een breed aanbod veilige magazijnstellingen in alle soorten en maten. Met stellingen van gerenommeerde merken zoals Dexion, Nedcon, Redirack en Polypal ontzorgen wij al vele jaren opdrachtgevers in een diversiteit aan branches. Onze ervaren keurmeesters onderwerpen alle producten aan een strenge keuring, zodat u zeker weet dat uw magazijnstelling aan alle veiligheidseisen voldoet.

Twijfelt u nog over het ideale type magazijnstelling voor uw bedrijfsomgeving? Wij adviseren u graag vrijblijvend over een optimale en veilige magazijninrichting. Neem contact op via info@lppetersen.nl of bel direct naar 0341 - 49 33 36.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Waarom een magazijnstelling verankeren?

In magazijnstellingen worden zware goederen opgeslagen. Zeker in grote palletstellingen is de belasting soms enorm. Een goede verankering van stellingen is daarom noodzakelijk om in het magazijn veilig te kunnen werken. In dit artikel vertellen wij meer over de wetgeving, verankeringsvoordelen en de eisen waar verankering aan moet voldoen.

3 misvattingen die valgevaar vergroten

In hoge magazijnen bestaat altijd het risico op een val. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers zelf vaak laconiek zijn over de risico’s. Aan het management dan ook de taak om de gevaren wél serieus te nemen en maatregelen te implementeren die het valgevaar waar mogelijk minimaliseren. Dat gebeurt niet altijd in voldoende mate, want met name 3 misvattingen zorgen voor onderschatting: