Ga naar content

Hoe plaats ik pallets in een palletstelling?

De voorraad in een magazijn kan snel veranderen. Hierdoor kan een palletstelling die vorige week nog geschikt was voor een bepaalde productgroep, nu ineens minder geschikt zijn voor een levering pallets met nieuwe goederen. Een slimme plaatsing van deze pallets is van belang om de veiligheid van medewerkers in het magazijn te garanderen.

De juiste liggers


Bij binnenkomst van een nieuwe lading pallets met afwijkende maten, moet magazijnpersoneel allereerst beoordelen of de huidige palletstellingen geschikt zijn voor opslag. Veel hangt af van de liggers in de palletstellingen, die de juiste lengte, dikte, hoogte, diepte en belastbaarheid moeten hebben. Bij twijfel is het verstandig om de goederen niet op de gok te plaatsen.

Logischerwijs mogen pallets niet te ver uitsteken uit de palletstelling. Niet alleen duidt dat namelijk op een suboptimale ondersteuning door liggers, maar ook neemt de kans toe dat heftrucks in krappe gangen aanrijden tegen de uitstekende pallets. Of nog erger: pallets op hoogte kunnen uit de stellingen glijden terwijl er in de gang daaronder medewerkers lopen.


Plaatsing haaks op de liggers


In de meeste gevallen is het aan te raden om de houten palletplanken haaks op de liggers van de palletstelling te plaatsen. Dit zorgt zeker bij pallets met Europese standaardafmetingen voor een optimale ondersteuning en veilige magazijnomgeving. Bij afwijkende pallet- of stellingmaten zit er echter niets anders op dan de palletplanken parallel aan de liggers te plaatsen.

Wel moet magazijnpersoneel dan beoordelen of de ondersteuning vanuit de liggers op deze manier voldoende is. Vlonders en diepteliggers kunnen helpen om in deze situaties de ondersteuning en veiligheid te vergroten. Lost dit de problemen niet op, dan is het ook mogelijk de stelling aan te passen of zelfs een geheel nieuwe palletstelling te kopen.


Ondersteuning onder de klossen


In een standaard Europallet verbinden 9 klossen 5 bovenplanken, 3 onderplanken en 3 dwarsplanken. Dit maakt ondersteuning van de pallet direct onder de klossen (of op zijn minst daar dichtbij in de buurt) uiterst belangrijk. Cruciaal is ook dat de klossen van een pallet niet te ver uit de palletstelling uitsteken.

De veilige plaatsing van pallets in een palletstelling is geen rocket science. Wel is van belang dat magazijnpersoneel op de hoogte is van basisregels om pallets op de juiste manier te ondersteunen. Lukt dat niet met de huidige palletstellingen? Dan kun je bij L.P. Petersen voordelig nieuwe of gebruikte varianten kopen. Natuurlijk altijd nog in nieuwstaat!
Delen op social media
Gerelateerde artikelen