Ga naar content

Hoe richt ik mijn magazijn efficiënter in?

Een hogere arbeidsproductiviteit en efficiëntie zijn voorname doelstellingen in vrijwel elk magazijn. Toch is er een factor die vaak over het hoofd wordt gezien, maar misschien wel het belangrijkst is: de magazijninrichting. Een optimale inrichting zorgt ervoor dat werkprocessen sneller verlopen en zowel de ergonomie als veiligheid verbeteren. Hieronder 5 tips voor een optimale magazijninrichting:

Kies voor een balans tussen gangen en opslagruimte


In uw magazijn wilt u logischerwijs zoveel mogelijk opslagruimte. In dat kader behoren palletstellingen met hun hoge afmetingen tot de meest efficiënte magazijnstellingen. Toch mag opslagruimte niet ten koste gaan van looproutes. Voldoende gangpaden (en belangrijk: dwarspaden) zijn noodzakelijk om snel en zonder omwegen bij een stelling te kunnen komen. Kies op dit gebied daarom voor een goede balans.


Kies een optimale locatie voor goederen


De doorstroom van goederen in een magazijn is sterk categorieafhankelijk. Sommige producten worden al een week na binnenkomst weer uitgeleverd, terwijl andere meerdere seizoenen in de palletstelling blijven liggen. Breng daarom de orderpickfrequentie per goederensoort in kaart en plaats de artikelen met een hoge pickfrequentie vooraan in het magazijn. Dat bespaart veel lopen en vervoeren!


Verkoop ongewilde producten


Soms moet je producten groot inkopen om voorbereid te zijn op eventuele overweldigende belangstelling. Maar wat als de populariteit toch niet zo groot is als gehoopt? Dan zit je met een boel goederen waar je niets aan hebt. Belangrijk is om deze situatie niet te lang op zijn beloop te laten – hak na verloop van tijd een knoop door en maak magazijnruimte vrij door incourante voorraden te verkopen.


Optimaliseer werkprocessen


Elke magazijnmedewerkers heeft doorgaans zo zijn eigen favoriete manieren van werken. Ook de gewenste looproutes verschillen per medewerker nogal eens. Het is daarom belangrijk werkprocessen regelmatig kritisch onder de loep te nemen en eventuele overbodige handelingen te signaleren. Enkele simpele adviezen vanuit het management kunnen op de werkvloer al grote tijdswinst opleveren.


Doe een periodieke evaluatie


Situaties in het magazijn veranderen continu als gevolg van wijzigingen in de markt. Hierdoor kan het zijn dat optimalisaties die een half jaar geleden zijn doorgevoerd op dit moment niet meer efficiënt zijn. Doe daarom periodiek een grondige evaluatie van de magazijninrichting en analyseer of de producten vooraan in het magazijn nog altijd het populairst zijn. Kijk ook hier naar eventuele incourante voorraden.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Veilig verkeer naar uw palletstellingen buiten

Bij de plaatsing van palletstellingen in uw magazijn denkt u al snel aan binnenopslag. Maar in sommige gevallen is buitenopslag handiger, bijvoorbeeld door de specifieke arbeidsprocessen binnen uw bedrijf of een gebrek aan ruimte in de magazijnomgeving. Net als binnen, is het opstellen van een doordacht verkeersplan in dat geval van groot belang om de veiligheid van uw medewerkers te waarborgen.

Draagarmstellingen: ideaal voor opslag langgoed

Draagarmstellingen behoren tot de meest flexibele magazijnstellingen en zijn bij uitstek geschikt voor de opslag van langgoed. Dat is de reden waarom veel bedrijven in hun magazijn tegenwoordig voor een draagarmstelling kiezen. Maar hoe kunt u het beste met dit type magazijnstelling werken en waar moet u rekening mee houden? We vertellen het in dit artikel.

Wanneer moet ik een magazijnstelling laten repareren?

Een goede magazijnstelling gaat vele jaren mee. Het maakt dan niet uit of de stelling nieuw of tweedehands is. Bij regelmatig onderhoud en zorgvuldig gebruik heeft een stelling van een gerenommeerd merk een zeer lange levensduur. Twijfel je echter over de conditie van een stelling? Dit is wanneer je hem moet laten repareren: