Ga naar content

Maak orderpicking bij palletstellingen veiliger en efficiƫnter

Palletstellingen zijn in grote magazijnen de meest voorkomende magazijnstellingen. Deze grote stellingen worden over het algemeen gebruikt voor de opslag van grote pallets met soms zware goederen. In het magazijn staan ze daarom vaak in een brede gang, zodat heftrucks de grote pallets gemakkelijk richting de palletstelling kunnen vervoeren.
Palletstellingen worden echter niet alleen gebruikt voor bulkopslag, maar spelen ook een belangrijke rol in het logistieke proces van orderpicking. Dit betekent dat sommige van deze magazijnstellingen doorlopend worden gebruikt en aan tal van ergonomische eisen moeten voldoen. In dit artikel bespreken we een aantal richtlijnen om het orderpickproces in te richten.


Ergonomische overwegingen bij keuze voor een palletstelling


De ergonomische eigenschappen van een palletstelling worden in belangrijke mate bepaald door de hoogte van de pickvakken. Hoe lager het pickvak zich in de magazijnstelling bevindt, hoe meer de magazijnmedewerkers gedwongen worden te bukken. Juist bij zware goederen is dit riskant, omdat dit al snel leidt tot tillen met een gebogen rug.

Een gedeelte van de verantwoordelijkheid hiervoor ligt ook bij het personeel zelf. Dit begint echter bij de werkgever. Door medewerkers te wijzen op gevaarlijke houdingen en onverantwoorde manieren van tillen, kan al veel ellende worden voorkomen. Desondanks levert een laag pickvak in vrijwel elke situatie meer risico op dan een hoger geplaatst vak.

Er zijn echter meer argumenten voor een goede hoogte van het pickvak dan ergonomische redenen alleen. Te laag geplaatste vakken zorgen er gegarandeerd voor dat medewerkers hun hoofd stoten tegen liggers in de palletstelling (iedereen die in een magazijn werkt heeft het wel eens meegemaakt). Daarnaast duurt het gewoon langer om artikelen vanaf de vloer te pakken en vermindert de productiviteit hierdoor.


Valbescherming bij palletstellingen voor optimale veiligheid


Het mag duidelijk zijn dat extreem lage pickvakken in palletstellingen bepaald niet zijn aan te raden. Aan een hoger geplaatst pickvak zitten echter ook nadelen verbonden, want hierdoor blijven er minder picklocaties over op de vloer. Al snel moeten deze extra locaties dan in de hoogte worden aangebracht, wat weer andere eisen stelt aan de gebruikte trucks.

Om het risico op ongelukken te minimaliseren, is het van belang de juiste valbescherming toe te passen. Niet alleen bij de palletstellingen, maar ook in de cabine van de trucks. Gevaarlijke klauterpartijen om bij de goederen in een hoger vak te komen, zijn natuurlijk helemaal uit den boze. Deze doen afbreuk aan een goede veiligheid in het magazijn.

Ondanks de mogelijke risico’s, behoren palletstellingen nog altijd tot de populairste én veiligste magazijnstellingen. Wel is het van belang dat de juiste keuzes worden gemaakt, zodat de palletstelling tot in de lengte van jaren veilig gebruikt kan worden.

Wilt u meer informatie over onze palletstellingen of heeft u een vraag over een specifiek type magazijnstelling? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0341 - 49 33 36 of stuur vrijblijvend een mail naar info@lppetersen.nl.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Voorkom instorten van uw palletstelling

Een magazijn is een risicovolle werkomgeving. Het is er druk, soms slecht verlicht en er wordt gewerkt met zware goederen in hoge stellingen. Alle ingrediënten voor een ongeluk liggen dus op de loer. Het is met name de palletstelling die in magazijnen vaak wordt gebruikt. Hieronder leggen wij uit hoe u de risico’s bij dit type stelling minimaliseert.

Onderzoek naar nieuw verhuurmodel magazijnruimte

De enorme impact van Airbnb op de hotelbranche is wereldwijd bekend. Ook binnen andere branches, zoals de warehousing en logistieke dienstverlening, kan een dergelijk principe worden toegepast. Dit stellen studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Momenteel onderzoeken zij de behoefte aan een nieuw verhuurmodel voor flexibele opslagruimtes zoals magazijnen.

Waarom leuningen en hekken in mijn magazijn?

In een magazijn liggen gevaren continu op de loer. Af- en aanrijdende heftrucks, orderpicking op hoogte bij palletstellingen en laden en lossen bij docks met hellingen brengen risico’s met zich mee. Toch kunt u de risico’s in deze situaties relatief eenvoudig verminderen. Simpelweg door in uw magazijn leuningen en hekken te gebruiken.