Ga naar content

Maak orderpicking bij palletstellingen veiliger en efficiƫnter

Palletstellingen zijn in grote magazijnen de meest voorkomende magazijnstellingen. Deze grote stellingen worden over het algemeen gebruikt voor de opslag van grote pallets met soms zware goederen. In het magazijn staan ze daarom vaak in een brede gang, zodat heftrucks de grote pallets gemakkelijk richting de palletstelling kunnen vervoeren.
Palletstellingen worden echter niet alleen gebruikt voor bulkopslag, maar spelen ook een belangrijke rol in het logistieke proces van orderpicking. Dit betekent dat sommige van deze magazijnstellingen doorlopend worden gebruikt en aan tal van ergonomische eisen moeten voldoen. In dit artikel bespreken we een aantal richtlijnen om het orderpickproces in te richten.


Ergonomische overwegingen bij keuze voor een palletstelling


De ergonomische eigenschappen van een palletstelling worden in belangrijke mate bepaald door de hoogte van de pickvakken. Hoe lager het pickvak zich in de magazijnstelling bevindt, hoe meer de magazijnmedewerkers gedwongen worden te bukken. Juist bij zware goederen is dit riskant, omdat dit al snel leidt tot tillen met een gebogen rug.

Een gedeelte van de verantwoordelijkheid hiervoor ligt ook bij het personeel zelf. Dit begint echter bij de werkgever. Door medewerkers te wijzen op gevaarlijke houdingen en onverantwoorde manieren van tillen, kan al veel ellende worden voorkomen. Desondanks levert een laag pickvak in vrijwel elke situatie meer risico op dan een hoger geplaatst vak.

Er zijn echter meer argumenten voor een goede hoogte van het pickvak dan ergonomische redenen alleen. Te laag geplaatste vakken zorgen er gegarandeerd voor dat medewerkers hun hoofd stoten tegen liggers in de palletstelling (iedereen die in een magazijn werkt heeft het wel eens meegemaakt). Daarnaast duurt het gewoon langer om artikelen vanaf de vloer te pakken en vermindert de productiviteit hierdoor.


Valbescherming bij palletstellingen voor optimale veiligheid


Het mag duidelijk zijn dat extreem lage pickvakken in palletstellingen bepaald niet zijn aan te raden. Aan een hoger geplaatst pickvak zitten echter ook nadelen verbonden, want hierdoor blijven er minder picklocaties over op de vloer. Al snel moeten deze extra locaties dan in de hoogte worden aangebracht, wat weer andere eisen stelt aan de gebruikte trucks.

Om het risico op ongelukken te minimaliseren, is het van belang de juiste valbescherming toe te passen. Niet alleen bij de palletstellingen, maar ook in de cabine van de trucks. Gevaarlijke klauterpartijen om bij de goederen in een hoger vak te komen, zijn natuurlijk helemaal uit den boze. Deze doen afbreuk aan een goede veiligheid in het magazijn.

Ondanks de mogelijke risico’s, behoren palletstellingen nog altijd tot de populairste én veiligste magazijnstellingen. Wel is het van belang dat de juiste keuzes worden gemaakt, zodat de palletstelling tot in de lengte van jaren veilig gebruikt kan worden.

Wilt u meer informatie over onze palletstellingen of heeft u een vraag over een specifiek type magazijnstelling? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0341 - 49 33 36 of stuur vrijblijvend een mail naar info@lppetersen.nl.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Pushback palletstelling: voordelen en tips

Slaat u grote pallets met zware goederen op in uw magazijn en werkt u het liefst volgens de LIFO-methode (Last In First Out)? Dan is de pushback stelling een type palletstelling dat u ongetwijfeld zal bevallen. In dit artikel vertellen wij over de voordelen van dit type magazijnstelling en de aspecten waarmee u zoal rekening moet houden.

Heftruck van de toekomst rijdt op waterstof

Van oudsher rijden heftrucks in magazijnen op tractiebatterijen. Daar belooft op de niet al te lange termijn verandering in te komen, want de waterstof brandstofcel vormt hiervoor een uitstekend en haalbaar alternatief. Op Logistica - de toonaangevende vakbeurs op gebied van logistiek en goederenstroombeheersing in de Benelux – was afgelopen jaar veel aandacht voor dit thema.

5 gevaarlijke plekken in en rondom het magazijn

Binnen en buiten het magazijn is het een drukte van belang. Heftrucks en vrachtwagens rijden af en aan en medewerkers te voet haasten zich naar laaddocks en magazijnstellingen. Al deze bedrijvigheid brengt echter ook risico’s op ongevallen met zich mee. Er zijn in het bijzonder 5 plekken in het magazijn waar de veiligheid in het geding is: