Ga naar content

Efficiënte opslag in magazijnstellingen

Efficiëntie speelt in elke magazijnomgeving een belangrijke rol. Hoe hoger de efficiëntie namelijk ligt, hoe meer werk uw medewerkers kunnen verzetten binnen een gegeven tijdsperiode. En dat verlaagt ook de kosten aanzienlijk. Voor een efficiënte opslag van goederen in magazijnstellingen zijn er verschillende strategieën. Hieronder bespreken we er twee: de random opslag en ABC-opslag.

Random opslag in magazijnstellingen


Zoals de naam al prijsgeeft, draait het bij random opslag om het vinden van een willekeurige opslaglocatie in een magazijn. Vaak is dit de magazijnstelling waar de medewerker op dat moment het dichtste bij staat. Deze methode zou daarom tijdswinst opleveren. Maar is dit eigenlijk wel zo? De praktijk wijst uit dat er veel mitsen en maren zijn.

Allereerst is het van belang dat het proces van productregistratie in orde is. Alleen bij een heldere communicatie tussen magazijnmedewerkers en orderverzamelaars bespaart random opslag ook daadwerkelijk tijd. Als de orderverzamelaar immers niet weet in welke magazijnstelling het product deze keer ligt, gaat er veel kostbare tijd verloren met zoeken.

Ook werkt deze opslagstrategie alleen als alle producten niet constant voorradig zijn. Hierdoor is er regelmatig ruimte vrij in de magazijnstellingen die voor de magazijnmedewerker op dat moment het meest praktisch zijn. Het voordeel is dan tevens dat er in deze stellingen niet speciaal vaste locaties voor de goederen vrijgehouden hoeven te worden.


ABC-opslag in magazijnstellingen


Toch is de methode van random opslag in magazijnstellingen bepaald niet zaligmakend te noemen. Het willekeurige karakter van de opslag zorgt in veel situaties voor verwarring en werkt hierdoor vaak averechts. Een populair alternatief is hierdoor de ABC-strategie van opslag, waarbij elke letter een bepaalde productgroep vertegenwoordigt.

In groep A bevinden zich de producten die over het algemeen een korte doorlooptijd hebben. Deze worden in de magazijnstellingen aan de voorzijde van het magazijn opgeslagen, wat een kortere route voor de orderpicker met zich meebrengt. De artikelen met een langere doorlooptijd (B) worden in de stellingen in het midden van het magazijn opgeslagen en de goederen in groep C aan de achterzijde.

De ABC-strategie van magazijnopslag is bepaald niet nieuw te noemen, maar wordt in veel magazijnen nog altijd met succes toegepast. De strakke organisatie maakt het een methode waar over het algemeen beter op te bouwen is dan de hierboven besproken random opslagmethode. Voor een optimale efficiëntie is het wel van belang dat ook de locatie van de magazijnstellingen met zorg is uitgekozen.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

De voordelen van door- en inrijstellingen

Slaat u een grote hoeveelheid aan zware en gelijksoortige artikelen op in uw magazijn? Dan is het gebruik van door- en inrijstellingen wellicht praktischer dan dat van palletstellingen. Door- en inrijstellingen bieden namelijk diverse unieke voordelen, die we in dit artikel uitgebreid zullen bespreken.

Maak orderpicking bij palletstellingen veiliger en efficiënter

Palletstellingen zijn in grote magazijnen de meest voorkomende magazijnstellingen. Deze grote stellingen worden over het algemeen gebruikt voor de opslag van grote pallets met soms zware goederen. In het magazijn staan ze daarom vaak in een brede gang, zodat heftrucks de grote pallets gemakkelijk richting de palletstelling kunnen vervoeren.