Ga naar content

Omgang met pallets in uw magazijn

Regelmatig besteden we aandacht aan manieren waarop u uw magazijninrichting kunt optimaliseren. De keuze voor de juiste magazijnstellingen zoals palletstellingen vormt hier een belangrijk onderdeel van. Net zo belangrijk is echter de omgang met de goederen die daarin worden opgeslagen; de pallets. In dit artikel geven we een aantal tips om de efficiëntie in uw magazijn verder te verhogen.

Pallets in allerlei soorten en maten


Pallets zijn er in uiteenlopende soorten en maten. Het meest voorkomende formaat is de pallet met het EUR brandmerk. Deze heeft afmetingen van 80 x 120 centimeter en wordt ook in Nederlandse magazijnen veel gebruikt. In het buitenland is dat niet altijd het geval. In magazijnen in Groot-Brittannië vinden we bijvoorbeeld vaker pallets van 100 x 120 centimeter terug.

Net als magazijnstellingen zoals palletstellingen, zijn ook pallets zelf aan grote krachten onderhevig. Een goede belastbaarheid is daarom cruciaal. Voor pallets zijn speciale kwaliteitsborgsystemen ontwikkeld zoals EPAL. Ook moet in het magazijn periodiek worden gecontroleerd of de pallets geen schade hebben opgelopen. Dit vormt immers een bedreiging voor de magazijnveiligheid.


Controle op kwaliteit en schade


Er zijn tal van zaken die de staat van een pallet negatief kunnen beïnvloeden. Verschuivingen onder druk van zware lasten kunnen concessies doen aan de maatvastheid. Planken kunnen verschuiven of breken en spijkers kunnen losraken. Ook verhogen beschadigingen aan pallets het risico op onzichtbare verontreinigingen en een verminderde hygiëne.

De beste manier om de kwaliteit en conditie van pallets te controleren, is met een speciale controlestraat in de palletstroom van en naar palletstellingen. Hierdoor worden de pallets gegarandeerd periodiek gecontroleerd en verkleint de kans op veiligheidsrisico’s door palletschade aanzienlijk. Ook is het de meest efficiënte manier om de controle in bestaande werkprocessen te integreren.


Optimale inrichting van palletstroom


Veel bedrijven die werken met grote magazijnstellingen en veel pallets, kiezen voor een palletpool om de palletstroom in logistiek opzicht optimaal in te richten. Een poolaanpak zorgt ervoor dat eerder genoemde factoren zoals kwaliteit, hygiëne en conditie van de pallets altijd geborgd blijven. Ook zijn er altijd voldoende pallets aanwezig om goederen in de palletstellingen op te slaan.

Elke magazijnomgeving brengt daarnaast lege pallets met zich mee. Het is sterk aan te bevelen deze op gemechaniseerde wijze op te slaan. Dit zorgt voor een efficiënter gebruik van de aanwezige ruimte in het magazijn en verkleint veiligheidsrisico’s door omvallen. Tot slot betekent het een flinke ergonomische winst voor het magazijnpersoneel.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Hoe kies ik een veilige magazijnstelling?

Binnen uw bedrijf streeft u naar een veilig magazijn. U besteedt daarom veel aandacht aan factoren zoals een optimale gangpadbreedte, een logische plaatsing van goederen en een duidelijke markering van krappe doorgangen en hoeken. Minstens net zo belangrijk is echter de kwaliteit van de gebruikte stellingen. In dit artikel leggen we uit waar u rekening mee moet houden bij de keuze voor een veilige magazijnstelling.