Ga naar content

Reachtrucks en palletstellingen: waar rekening mee houden?

Palletstellingen zijn bij uitstek geschikt voor een hoge en efficiënte opslag van zware en grote goederen. Eerst moeten deze goederen echter naar de palletstellingen worden getransporteerd. Dat gebeurt vaak met behulp van reactrucks, die vele voordelen bieden in het werken met (stapels) pallets. In dit artikel vertellen we meer over deze voordelen, maar belichten we ook de aandachtspunten.

Wat zijn de voordelen van reachtrucks in het magazijn?


Reachtrucks zijn er in vele soorten en maten en zijn met name bedoeld voor toepassing in magazijnen met brede gangen. Een minimale gangbreedte van 2,70 meter is vereist om het maximale uit het functioneren van een reachtruck te halen. Doorgaans kunnen pallets met een totale stapelhoogte van meer dan 10 meter veilig worden getransporteerd.

Een voor de hand liggende toepassing van reachtrucks is het vervoer van pallets van en naar palletstellingen, de bekendste magazijnstelling. Maar ook voor overige transportklussen worden ze binnen de doorsnee magazijnomgeving veelvuldig ingezet. Door de relatief kleine draaicirkel kan een reachtruck ook in kleine ruimtes probleemloos zijn taken uitvoeren.

De chauffeur is op een reachtruck dwars gepositioneerd en dat heeft een goede reden. De trucks kunnen met een even hoge snelheid voor- als achteruit rijden en hierdoor is een goed overzicht aan alle zijden van belang. De dwarse positionering zorgt voor een maximaal overzicht naar alle rijrichtingen en verhoogt de veiligheid tijdens het transport van goederen.


Wat zijn de veiligheidsrisico's bij het gebruik van reachtrucks?


Het werken met reachtrucks brengt diverse veiligheidsrisico’s met zich mee en dat komt onder meer door de afmetingen en het gewicht van de te vervoeren last. De stapelhoogte van meer dan 10 meter vereist een optimale positionering van de goederen, omdat de chauffeur er pal onder zit. Hiervoor zijn duidelijke instructies vanuit het management, maar ook vaardigheden bij de chauffeur vereist.

Hoewel reachtrucks geschikt zijn om in beide rijrichtingen met even hoge snelheden te rijden, geldt als richtlijn dat een achterwaartse positionering van de vorken in een magazijnomgeving het meest veilig is. Daarnaast kunnen hoogtekiezers een bruikbaar hulpmiddel zijn om de goede liggerhoogte te bepalen bij het in- en uitslaan van pallets.

Een ander element om rekening mee te houden, is de dode hoek die zich bevindt in de rug van de chauffeur. Dit kan bij intern transport gevaarlijke situaties opleveren wanneer medewerkers plots uit zijpaden komen lopen. Het gebruik van spiegels en eventueel camera’s op en rondom de reachtruck helpt om deze risico’s zoveel mogelijk te reduceren.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Veilige blokstapeling in het magazijn

In sommige magazijnen worden regelmatig complete pallets in- of uitgeslagen. In de tussenliggende tijd worden ze opgeslagen en blokstapeling is daarvoor een ruimtebesparende methode. Deze manier van stapelen brengt echter ook bepaalde veiligheidsrisico’s met zich mee. In dit artikel geven we tips hoe u deze waar mogelijk kunt reduceren.

Tips om uw magazijnstellingen beter te benutten

Welke magazijnstellingen in uw magazijn de beste keuze zijn, hangt af van uw werkwijze en de goederen die u opslaat. Maar heeft u eenmaal de keuze voor een bepaalde magazijnstelling gemaakt? Dan is het zaak om de factoren daaromheen waar mogelijk te optimaliseren. Let op de onderstaande 4 aspecten om het maximale rendement uit uw stellingen te halen:

Hoe richt ik mijn magazijn efficiƫnter in?

Een hogere arbeidsproductiviteit en efficiëntie zijn voorname doelstellingen in vrijwel elk magazijn. Toch is er een factor die vaak over het hoofd wordt gezien, maar misschien wel het belangrijkst is: de magazijninrichting. Een optimale inrichting zorgt ervoor dat werkprocessen sneller verlopen en zowel de ergonomie als veiligheid verbeteren. Hieronder 5 tips voor een optimale magazijninrichting: