Ga naar content

Reachtrucks en palletstellingen: waar rekening mee houden?

Palletstellingen zijn bij uitstek geschikt voor een hoge en efficiënte opslag van zware en grote goederen. Eerst moeten deze goederen echter naar de palletstellingen worden getransporteerd. Dat gebeurt vaak met behulp van reactrucks, die vele voordelen bieden in het werken met (stapels) pallets. In dit artikel vertellen we meer over deze voordelen, maar belichten we ook de aandachtspunten.

Wat zijn de voordelen van reachtrucks in het magazijn?


Reachtrucks zijn er in vele soorten en maten en zijn met name bedoeld voor toepassing in magazijnen met brede gangen. Een minimale gangbreedte van 2,70 meter is vereist om het maximale uit het functioneren van een reachtruck te halen. Doorgaans kunnen pallets met een totale stapelhoogte van meer dan 10 meter veilig worden getransporteerd.

Een voor de hand liggende toepassing van reachtrucks is het vervoer van pallets van en naar palletstellingen, de bekendste magazijnstelling. Maar ook voor overige transportklussen worden ze binnen de doorsnee magazijnomgeving veelvuldig ingezet. Door de relatief kleine draaicirkel kan een reachtruck ook in kleine ruimtes probleemloos zijn taken uitvoeren.

De chauffeur is op een reachtruck dwars gepositioneerd en dat heeft een goede reden. De trucks kunnen met een even hoge snelheid voor- als achteruit rijden en hierdoor is een goed overzicht aan alle zijden van belang. De dwarse positionering zorgt voor een maximaal overzicht naar alle rijrichtingen en verhoogt de veiligheid tijdens het transport van goederen.


Wat zijn de veiligheidsrisico's bij het gebruik van reachtrucks?


Het werken met reachtrucks brengt diverse veiligheidsrisico’s met zich mee en dat komt onder meer door de afmetingen en het gewicht van de te vervoeren last. De stapelhoogte van meer dan 10 meter vereist een optimale positionering van de goederen, omdat de chauffeur er pal onder zit. Hiervoor zijn duidelijke instructies vanuit het management, maar ook vaardigheden bij de chauffeur vereist.

Hoewel reachtrucks geschikt zijn om in beide rijrichtingen met even hoge snelheden te rijden, geldt als richtlijn dat een achterwaartse positionering van de vorken in een magazijnomgeving het meest veilig is. Daarnaast kunnen hoogtekiezers een bruikbaar hulpmiddel zijn om de goede liggerhoogte te bepalen bij het in- en uitslaan van pallets.

Een ander element om rekening mee te houden, is de dode hoek die zich bevindt in de rug van de chauffeur. Dit kan bij intern transport gevaarlijke situaties opleveren wanneer medewerkers plots uit zijpaden komen lopen. Het gebruik van spiegels en eventueel camera’s op en rondom de reachtruck helpt om deze risico’s zoveel mogelijk te reduceren.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Waar plaats ik mijn palletstellingen?

Een goede magazijninrichting is cruciaal voor een veilige werkomgeving. Maar naast veiligheid, heeft de inrichting ook grote gevolgen voor de efficiëntie van uw arbeidsprocessen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over waar u uw magazijnstellingen plaatst. En dat geldt in het bijzonder als het om grote stellingen zoals palletstellingen gaat.

Hoe herken ik een magazijnstelling?

In grote magazijnen is het verloop in het personeelsbestand soms fors. Nieuwe medewerkers komen en gaan en dat betekent dat elk nieuw personeelslid tijd nodig heeft om aan de nieuwe magazijnomgeving te wennen. Voor een soepele integratie is het dan ook van belang om te zorgen voor duidelijke markeringen rondom magazijnstellingen en gangpaden.

Wanneer moet ik een magazijnstelling laten repareren?

Een goede magazijnstelling gaat vele jaren mee. Het maakt dan niet uit of de stelling nieuw of tweedehands is. Bij regelmatig onderhoud en zorgvuldig gebruik heeft een stelling van een gerenommeerd merk een zeer lange levensduur. Twijfel je echter over de conditie van een stelling? Dit is wanneer je hem moet laten repareren: