Ga naar content

Veilige opslag zware goederen in palletstellingen

De opslag van zware pallets in stellingen vraagt om voldoende maatregelen op het gebied van magazijnveiligheid. Vaak worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen bij de opslag van zwaar langgoed, maar ook kleinere lasten zoals pallets kunnen een zeer zware inhoud hebben. In dit artikel geven we een aantal suggesties voor een optimale en veilige verwerking hiervan.

Heftrucks voor transport voldoen niet altijd


Palletstellingen voldoen over het algemeen aan alle eisen voor een veilige opslag van zelfs de meest zware goederen. Maar voordat de pallets veilig in de stelling liggen, moeten ze er eerst nog naartoe worden getransporteerd. En juist in deze fase van de werking is er sprake van de nodige veiligheidsrisico’s.

Zware pallets worden over het algemeen met heftrucks over de magazijnvloer getransporteerd. Niet elke heftruck voldoet echter aan de eisen die het veilig vervoeren van een zware last stelt. Alleen al het oppakken ervan vereist veel contragewicht en een sterke motor. Met name de lichtere trucks zijn hierdoor niet geschikt voor dit soort werkzaamheden.


Verschillende soorten heftrucks voor vervoer zware pallets


Toch is het inzetten van louter grote en zware trucks voor vervoer van pallets van en naar palletstellingen niet geschikt voor elke magazijnomgeving. In een magazijn waar de gangruimte beperkt is, zijn heftrucks met grote afmetingen in de meeste gevallen niet de beste oplossing. De benodigde draaicirkel is groot, evenals de mogelijke gevolgen bij een aanrijding.

Sommige heftrucks proberen de voordelen van een hoge belastbaarheid te combineren met de voordelen van een laag gewicht en kleine afmetingen. Ze bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om pallets tussen de wielen op te pakken, waardoor minder contragewicht noodzakelijk is en ook op het gebied van benodigde ruimte wordt bespaard.


Kranen voor vervoer van en naar palletstellingen


Hoe slim de oplossingen die sommige heftrucks bieden ook zijn; in sommige situaties zijn andere transportmiddelen in het magazijn nu eenmaal efficiënter. Een portaalkraan is bijvoorbeeld een uitstekend instrument om zware goederen van en naar palletstellingen te verplaatsen. De pallets worden dan eerst via heftrucks aangevoerd en vervolgens door de portaalkraan getransporteerd en afgelegd.

Ook bovenloopkranen zijn in dit kader een goed alternatief. Deze nemen relatief weinig ruimte in beslag, terwijl ze zware pallets naar palletstellingen in meerdere richtingen kunnen transporteren. De opties op het gebied van het transport van zware lasten in het magazijn zijn dan ook legio. De beste keuze is afhankelijk van uw magazijn, werkwijze en specifieke behoeften.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Waarom leuningen en hekken in mijn magazijn?

In een magazijn liggen gevaren continu op de loer. Af- en aanrijdende heftrucks, orderpicking op hoogte bij palletstellingen en laden en lossen bij docks met hellingen brengen risico’s met zich mee. Toch kunt u de risico’s in deze situaties relatief eenvoudig verminderen. Simpelweg door in uw magazijn leuningen en hekken te gebruiken.