Ga naar content

Virtueel magazijn biedt inzicht in veiligheid

De arbeidsveiligheid in magazijnen is nog regelmatig onderwerp van discussie. Het werken met grote magazijnstellingen zoals palletstellingen brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Toch zijn er verschillende manieren om die risico’s efficiënt te reduceren. Deze manieren worden nu inzichtelijk gemaakt door de Logistieke Veiligheids Catalogus, die een virtueel magazijn heeft ontwikkeld.

Overzicht veiligheidstips magazijnstellingen


Het virtueel magazijn is te bezichtigen via de Logistieke Veiligheids Catalogus. Naast een visueel overzicht van een magazijn, ziet de bezoeker hier 17 verschillende veiligheidscategorieën die opgesplitst zijn in subcategorieën. Per subcategorie worden tips gegeven om een optimale veiligheid te bewerkstelligen. 

De tips bestaan uit een korte omschrijving met bijbehorende afbeelding en zijn vooral gebaseerd op oplossingen die hun werkzaamheid in de praktijk inmiddels ruimschoots hebben bewezen. Veel van dit soort oplossingen op het gebied van aspecten als routering, aanrijdbeveiliging en magazijninrichting, worden op de blog van L.P. Petersen ook regelmatig besproken.

De talloze categorieën en tips zorgen ervoor dat de website van de Logistieke Veiligheids Catalogus een schat aan informatie biedt. Bedrijven die de arbeidsveiligheid in hun magazijn willen verbeteren, doen er dan ook goed aan eens naar het virtueel magazijn te kijken. Met name over aspecten waar u in uw eigen magazijn over twijfelt, kunt u met enkele muisklikken meer informatie krijgen.


Tips over orderpicking bij palletstellingen


Zeer interessant is bijvoorbeeld de categorie Palletgoederen. De subcategorieën gaan in op thema’s als orderpicking bij palletstellingen in een brede gang, bulkopslag bij een palletstelling in een brede gang en orderpicking en beveiliging bij palletstellingen in een smalle gang. De tips die worden gegeven zijn van groot belang om de arbeidsveiligheid van medewerkers te waarborgen.

Zo moet bij palletstellingen in een brede gang het pickvak voor A-artikelen voldoende hoog zijn om goederen te picken, zodat het risico op rugletsel en het stoten van het achterhoofd verkleind wordt voor de magazijnmedewerkers. En bij heftrucks in een magazijnomgeving neemt de noodzaak op einde gang beveiliging steeds meer toe.

Bovengenoemde zaken zijn slechts enkele voorbeelden van de vele adviezen die worden gegeven op de website van de Logistieke Veiligheids Catalogus. Verder heeft de organisatie nog een YouTube-kanaal waar diverse video’s als toelichting te vinden zijn.

Meer weten over een specifiek veiligheidsaspect in uw magazijn? Vraag het de experts van L.P. Petersen. Bel ons op 341 - 49 33 36 of stuur een mailtje naar info@lppetersen.nl.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Waarom een WMS gebruiken?

Magazijnbeheer is een belangrijke discipline binnen elk serieus magazijn. Het gebruik van goede informatiesystemen, ook wel bekend als Warehouse Management Systemen (WMS), is hierbij nagenoeg onmisbaar. In dit artikel leggen we uit welke functionaliteiten een WMS precies moet bevatten en hoe zo’n systeem in de praktijk het beste toegepast kan worden.

Waarom leuningen en hekken in mijn magazijn?

In een magazijn liggen gevaren continu op de loer. Af- en aanrijdende heftrucks, orderpicking op hoogte bij palletstellingen en laden en lossen bij docks met hellingen brengen risico’s met zich mee. Toch kunt u de risico’s in deze situaties relatief eenvoudig verminderen. Simpelweg door in uw magazijn leuningen en hekken te gebruiken.