Ga naar content

Wat maakt palletstellingen zo ruimtebesparend?

De palletstelling geniet een reputatie als een van de meest populaire stellingtypen in het magazijn. Belangrijke reden daarvoor zijn de unieke eigenschappen, die magazijneigenaren veel ruimte en daarmee kosten besparen. Maar wat maakt palletstellingen nu precies zo ruimtebesparend? Hieronder noemen we de 3 belangrijkste oorzaken:

Opslag in meerdere verdiepingen


Kenmerkend aan de palletstelling is het opslagsysteem in meerdere verdiepingen. Elke verdieping biedt weer nieuw oppervlak voor de opslag van pallets en daardoor kunnen er in palletstellingen zeer veel goederen worden opgeslagen. In grote magazijnen is dit type stelling namelijk tot wel 10 meter hoog en wordt de verticale ruimte in het magazijn dus maximaal benut.

Dat geldt ook voor de horizontale ruimte, want palletstellingen zijn beschikbaar in brede formaten en kunnen indien gewenst ook pal naast elkaar worden geplaatst. Hierdoor ontstaat er een opslagsysteem waarbij een relatief kleine hoeveelheid vloeroppervlak optimaal gebruikt wordt voor de opslag van honderden pallets. Veel meer dan dat er op de vloer geplaatst hadden kunnen worden.


Smalle gangpaden door VNA-systeem


De efficiënte horizontale rijen van palletstellingen hebben in de loop der tijd geleid tot een speciale opstelling in het magazijn. De stellingen worden namelijk in een vergelijkbaar patroon geplaatst als de huizen in een woonwijk. Elke palletstelling heeft buren én overburen en hierdoor ontstaan er als het ware straten tussen de magazijnstellingen.

Het voornaamste kenmerk van deze straten is de beperkte breedte ervan. Het toepassen van dit soort gangpaden in magazijnen wordt ook wel het Very Narrow Aisle-systeem (VNA-systeem) genoemd. Door het slim gebruiken van heftrucks is het toch mogelijk om in deze gangpaden goed te navigeren en pallets effectief in en uit de stellingen te laden.


Veelzijdig inzetbaar


Door de horizontale én verticale opslagruimte en het grote formaat zijn palletstellingen zeer veelzijdig inzetbaar. Vrijwel alle producttypen kunnen in dit stellingtype worden opgeslagen en hierbij gaat het niet alleen om pallets. Ook losse goederen kunnen probleemloos in een palletstelling worden bewaard, die in dat geval meer als schap dan als magazijnstelling fungeert.

Voor specifieke bedrijfssoorten kan deze multi-inzetbaarheid bijzonder praktisch zijn. In sommige branches worden bepaalde productsoorten veelal los geleverd en niet per pallet. Door een palletstelling als schap voor dit soort producten met kleine voorraad te gebruiken komt elders in het magazijn weer nieuwe opslagruimte vrij. Dit maakt een palletstelling veelzijdiger dan elk andere type stelling.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Wikkelen van pallets uit uw stelling

Wie in zijn magazijn veel met pallets werkt, is ongetwijfeld in het bezit van meerdere palletstellingen. Maar soms moeten de opgeslagen goederen na enige tijd worden doorgestuurd naar een andere locatie. Het wikkelen van pallets zorgt voor de benodigde stabiliteit en is de beste manier om ze gereed te maken voor een veilig transport.

Ergonomie belangrijk bij keuze voor legbordstelling

Legbordstellingen behoren tot de meest veelzijdige magazijnstellingen. Ze zijn licht, eenvoudig te monteren en beschikken over de nodige draagkracht. Doordat de opgeslagen goederen vaak licht en klein zijn, is het risico op zware ongelukken bovendien nihil. Wel is ergonomie een belangrijk aspect dat veelal onderbelicht wordt.

Hoe richt ik mijn magazijn efficiƫnter in?

Een hogere arbeidsproductiviteit en efficiëntie zijn voorname doelstellingen in vrijwel elk magazijn. Toch is er een factor die vaak over het hoofd wordt gezien, maar misschien wel het belangrijkst is: de magazijninrichting. Een optimale inrichting zorgt ervoor dat werkprocessen sneller verlopen en zowel de ergonomie als veiligheid verbeteren. Hieronder 5 tips voor een optimale magazijninrichting: