Ga naar content

Wat maakt palletstellingen zo ruimtebesparend?

De palletstelling geniet een reputatie als een van de meest populaire stellingtypen in het magazijn. Belangrijke reden daarvoor zijn de unieke eigenschappen, die magazijneigenaren veel ruimte en daarmee kosten besparen. Maar wat maakt palletstellingen nu precies zo ruimtebesparend? Hieronder noemen we de 3 belangrijkste oorzaken:

Opslag in meerdere verdiepingen


Kenmerkend aan de palletstelling is het opslagsysteem in meerdere verdiepingen. Elke verdieping biedt weer nieuw oppervlak voor de opslag van pallets en daardoor kunnen er in palletstellingen zeer veel goederen worden opgeslagen. In grote magazijnen is dit type stelling namelijk tot wel 10 meter hoog en wordt de verticale ruimte in het magazijn dus maximaal benut.

Dat geldt ook voor de horizontale ruimte, want palletstellingen zijn beschikbaar in brede formaten en kunnen indien gewenst ook pal naast elkaar worden geplaatst. Hierdoor ontstaat er een opslagsysteem waarbij een relatief kleine hoeveelheid vloeroppervlak optimaal gebruikt wordt voor de opslag van honderden pallets. Veel meer dan dat er op de vloer geplaatst hadden kunnen worden.


Smalle gangpaden door VNA-systeem


De efficiënte horizontale rijen van palletstellingen hebben in de loop der tijd geleid tot een speciale opstelling in het magazijn. De stellingen worden namelijk in een vergelijkbaar patroon geplaatst als de huizen in een woonwijk. Elke palletstelling heeft buren én overburen en hierdoor ontstaan er als het ware straten tussen de magazijnstellingen.

Het voornaamste kenmerk van deze straten is de beperkte breedte ervan. Het toepassen van dit soort gangpaden in magazijnen wordt ook wel het Very Narrow Aisle-systeem (VNA-systeem) genoemd. Door het slim gebruiken van heftrucks is het toch mogelijk om in deze gangpaden goed te navigeren en pallets effectief in en uit de stellingen te laden.


Veelzijdig inzetbaar


Door de horizontale én verticale opslagruimte en het grote formaat zijn palletstellingen zeer veelzijdig inzetbaar. Vrijwel alle producttypen kunnen in dit stellingtype worden opgeslagen en hierbij gaat het niet alleen om pallets. Ook losse goederen kunnen probleemloos in een palletstelling worden bewaard, die in dat geval meer als schap dan als magazijnstelling fungeert.

Voor specifieke bedrijfssoorten kan deze multi-inzetbaarheid bijzonder praktisch zijn. In sommige branches worden bepaalde productsoorten veelal los geleverd en niet per pallet. Door een palletstelling als schap voor dit soort producten met kleine voorraad te gebruiken komt elders in het magazijn weer nieuwe opslagruimte vrij. Dit maakt een palletstelling veelzijdiger dan elk andere type stelling.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Mogelijkheden en risico's van inrijstellingen

Palletstellingen behoren zonder twijfel tot de meest gebruikte magazijnstellingen. Toch zijn er ook andere stellingen die grote voordelen bieden op het gebied van de opslag van goederen op pallets. Werkt u bijvoorbeeld graag volgens de LIFO-methode (Last In First Out) of wilt u de aanwezige vloeroppervlakte zo efficiënt mogelijk benutten? Dan is een inrijstelling een uitstekende optie.

3 misvattingen die valgevaar vergroten

In hoge magazijnen bestaat altijd het risico op een val. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers zelf vaak laconiek zijn over de risico’s. Aan het management dan ook de taak om de gevaren wél serieus te nemen en maatregelen te implementeren die het valgevaar waar mogelijk minimaliseren. Dat gebeurt niet altijd in voldoende mate, want met name 3 misvattingen zorgen voor onderschatting: