Ga naar content

Bescherm uw magazijn tegen schade

In een magazijn wordt doorgaans veel gewerkt met heftrucks. Zeker als er sprake is van vervoer van zware goederen uit en naar palletstellingen. Over de bescherming van die magazijnstellingen tegen aanrijding, hebben wij al eens eerder een artikel geschreven. Maar naast bescherming rond uw palletstellingen, is ook het beschermen van de rest van het gebouw van belang.

Aanrijdingen resulteren in onveilige werksituatie


De potentiële impact van een aanrijding door een heftruck is groot. Zo’n truck is van zichzelf al zwaar en kan hierdoor veel schade toebrengen aan een stelling of ander object. Een aanrijding met een deel van het gebouw vormt zelfs een nog groter probleem, omdat dit deel uitmaakt van de constructie en verzwakking hiervan tot grote veiligheidsrisico’s kan leiden.

Met name rond de docks in het magazijn wordt veel gereden met heftrucks. Deze drukke werkomgeving resulteert soms in onoverzichtelijke situaties en zorgt ervoor dat chauffeurs manoeuvres uitvoeren waar ze onder normale omstandigheden niet voor zouden kiezen. Een kleine inschattingsfout leidt hierdoor al snel tot een aanrijding aan het gebouw.


Bescherm cruciale onderdelen van het magazijn


Gelukkig zijn er veel manieren om de kans op een aanrijding te minimaliseren of de schade ten minste te reduceren. Met name aanrijdbeveiliging is een flexibele en kostenefficiënte oplossing die in geen enkel professioneel magazijn mag ontbreken. Het is dan wel van belang om deze op de juiste plekken aan te brengen, zodat kwetsbare punten optimaal worden beschermd.

Kolommen in het pand zijn hier een goed voorbeeld van. Deze brengt u aan door uw magazijnstellingen op precieze wijze in te delen. Juist in hectische werksituaties is een stuurfoutje snel gemaakt of komen heftrucks met een iets te hoge snelheid aanrijden. Over een periode van jaren worden kolommen hierbij meermaals geraakt, waardoor de constructie steeds verder verzwakt. Op termijn zorgt dit voor een gevaarlijke situatie.


Beveiliging niet alleen rondom palletstellingen


Net zoals kolommen gevaar lopen voor aanrijding, geldt dit net zo goed voor de muren in een magazijn. Met name bij het in- en uitrijden en inparkeren van trucks wordt de muur nogal eens geraakt. Dit heeft dezelfde impact als bij kolommen, omdat het pand vanuit bouwkundig opzicht flink beschadigd kan raken. Zeker omdat de schade na verloop van tijd een optelsom is van meerdere voorvallen.

Het is dan ook zaak om niet alleen aanrijdbeveiliging te plaatsen rondom magazijnstellingen zoals palletstellingen, maar juist ook bij de muren van het magazijn. Hier zijn uiteenlopende oplossingen voor zoals palen en vangrails. De specialisten van L.P. Petersen adviseren u graag over de beste maatregelen op basis van uw specifieke situatie.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Hogere magazijnveiligheid is hogere efficiƫntie

Zoals in alle takken van het bedrijfsleven, draait het in een magazijn om efficiëntie en kostenbesparing. Maar anders dan in andere werkvelden, speelt veiligheid ook een belangrijke rol. Gelukkig hoeven efficiëntie en magazijnveiligheid elkaar echter niet te bijten. Sterker nog: een hogere veiligheid betekent vaak ook een hogere efficiëntie. Hieronder sommen we 3 redenen daarvoor op.