Ga naar content

Bescherm uw palletstellingen tegen aanrijding

In een magazijn is het vaak een drukte van belang. Heftrucks rijden af en aan met zware lasten en niet zelden is er weinig ruimte in de gangpaden. Het is dan ook niet zo gek dat dit soms tot een aanrijding met een palletstelling leidt. Dat is gevaarlijk, want schade aan een stelling kan resulteren in een aanzienlijk verminderd draagvermogen. En dat moet ten koste van alles worden voorkomen.

Aanrijdbeveiliging voor uw palletstelling


Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Het is een bekend spreekwoord met een groot waarheidsgehalte dat absoluut van toepassing is op werk in een magazijnomgeving. Juist in een magazijn is er vaak sprake van piektijden, waarop goederen van verschillende leveranciers tegelijkertijd binnenkomen en verwerkt moeten worden.

Dit leidt soms tot hectische situaties in de krappe gangen van het magazijn. Een klein stuurfoutje op de heftruck kan dan al zorgen voor aanrijding met een palletstelling. Goede aanrijdbeveiliging is daarom echt onmisbaar. Gebruik bijvoorbeeld hoekbescherming, stijlbescherming en jukbescherming om kwetsbare punten in uw palletstellingen zo optimaal mogelijk te beschermen.


Slimme rijroutes langs palletstellingen


Natuurlijk geldt dat voorkomen nog altijd beter dan genezen is. Met slimme rijroutes in het magazijn wordt de kans op aanrijding bijvoorbeeld een stuk kleiner. De goederenstroom moet hierbij het leidende criterium zijn. De goederen komen vaak binnen bij de docks aan de voorkant van het magazijn. Dit vormt dan het startpunt van de rijroute.

Zo hoeven de heftrucks zo min mogelijk te rijden om te beginnen aan hun ronde. Dit minimaliseert de kans op botsingen met palletstellingen. Een andere handige tip is om de route waar mogelijk aan te brengen in de lengterichting van het magazijn.

Dit resulteert in langere gangen, waardoor de heftrucks minder vaak hoeven over te steken en simpel rechtdoor kunnen rijden. Als gevolg hiervan daalt het aantal aanrijdingen vaak aanzienlijk.


Bewegwijzering voor hogere veiligheid en efficiëntie


Als u al jarenlang beschikt over hetzelfde personeel, kennen zij het magazijn als hun broekzak. Maar dit is lang niet altijd het geval. Veel bedrijven werken met nieuwe krachten en de doorstroom is soms hoog. Een goede logistieke bewegwijzering in het magazijn is daarom noodzakelijk om aanrijdingen met magazijnstellingen te voorkomen.

Want wie de weg zoekt, is onnodig veel aan het rijden, draaien en keren. Allemaal zaken die de kans op een botsing flink verhogen. Een goede bewegwijzering verbetert niet alleen de veiligheid in uw magazijn, maar verhoogt ook de efficiëntie van werkprocessen. En dat is iets wat veel bedrijven alleen maar kunnen toejuichen.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Veilig verkeer naar uw palletstellingen buiten

Bij de plaatsing van palletstellingen in uw magazijn denkt u al snel aan binnenopslag. Maar in sommige gevallen is buitenopslag handiger, bijvoorbeeld door de specifieke arbeidsprocessen binnen uw bedrijf of een gebrek aan ruimte in de magazijnomgeving. Net als binnen, is het opstellen van een doordacht verkeersplan in dat geval van groot belang om de veiligheid van uw medewerkers te waarborgen.

Verrijdbare palletstellingen voor meer opslagcapaciteit

In een relatief klein magazijn is het soms lastig om alle inkomende goederen op te slaan. Het verhogen van de opslagdichtheid is in dat geval de enige manier om de opslagcapaciteit uit te breiden. Het gebruik van verrijdbare palletstellingen is hiervoor bij uitstek geschikt. Deze magazijnstellingen creëren meer gangpadruimte, maar brengen op het gebied van veiligheid een aantal uitdagingen met zich mee.