Ga naar content

De rol van de blockchain in het magazijn

Tegenwoordig komt blockchain technologie dagelijks in het nieuws. Bekend is vooral de bitcoin, de digitale munteenheid die wordt gezien als het grootste succes van de techniek. In de praktijk is blockchain echter voor veel meer bedoeld dan betaalverkeer alleen. De mogelijke toepassingen voor het optimaliseren van de supply chain zijn bijvoorbeeld legio.

Blockchain ontketent revolutie in logistiek


Experts verwachten dat de blockchain een nog grotere disruptie in de logistieke wereld zal veroorzaken dan de bitcoin nu al gedaan heeft in de financiële sector. Supply chains hebben dagelijks te maken met een overvloed aan transacties, en laat blockchain technologie nu net gespecialiseerd zijn in het op efficiënte wijze afhandelen hiervan.

De blockchain zorgt ervoor dat al deze grote hoeveelheden data onbeperkt, gecontroleerd en versleuteld kunnen worden aangeboden en voorkomt hiermee veel onnodige vertraging. Het gehele transactieproces verloopt geautomatiseerd, snel en is nauwelijks nog gevoelig voor menselijke fouten of fraude.


Gedeelde data actueel beschikbaar


Nederland is een van de landen waar blockchain technologie met open armen wordt verwelkomd. Blockchaingerelateerde start-ups schieten in ons land als paddenstoelen uit de grond en in de landelijke media verschijnen regelmatig nieuwsberichten over de materie. Ook Nederlandse bedrijven ontdekken nu de potentie van deze relatief onontgonnen markt.

Met name ondernemingen in de logistieke sector volgen de ontwikkelingen nauwgezet. Zij kunnen de blockchain gebruiken als ledger (een soort grootboek), waarin alle betrokken partners samen informatie over transacties vastleggen. Hierdoor komt data uit afzonderlijke databases actueel beschikbaar en kan deze ook niet meer worden gewijzigd.


Het hele leveringsproces volledig in kaart


Een sterk punt van blockchain is de beveiliging ervan. Hoewel de data actueel beschikbaar komt, staat in smart contracts duidelijk vastgelegd wie van de gegevens gebruik mogen maken. Dat betekent dat elke partij volledig eigenaar blijft van zijn eigen data. Onderling wisselen partners sleutels uit om relevante gegevens op te kunnen vragen.

Hierdoor maakt blockchain technologie het hele aanleveringsproces in de logistieke keten inzichtelijk. Van de voortgang van de zending onderweg tot eventuele problemen bij de opslag in het magazijn; de informatie is altijd actueel én betrouwbaar. Kenners verwachten dan ook dat de toepassing van blockchain, net als robots en drones met RFID, niet meer weg te denken zal zijn uit het magazijn van de nabije toekomst.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

De voordelen van door- en inrijstellingen

Slaat u een grote hoeveelheid aan zware en gelijksoortige artikelen op in uw magazijn? Dan is het gebruik van door- en inrijstellingen wellicht praktischer dan dat van palletstellingen. Door- en inrijstellingen bieden namelijk diverse unieke voordelen, die we in dit artikel uitgebreid zullen bespreken.

Veilige blokstapeling in het magazijn

In sommige magazijnen worden regelmatig complete pallets in- of uitgeslagen. In de tussenliggende tijd worden ze opgeslagen en blokstapeling is daarvoor een ruimtebesparende methode. Deze manier van stapelen brengt echter ook bepaalde veiligheidsrisico’s met zich mee. In dit artikel geven we tips hoe u deze waar mogelijk kunt reduceren.

Hoe kies ik een veilige magazijnstelling?

Binnen uw bedrijf streeft u naar een veilig magazijn. U besteedt daarom veel aandacht aan factoren zoals een optimale gangpadbreedte, een logische plaatsing van goederen en een duidelijke markering van krappe doorgangen en hoeken. Minstens net zo belangrijk is echter de kwaliteit van de gebruikte stellingen. In dit artikel leggen we uit waar u rekening mee moet houden bij de keuze voor een veilige magazijnstelling.