Ga naar content

Drones met RFID in het magazijn

Het inventariseren van voorraden in het magazijn is niet altijd eenvoudig. Zeker in grote magazijnomgevingen met metershoge palletstellingen kan deze complexe taak soms wel dagen tot weken in beslag nemen. Dat kan efficiënter, moeten onderzoekers van MIT hebben gedacht. Ze vonden speciale drones uit die voorraadinventarisatie in het magazijn een fluitje van een cent maken.

Slim doorgeefluik voor RFID-scanner


Het geheim van de drones zit hem niet alleen in het compacte formaat, maar ook in de ingebouwde RFID-scanner. Deze verzendt productcodes op vernuftige wijze naar een ontvanger, waardoor het gebruik van traditionele zware RFID-scanners wordt vermeden. Althans – in de drones zelf. Op de magazijnvloer moet nog wel één zo’n scanner staan om het systeem te laten werken.

Dat zit namelijk zo. De door MIT ontwikkelde drones bevatten een speciaal type scanner, dat vooral als doorgeefluik fungeert voor de op de grond staande zware RFID-scanner. Het apparaatje geeft het signaal van de originele scanner feilloos door en zorgt er hiermee voor dat de magazijndrones in een zeer compact formaat uitgevoerd kunnen worden.


Nauwkeurig scanresultaat dankzij compact formaat


Dat compacte formaat heeft zo zijn voordelen, want hierdoor kunnen ze zeer dichtbij de producten in het magazijn komen. Of de robot nu naar een hoge palletstelling moet vliegen of de voorraad in een grootvakstelling moet inventariseren; het scannen gebeurt altijd nauwkeurig dankzij de korte afstand die de drone door zijn compacte formaat kan hanteren.

Inmiddels heeft MIT meerdere succesvolle labproeven met het nieuwe dronesysteem afgerond. Hieruit blijkt het in de praktijk haalbaar te zijn om voorraad uiterst snel in kaart te brengen en de plaats van elk product ook nog eens tot op enkele tientallen centimeters te bepalen. Op dit moment wordt het dronesysteem – inmiddels gedoopt tot Rfly – al experimenteel toegepast in magazijnen in de Verenigde Staten.


Drones hebben de toekomst in het magazijn


Dat dronesystemen de volledige voorraadinventarisatie in magazijnen voor hun rekening nemen, lijkt slechts een kwestie van tijd. De proeven met Rfly zijn tot op heden succesvol gebleken en de achterliggende techniek ontwikkelt zich in de tussentijd in razend tempo verder. Investeren in de techniek loont bovendien, want in grote magazijnomgevingen kan het leiden tot miljoenenbesparingen.

Naast de voordelen op het gebied van tijd en kosten, zijn de drones ook een uitkomst op het gebied van personeelsveiligheid. Voorraadinventarisatie door mensen, met name rondom hoge magazijnstellingen, kan namelijk leiden tot arbeidsongevallen en andere calamiteiten. Experts verwachten dan ook dat het niet lang meer zal duren voordat in elk magazijn een drone rondvliegt.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Voorkom instorten van uw palletstelling

Een magazijn is een risicovolle werkomgeving. Het is er druk, soms slecht verlicht en er wordt gewerkt met zware goederen in hoge stellingen. Alle ingrediënten voor een ongeluk liggen dus op de loer. Het is met name de palletstelling die in magazijnen vaak wordt gebruikt. Hieronder leggen wij uit hoe u de risico’s bij dit type stelling minimaliseert.

Combineer uw magazijnstellingen met tussenvloeren

In uw magazijn streeft u naar de maximaal haalbare hoeveelheid opslagruimte. U investeert daarom in palletstellingen die het beschikbare vloeroppervlak zo optimaal mogelijk benutten en ontwikkelt een optimaal verkeersplan om de hoogste efficiëntie te behalen. Wilt u echter een extra stap zetten in het vergroten van de opslagruimte: dan mist er nog één ingrediënt: de tussenvloer.