Ga naar content

De opkomst van robots in het magazijn

Werkzaamheden als opslag van goederen in magazijnstellingen, evenals het transport en de verzending ervan, worden traditioneel verzorgd door medewerkers. In de afgelopen eeuw hebben die daar tal van hulpmiddelen voor gekregen, waaronder hef- en reachtrucks, palletiseermachines en wikkelaars. Dat belooft in de toekomst te veranderen, want robots veroveren het magazijn.

Inzet robots rondom magazijnstellingen


Robotische systemen worden steeds geavanceerder en kunnen hierdoor in toenemende mate worden ingezet voor taken als opslag, verzending en transport. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van warehouse robotics machines in de komende jaren met bijna 12 procent groeit. Deze worden met name ingezet tijdens het productieproces en werkzaamheden als palletiseren en verpakken.

Ook binnen de material handling systemen vertegenwoordigen robotische machines een steeds groter percentage van het aanbod. In het bijzonder robotarmen, die in staat zijn goederen in alle soorten en maten foutloos te picken, worden veelvuldig ingezet rondom magazijnstellingen zoals palletstellingen en vormen de toekomst op de magazijnvloer.


Naadloze samenwerking robots en mensen


Maar er zijn nog talloze andere ontwikkelingen in de robotische sector die een impact gaan maken in de magazijnomgeving. Shuttlesystemen zijn bijvoorbeeld een interessante optie om de flow tussen verschillende afdelingen beter in te richten. Hierdoor wordt de werkomgeving niet alleen veiliger, maar kan ook de arbeidsefficiëntie verder worden geoptimaliseerd.

Hoewel robots werknemers in de nabije toekomst zeker niet geheel gaan vervangen, resulteren de nieuwe technische innovaties waarschijnlijk in een mix tussen handmatige en automatische vormen van orderverzameling. Modulaire systemen met intelligente zelfaansturing vereisen nauwelijks nog menselijke begeleiding en kunnen naadloos worden geïntegreerd in bestaande processen.


Drones boven hoge palletstellingen


Een trend in het magazijn die zeker de moeite waard is om te benoemen, is die van drones. Deze vliegende robots vliegen moeiteloos boven zelfs de hoogste palletstellingen en besparen medewerkers hiermee veel (tijdrovend en niet-ergonomisch) werk. Binnen slechts 7 minuten tijd zijn drones in staat de voorraad van een gangpad met 600 palletplaatsen volledig in kaart te brengen.

Ook virtual reality en augmented reality zijn technieken die veelbelovende toepassingen bieden in de magazijnomgeving. Door virtuele objecten zoals palletstellingen via een digitale bril in een ruimte te plaatsen, kan in één oogopslag worden gezien wat de optimale plaatsing is. Dit verbetert het besluitvormingstraject en bespaart organisaties veel tijd en geld.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Nieuwe of gebruikte palletstelling kopen?

Heeft u meer opslagruimte nodig in uw magazijn voor grote of zware goederen? Dan is het kopen van extra palletstellingen een zeer efficiënte oplossing. Als u de knoop eenmaal heeft doorgehakt, rest alleen nog de vraag of u kiest voor nieuwe of gebruikte exemplaren. In dit artikel zetten we de voordelen en nadelen van beide opties tegenover elkaar.

Onderzoek naar nieuw verhuurmodel magazijnruimte

De enorme impact van Airbnb op de hotelbranche is wereldwijd bekend. Ook binnen andere branches, zoals de warehousing en logistieke dienstverlening, kan een dergelijk principe worden toegepast. Dit stellen studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Momenteel onderzoeken zij de behoefte aan een nieuw verhuurmodel voor flexibele opslagruimtes zoals magazijnen.