Ga naar content

De opkomst van robots in het magazijn

Werkzaamheden als opslag van goederen in magazijnstellingen, evenals het transport en de verzending ervan, worden traditioneel verzorgd door medewerkers. In de afgelopen eeuw hebben die daar tal van hulpmiddelen voor gekregen, waaronder hef- en reachtrucks, palletiseermachines en wikkelaars. Dat belooft in de toekomst te veranderen, want robots veroveren het magazijn.

Inzet robots rondom magazijnstellingen


Robotische systemen worden steeds geavanceerder en kunnen hierdoor in toenemende mate worden ingezet voor taken als opslag, verzending en transport. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van warehouse robotics machines in de komende jaren met bijna 12 procent groeit. Deze worden met name ingezet tijdens het productieproces en werkzaamheden als palletiseren en verpakken.

Ook binnen de material handling systemen vertegenwoordigen robotische machines een steeds groter percentage van het aanbod. In het bijzonder robotarmen, die in staat zijn goederen in alle soorten en maten foutloos te picken, worden veelvuldig ingezet rondom magazijnstellingen zoals palletstellingen en vormen de toekomst op de magazijnvloer.


Naadloze samenwerking robots en mensen


Maar er zijn nog talloze andere ontwikkelingen in de robotische sector die een impact gaan maken in de magazijnomgeving. Shuttlesystemen zijn bijvoorbeeld een interessante optie om de flow tussen verschillende afdelingen beter in te richten. Hierdoor wordt de werkomgeving niet alleen veiliger, maar kan ook de arbeidsefficiëntie verder worden geoptimaliseerd.

Hoewel robots werknemers in de nabije toekomst zeker niet geheel gaan vervangen, resulteren de nieuwe technische innovaties waarschijnlijk in een mix tussen handmatige en automatische vormen van orderverzameling. Modulaire systemen met intelligente zelfaansturing vereisen nauwelijks nog menselijke begeleiding en kunnen naadloos worden geïntegreerd in bestaande processen.


Drones boven hoge palletstellingen


Een trend in het magazijn die zeker de moeite waard is om te benoemen, is die van drones. Deze vliegende robots vliegen moeiteloos boven zelfs de hoogste palletstellingen en besparen medewerkers hiermee veel (tijdrovend en niet-ergonomisch) werk. Binnen slechts 7 minuten tijd zijn drones in staat de voorraad van een gangpad met 600 palletplaatsen volledig in kaart te brengen.

Ook virtual reality en augmented reality zijn technieken die veelbelovende toepassingen bieden in de magazijnomgeving. Door virtuele objecten zoals palletstellingen via een digitale bril in een ruimte te plaatsen, kan in één oogopslag worden gezien wat de optimale plaatsing is. Dit verbetert het besluitvormingstraject en bespaart organisaties veel tijd en geld.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Omgang met pallets in uw magazijn

Regelmatig besteden we aandacht aan manieren waarop u uw magazijninrichting kunt optimaliseren. De keuze voor de juiste magazijnstellingen zoals palletstellingen vormt hier een belangrijk onderdeel van. Net zo belangrijk is echter de omgang met de goederen die daarin worden opgeslagen; de pallets. In dit artikel geven we een aantal tips om de efficiëntie in uw magazijn verder te verhogen.

Stijgend aantal veiligheidskeuringen in magazijnen

Het magazijn is een plek waar door kleine menselijke fouten grote ongelukken kunnen gebeuren. Vanuit de overheid zijn periodieke veiligheidskeuringen daarom verplicht gesteld. Ook vanuit organisaties zelf worden dit soort veiligheidskeuringen steeds vaker gestimuleerd. Het afgelopen jaar is het aantal periodieke veiligheidskeuringen van magazijnen en materieel dan ook opnieuw gestegen.

Een goede beveiliging in het magazijn

In meerdere artikelen hebben we het gehad over de veiligheid in het magazijn. Maar hoe zit het eigenlijk met de beveiliging ervan? Ook dit is een aspect dat van belang is om de veiligheid van personeel en materieel te borgen en schade aan magazijnstellingen en trucks te voorkomen. Hieronder schetsen we een aantal beveiligingsrichtlijnen die in elke magazijnomgeving van belang zijn.