Ga naar content

Tips om uw magazijnstellingen beter te benutten

Welke magazijnstellingen in uw magazijn de beste keuze zijn, hangt af van uw werkwijze en de goederen die u opslaat. Maar heeft u eenmaal de keuze voor een bepaalde magazijnstelling gemaakt? Dan is het zaak om de factoren daaromheen waar mogelijk te optimaliseren. Let op de onderstaande 4 aspecten om het maximale rendement uit uw stellingen te halen:

Voorraad


Een veelgehoord pijnpunt in menig magazijn is het voorraadbeheer. U kunt over nog zulke professionele magazijnstellingen beschikken: als goederen niet in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn, leidt dit vroeg of laat tot problemen. 

Ook blijkt de voorraadwaarde in veel magazijnen te hoog te liggen in vergelijking met de gerealiseerde omzet. Het is dan ook zaak om vooraf zorgvuldig over dit soort aspecten na te denken. Alleen dan worden zowel uw stellingen als magazijnruimte optimaal benut.


Efficiëntie


Al eerder gaven wij tips over de beste ganginrichting in een magazijn. Niet voor niets, want uit onderzoek blijkt dat dat er veel winst valt te boeken op het gebied van routering. Gemiddeld rijden heftrucks namelijk slechts iets meer dan de helft van de tijd met een last op de vorken. 

En dat is zonde! Plaats magazijnstellingen daarom niet lukraak naast elkaar, maar creëer tussen de stellingen routes die zo kort mogelijk zijn. Hierdoor hoeft het magazijnpersoneel minder grote afstanden af te leggen en zijn werkzaamheden sneller afgerond.


Flexibiliteit


Elke magazijnmedewerker weet het: de intensiteit van magazijnwerkzaamheden kan sterk variëren. Daar waar er rond sommige tijden nauwelijks iets is te doen, is het op andere tijdstippen razend druk. 

In de meeste magazijnen komt driekwart van de orders in de laatste uren voor sluitingstijd binnen. Juist dan is het zaak te zorgen voor voldoende personeel om de goederen naar de magazijnstellingen te vervoeren. Om dezelfde medewerkers ook al in de ochtenduren in te zetten, is minder efficiënt.


Lokalisering


Niet elk artikel in uw magazijn is hetzelfde. Sommige artikelen zijn goedkoop en andere zijn duur. Sommige verkopen snel en andere langzaam. Het is zaak hier rekening mee te houden bij het plaatsen van de goederen in hun magazijnstelling.

Hoe efficiënter uw magazijn is ingericht, hoe sneller artikelen uit de stellingen zijn te pakken en later weer gemakkelijk zijn aan te vullen. Blijf continu streven naar verbetering, want wanneer de markt verandert, verandert de inhoud in uw magazijn mee.

Heeft u aanvullende vragen over magazijnstellingen en de wijze waarop u uw magazijn efficiënter kunt inrichten? Vraag vrijblijvend advies via info@lppetersen.nl of bel met onze specialisten via 0341 - 49 33 36.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Mogelijkheden en risico's van inrijstellingen

Palletstellingen behoren zonder twijfel tot de meest gebruikte magazijnstellingen. Toch zijn er ook andere stellingen die grote voordelen bieden op het gebied van de opslag van goederen op pallets. Werkt u bijvoorbeeld graag volgens de LIFO-methode (Last In First Out) of wilt u de aanwezige vloeroppervlakte zo efficiënt mogelijk benutten? Dan is een inrijstelling een uitstekende optie.

Wikkelen van pallets uit uw stelling

Wie in zijn magazijn veel met pallets werkt, is ongetwijfeld in het bezit van meerdere palletstellingen. Maar soms moeten de opgeslagen goederen na enige tijd worden doorgestuurd naar een andere locatie. Het wikkelen van pallets zorgt voor de benodigde stabiliteit en is de beste manier om ze gereed te maken voor een veilig transport.