Ga naar content

Goede verlichting in uw magazijn

Regelmatig besteden we op de blog van L.P. Petersen aandacht aan veiligheid. Zo schreven we vorige week nog over het optimaal beschermen van palletstellingen en gaven we eerder al tips voor een veilige magazijninrichting. Een aspect wat echter nog weinig aan de orde kwam, is magazijnverlichting. En dat terwijl het cruciaal is voor een veilige werkomgeving.

Hoge magazijnstellingen vereisen goede verlichting


In teveel magazijnen zijn nog donkere plekken aanwezig. Dat is niet vreemd, want door de hoogte van grote magazijnstellingen zoals palletstellingen met daarin opgeslagen goederen, is er al vrij snel sprake van een sterke schaduwwerking in sommige hoeken. Dat is gevaarlijk, want hierdoor zijn medewerkers minder goed in staat hun werk uit te voeren.

Daarom bestaan er speciale NEN-normen voor verlichting van de werkplek en worden er ook in de Arbo-wet duidelijk regels omtrent dit onderwerp beschreven. Specifiek voor magazijnen wordt een verlichtingssterkte van 200 tot 800 lux aanbevolen. De ideale lichtsterkte is afhankelijk van factoren zoals de afmetingen van het magazijn, het formaat van de stellingen en de exacte werkzaamheden.

Hierdoor kan het zijn dat er op verschillende plekken in het magazijn andere verlichting aanwezig is. In gangpaden worden er bijvoorbeeld andere verlichtingseisen gesteld dan bij het verzamelen van orders. In beide gevallen geldt dat personeel een minimale lichtsterkte nodig heeft om taken naar behoren uit te kunnen voeren.


De voordelen van LED-verlichting in uw magazijn


Het optimaliseren van de veiligheid in uw magazijn begint bij het opstellen van een doordacht verlichtingsplan. Traditionele verlichtingsvormen zoals hogedrukontladingslampen (HID) en TL-buizen lenen zich van oudsher uitstekend voor gebruik aan de hoge plafonds van veel magazijnen. Maar daar waar HID-lampen een hoog stroomverbruik en een lange opwarmtijd hebben, knipperen TL-lampen altijd even bij het inschakelen.

Een betere oplossing voor moderne magazijnen is dan ook LED-verlichting, die een grote energiezuinigheid koppelt aan een enorme levensduur. Een opwarmtijd hebben LED-lampen niet en ook van onderhoud is nauwelijks sprake. Dat is een verademing voor magazijnpersoneel, want een lamp vervangen is in een hoog magazijn niet bepaald eenvoudig.

Natuurlijk streeft u naar een goede balans tussen veiligheid en kosten. Ook dit is een groot voordeel van LED, want in combinatie met een regelsysteem schijnt een LED-lamp alleen op volle sterkte als er sprake is van beweging. En doet dat natuurlijk zonder opwarmtijd of knipperen. Hierdoor is het mogelijk de veiligheid in uw magazijn te verhogen en tegelijkertijd een flinke kostenbesparing te realiseren.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Wat is het draagvermogen van mijn palletstelling?

Palletstellingen behoren tot de grootste magazijnstellingen en beschikken doorgaans dan ook over een groot draagvermogen. Maar groot is natuurlijk een relatief begrip. Een vrije interpretatie hiervan brengt de veiligheid van uw magazijnpersoneel mogelijk in gevaar. In dit artikel vertellen we daarom meer over de wijze waarop u het maximale draagvermogen van een palletstelling duidelijk kunt aangeven.