Ga naar content

Magazijnstellingen: risico's in magazijnen vaak onderschat

Magazijnstellingen dienen aan veiligheidseisen te voldoen. Kans op ongevallen zit in een klein hoekje.
Het kan gebeuren dat een magazijnmedewerker met een heftruck tegen een stelling rijdt. Magazijnstellingen kunnen omvallen of producten vallen uit de stellingen, waardoor werknemers lichamelijk letsel kunnen oplopen. Maar ook materiële schade kan voorkomen.


Risico’s vaak onderschat
 

De risico’s in magazijnen worden vaak onderschat. Dat komt ook omdat de risico’s niet altijd bekend zijn. Daarnaast zien werkgever en medewerkers ze ook niet altijd, omdat de risico’s niet zichtbaar zijn. Het hebben van een lijst met veiligheidsvoorschriften die bijvoorbeeld in de kantine hangt en periodieke controle is geen overbodige luxe.


Belangrijke oorzaken van ongelukken in magazijnen:

  • Slechte constructie, montage of verankering (grote kans op omvallen / instorten);
  • Overbelasting. Meer gewicht op de stellingen dan is toegestaan (grote kans op instorten);
  • Slechte staat van keuring en onderhoud (roestvorming, doorgebogen staanders en / of aanrijdschade);
  • Onvoldoende / onjuiste maatregelen ter voorkoming van vallende voorwerpen uit stellingen;
  • Onvoldoende maatregelen ter bescherming van stellingen bij aanrijdgevaar (aanrijdbeschermers, voldoende brede paden, vlakke vloeren en goede verlichting); 


Richtlijnen arbeidsmiddelen
 

Magazijnstellingen worden als arbeidsmiddelen gezien. Arbeidsmiddelen vallen onder de Richtlijn Arbeidsmiddelen (89/655/EEG). Werknemers dienen met goed gekeurde middelen te werken. Ook dienen zij op de juiste manier met de middelen om te gaan. Kortom, de stellingen dienen periodiek te worden gekeurd en er dient goede toezicht op het gebruik van de magazijnstellingen te zijn.


Voorschriften opbouwen magazijnstelling
 

De Richtlijnen Arbeidsmiddelen zijn niet de enige voorschriften waaraan magazijnstellingen dienen te voldoen. De constructie, de montage en de verankering van magazijnstellingen dient eveneens volgens de wettelijk gestelde eisen worden uitgevoerd. Voldoen uw magazijnstellingen aan de volgende voorschriften?
  • Stellingen moeten van een CE-markering te zijn voorzien. Bij het configureren van meerdere stellingen aan elkaar of het verankeren, waarbij de gebruikersvoorschriften anders worden toegepast, geldt een verplichte herkeuring.
  • Na montage geldt veelal een ingebruikname keurplicht.
  • Stellingen moeten op een goede wijze tegen omvallen zijn verankerd. Dit geldt als het gaat om inrijdstellingen en stellingen die hoger dan twee meter met een hoogte / diepte verhouding van meer dan 4:1.
  • Als stellingen met de ruggen aan elkaar zijn gekoppeld, dient te worden gecontroleerd of de koppelstukken (minimaal twee stuks) aanwezig zijn.
  • Als liggers en draagarmen via inhaakverbindingen worden gekoppeld, dan dient een borging aanwezig te zijn. Mochten deze borgingen ontbreken, bestaat het gevaar dat bij het in- of uitslaan van de last de ligger uit de staander wordt getild. De borgingen dienen regelmatig op aanwezigheid en goede staat te worden gecontroleerd. 


Periodieke keuring magazijnstelling
 

Naast de bovenstaande voorschriften staan in de Arbocatalogus voorschriften met betrekking tot overbelasting, keuring en onderhoud, ter voorkoming van vallende voorwerpen en bescherming van stellingen. Om aan al deze voorschriften te blijven voldoen, is periodieke keuring / controle gewenst. L.P. Petersen voert periodieke keuringen uit. Dit gebeurt geheel volgens de Nederlandse en Europese norm NEN-EN 15635. Wij hebben geen binding met leveranciers en fabrikanten van magazijnstellingen. U bent altijd van een objectieve inspectie verzekerd!
 
Meer informatie of vragen over voorschriften magazijnstellingen? Neem contact met ons op!
 
Bron: Arbocatalogus.pdcg.nl
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Reparaties aan uw magazijnstellingen

In een magazijn waar intensief gewerkt wordt, zijn beschadigingen aan magazijnstellingen soms nauwelijks te voorkomen. Sommige van deze schades vallen gelukkig nauwelijks op. Daarin schuilt echter ook het gevaar, want niet opgemerkte beschadigingen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties voor de medewerkers in uw magazijn.
 

Legbordstellingen

legbordstellingen zijn ideaal voor het opslaan van stukgoederen. Makkelijk door hun modulaire opbouw en snel uit te breiden. 

De rol van de blockchain in het magazijn

Tegenwoordig komt blockchain technologie dagelijks in het nieuws. Bekend is vooral de bitcoin, de digitale munteenheid die wordt gezien als het grootste succes van de techniek. In de praktijk is blockchain echter voor veel meer bedoeld dan betaalverkeer alleen. De mogelijke toepassingen voor het optimaliseren van de supply chain zijn bijvoorbeeld legio.