Ga naar content

De beste ganginrichting in uw magazijn

Vorige week hebben wij reeds 3 tips voor een veilige magazijninrichting gegeven. Bijna net zo belangrijk als veiligheid, is de gebruiksvriendelijkheid van een magazijn. Personeel moet er immers prettig en snel kunnen werken, zodat u verzekerd bent van een maximale efficiëntie. Voorwaarde voor een goede gebruiksvriendelijkheid is een doordacht ontwerp van gangen en gangpaden.

Hoe smaller, hoe beter?
 

In eerste instantie kan het verleidelijk zijn de gangen in uw magazijn zo smal mogelijk te maken. Hoe smaller deze zijn, hoe meer vloeroppervlakte er immers overblijft voor opslag. Smalle gangen resulteren al snel in één of meer extra rijen stellingen in uw magazijn. Toch geldt ‘hoe smaller, hoe beter’ lang niet in alle gevallen.

Gebruikt u brede heftrucks of wilt u die in de toekomst eventueel gaan gebruiken? Dan is een bredere gang in uw magazijn absolute noodzaak. Een driewiel heftruck neemt in de breedte bijvoorbeeld maar liefst 3,2 meter aan ruimte in. Bij een reachtruck is dit al minder (2,8 meter), terwijl een speciale smallegangentruck slechts 1,8 meter in beslag neemt.
 

Voldoende gangbreedte voor heftrucks
 

Bedenk vooraf of de heftrucks elkaar moeten kunnen passeren in het gangpad. Dat vereist namelijk een gang die minimaal twee keer zo breed is. In veel gevallen is dit niet wenselijk, omdat het flink ten koste gaat van de totale opslagcapaciteit. Eenrichtingsverkeer of een werkwijze waarbij twee trucks nooit tegelijkertijd door dezelfde gang rijden, verdient in dat geval de voorkeur.

In veel magazijnen worden namelijk meerdere heftrucks tegelijk gebruikt. Waak er echter voor dat het aantal heftrucks de hoeveelheid gangen in uw magazijn niet overstijgt. De kans op opstoppingen in gangpaden neemt dan zienderogen toe. Dit wilt u ten koste van alles voorkomen, omdat de productiviteit hier flink onder lijdt.
 

Slimme opstelling van magazijnstellingen
 

Wat vaak al helpt, is om de richting van gangpaden af te stemmen op de richting van de goederenstroom. In de praktijk betekent dit vaak dat de gang begint in de buurt van de docks. De trucks moeten in dat geval een minimale afstand afleggen om te beginnen met hun gangroute. 

Plaats de magazijnstellingen daarnaast waar mogelijk in de lengterichting van het magazijn. Hoe langer de gangen, hoe minder vaak orderpickers moeten oversteken naar een andere gang. Hierdoor bespaart u op jaarbasis veel tijd en realiseert u een hogere productiviteit. 

Heeft u aanvullende vragen over uw magazijninrichting of wilt u meer weten over onze magazijnoplossingen? Neem dan vrijblijvend contact op en bel ons op 0341 - 49 33 36 of stuur een mailtje info@lppetersen.nl.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

3 misvattingen die valgevaar vergroten

In hoge magazijnen bestaat altijd het risico op een val. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers zelf vaak laconiek zijn over de risico’s. Aan het management dan ook de taak om de gevaren wél serieus te nemen en maatregelen te implementeren die het valgevaar waar mogelijk minimaliseren. Dat gebeurt niet altijd in voldoende mate, want met name 3 misvattingen zorgen voor onderschatting:

Welke magazijnstelling moet ik kiezen?

Magazijnstellingen zijn er in vele soorten en maten. Er is niet zoiets als ‘de beste magazijnstelling’, want elke magazijnsituatie vraagt om een specifieke oplossing. Wilt u een of meerdere magazijnstellingen kopen, maar weet u niet welke u moet kiezen? Hieronder bespreken we de 3 belangrijkste factoren die u mee moet nemen in uw overweging.

Bandenstelling voor optimale bandenopslag

De bandenstelling is een zeer geliefd type stelling bij L.P. Petersen. Garages, transportbedrijven en andere ondernemingen in de automotive sector kunnen inmiddels niet meer zonder. Dat is niet zo vreemd, want elk bedrijf dat veel met banden werkt, wil deze op een efficiënte, voordelige en grootschalige manier opslaan. En dat is precies wat bandenstellingen u bieden.