Ga naar content

Verpakkingsinstructies bij stapelen pallets

Heeft u een klein magazijn met vast personeel? Dan is bij iedereen helder hoe pallets gewikkeld en verpakt moeten worden. Beschikt u echter over een groot magazijn met wisselende arbeidskrachten, dan is de situatie anders. De beste manier van het verpakken van pallets is dan niet bij iedereen bekend, waardoor u hier duidelijke instructies over moet verstrekken.

Teveel deelpallets in kleine expeditieruimte


Bij de verzameling en consolidatie van goederen in magazijnen wordt vaak gewerkt met deelpallets. Deze worden niet altijd in palletstellingen geplaatst, maar in plaats daarvan op de expeditievloer gezet. Dat heeft te maken met de soms hoge doorvoersnelheid van bepaalde artikelen; het plaatsen in palletstellingen is dan simpelweg niet tijd- en kostenefficiënt.

Plaatsing op de expeditievloer brengt echter ook bepaalde nadelen met zich mee. In de praktijk ontstaat er hierdoor namelijk al snel ruimtegebrek in de vaak enigszins krappe expeditieruimte. Juist vanwege de hoge doorvoer in deze sectie van het magazijn is dit extra onhandig. De oplossing is simpel, want deelpallets kunnen eenvoudig worden gestapeld.


Stapelen pallets brengt veiligheid in geding


Het stapelen van pallets in plaats van het plaatsen in een palletstelling, brengt echter bepaalde risico’s met zich mee. Verkeerde stapeling kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de pallets omvallen en magazijnmedewerkers in gevaar brengen. Ook buiten het magazijn houdt het gevaar niet op: vallende pallets tijdens het inladen van vrachtwagens zijn misschien nog wel gevaarlijker.

De ogenschijnlijk eenvoudige stapeling van deelpallets is dus minder makkelijk dan het op het eerste gezicht lijkt. Verpakkingsinstructies met daarbij duidelijke plaatjes zijn dan ook bepaald geen overbodige luxe in een magazijn waar veel flexibele arbeidskrachten werken. Met name een toelichting op de goederenstroom is van belang, zodat medewerkers weten wat er na stapeling met de pallets gebeurt.


Verpakkingsinstructies voor onervaren personeel


Zeer belangrijk om bij de verpakkingsinstructies te vermelden, zijn enkele basisfeiten met betrekking tot het stapelen van pallets. Hoe stabiel de hoogste pallet staat, is bijvoorbeeld in grote mate afhankelijk van de vlakheid van de bovenkant van de laagste pallet. Het is dan ook noodzakelijk voor medewerkers om dit al tijdens het stapelen in ogenschouw te nemen.

Uiteraard moet de laagste pallet ook voldoende stevig en belastbaar zijn om het gewicht van alle bovenliggende pallets te kunnen dragen. Dit lijkt wellicht voor de hand te liggen, maar in hectische werksituaties is dit niet iets waar onervaren medewerkers altijd rekening mee houden. Het verstrekken van heldere verpakkings- en stapelinstructies helpt daarom om ongelukken te voorkomen.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Maak orderpicking bij palletstellingen veiliger en efficiƫnter

Palletstellingen zijn in grote magazijnen de meest voorkomende magazijnstellingen. Deze grote stellingen worden over het algemeen gebruikt voor de opslag van grote pallets met soms zware goederen. In het magazijn staan ze daarom vaak in een brede gang, zodat heftrucks de grote pallets gemakkelijk richting de palletstelling kunnen vervoeren.

Hoe kies ik een veilige magazijnstelling?

Binnen uw bedrijf streeft u naar een veilig magazijn. U besteedt daarom veel aandacht aan factoren zoals een optimale gangpadbreedte, een logische plaatsing van goederen en een duidelijke markering van krappe doorgangen en hoeken. Minstens net zo belangrijk is echter de kwaliteit van de gebruikte stellingen. In dit artikel leggen we uit waar u rekening mee moet houden bij de keuze voor een veilige magazijnstelling.

Hoe richt ik mijn magazijn efficiƫnter in?

Een hogere arbeidsproductiviteit en efficiëntie zijn voorname doelstellingen in vrijwel elk magazijn. Toch is er een factor die vaak over het hoofd wordt gezien, maar misschien wel het belangrijkst is: de magazijninrichting. Een optimale inrichting zorgt ervoor dat werkprocessen sneller verlopen en zowel de ergonomie als veiligheid verbeteren. Hieronder 5 tips voor een optimale magazijninrichting: