Ga naar content

Waar plaats ik mijn palletstellingen?

Een goede magazijninrichting is cruciaal voor een veilige werkomgeving. Maar naast veiligheid, heeft de inrichting ook grote gevolgen voor de efficiëntie van uw arbeidsprocessen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over waar u uw magazijnstellingen plaatst. En dat geldt in het bijzonder als het om grote stellingen zoals palletstellingen gaat.

De beste locatie voor uw palletstellingen


De voornaamste overweging bij het optimaal inrichten van uw magazijn, is de hoofdzakelijke toepassing ervan. Elke magazijnomgeving is anders en uw bedrijf en branche zijn zeer bepalend voor de manier waarop u uw magazijn gebruikt. Zo wordt een magazijnhal die voornamelijk is bedoeld voor langdurige opslag anders ingericht dan een magazijn van waaruit dagelijks talloze artikelen geleverd worden.

Ook het type goederen dat u opslaat, heeft invloed op de optimale inrichting. Als uw werkprocessen voornamelijk om grote, zware artikelen draaien, zijn palletstellingen een aanzienlijk betere keuze dan kleinere varianten. Deze stellingen zijn specifiek ontworpen voor bulkopslag van grote goederen en profiteren daarom optimaal van beschikbare ruimte in de hoogte.


Slimme ganginrichting voor maximale opslagruimte


Als u eenmaal helder voor ogen heeft welk type magazijnstelling het beste is voor uw specifieke situatie, kunt u besluiten waar u deze stellingen gaat plaatsen. De goederen in een palletstelling worden bijvoorbeeld vaak met een heftruck ingeladen, waardoor het verstandig is om de route tussen de inlaaddocks en uw palletstellingen zo kort mogelijk te maken.

Ook het kiezen van de juiste ganginrichting is in deze van belang, zodat de heftrucks enerzijds ruim baan hebben om veilig langs de stellingen te rijden en de gangen anderzijds smal genoeg zijn om zoveel mogelijk van de vloeroppervlakte beschikbaar te houden voor opslag in de palletstellingen. De heftruckchauffeurs kunnen u als ervaringsdeskundige vaak van het beste advies voorzien.


Advies over palletstellingen van specialisten


U kunt nog zo lang wikken en wegen over de optimale plaatsing van uw palletstellingen; in sommige gevallen is het simpelweg uitproberen van een nieuw idee de enige logische keuze. Tot die tijd zult u immers nooit zeker weten of uw strategie werkt. Ogenschijnlijk kleine veranderingen in uw inrichting kunnen zeer positieve gevolgen hebben voor de efficiëntie van arbeidsprocessen.

Komt u er echt niet uit, dan kunt u altijd nog advies inwinnen bij experts. Bij L.P. Petersen werken ervaren magazijnspecialisten die breed zijn onderlegd. Van magazijninspecties tot het monteren van palletstellingen op locatie; wij zijn van alle markten thuis en voorzien u dan ook graag van een stukje advies inzake de plaatsing. Meer weten? Bel naar 0341 - 49 33 36 of mail ons op info@lppetersen.nl.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Zorgen over toenemende aantal arbeidsongevallen

Gemiddeld vallen er 4 doden per jaar door ongelukken met heftrucks. Het illustreert nog maar eens het belang van een goede veiligheid in en rondom het magazijn. Zeker in een omgeving waar gewerkt wordt met hoge palletstellingen, vormt het af- en aanrijden van trucks een risico voor personeel te voet. Daarnaast wijst het stijgende aantal arbeidsongevallen op diverse andere veiligheidsrisico’s volgens Inspectiedienst SZW.

Combineer uw magazijnstellingen met tussenvloeren

In uw magazijn streeft u naar de maximaal haalbare hoeveelheid opslagruimte. U investeert daarom in palletstellingen die het beschikbare vloeroppervlak zo optimaal mogelijk benutten en ontwikkelt een optimaal verkeersplan om de hoogste efficiëntie te behalen. Wilt u echter een extra stap zetten in het vergroten van de opslagruimte: dan mist er nog één ingrediënt: de tussenvloer.

Bescherm uw palletstellingen tegen aanrijding

In een magazijn is het vaak een drukte van belang. Heftrucks rijden af en aan met zware lasten en niet zelden is er weinig ruimte in de gangpaden. Het is dan ook niet zo gek dat dit soms tot een aanrijding met een palletstelling leidt. Dat is gevaarlijk, want schade aan een stelling kan resulteren in een aanzienlijk verminderd draagvermogen. En dat moet ten koste van alles worden voorkomen.