Ga naar content

5S-methode voor een betere magazijnorganisatie

Verpakkingsactiviteiten en Value Added Logistics vormen fundamentele onderdelen van de arbeidsprocessen in een magazijn. Ze spelen zich af na het orderpickingproces rondom palletstellingen en voor consolidatie van de artikelen. Dat alles te midden van het drukke verkeer en de personeelsstromen in een dynamische magazijnomgeving.
Interne transportmiddelen zijn noodzakelijk om de efficiëntie van deze processen te verhogen. Het gaat immers om een variëteit aan pallets en goederen die naar de diverse magazijnstellingen in het magazijn moeten worden aan- en afgevoerd. Het structureren van dit proces kan middels de zogenaamde 5S-methode, waarvan we hieronder elke stap toelichten:


Scheiden


Scheiden is het maken van een verdeling tussen magazijnartikelen die noodzakelijk en overbodig zijn. Onnodige producten zoals defecte onderdelen, kapotte gebruiksartikelen en onveilige voorwerpen nemen alleen maar ruimte in en kunnen dan ook probleemloos worden verwijderd. Ook zaken die in het magazijn slechts zeer incidenteel worden gebruikt, hoeven niet binnen handbereik te liggen.


Sorteren


Sorteren is het ordenen van alle artikelen die tijdens dagelijkse werkprocessen wél worden gebruikt. Of het nu gaat om gebruiksvoorwerpen in de buurt van loading docks of rondom magazijnstellingen zoals palletstellingen of legbordstellingen; het gaat erom een optimale plek te vinden voor spullen zodat medewerkers zo efficiënt, ergonomisch en hygiënisch mogelijk werken.


Schoonmaken


Schoonmaken is het reinigen van vloeren, wanden, magazijnstellingen, machines, transportmiddelen en andere veelgebruikte artikelen. Schoonmaak en inspectie zijn nauw aan elkaar verwant, want vervuilde onderdelen kunnen haperingen vertonen of zelfs helemaal niet meer werken. Tijdens een periodieke magazijninspectie kunnen dan ook zeker schoonmaakwerkzaamheden worden uitgevoerd.


Standaardiseren


Standaardiseren is het integreren van bovengenoemde stappen in de arbeidsprocessen in een magazijn. Door middel van zaken als afbakening, bewegwijzering en duidelijk zichtbare richtlijnen kunnen nieuwe gewoontes makkelijker door personeel worden opgepikt en risico’s worden verminderd. Standaardisatie van procedures zorgt bovendien voor een verhoogde arbeidsproductiviteit.


Standhouden


Standhouden is het stimuleren van medewerkers en andere betrokkenen om bovenstaande stappen zo zorgvuldig mogelijk te implementeren in bestaande werkmethoden. Alleen als de veranderingen duurzaam zijn, is het eindresultaat dat ook. Een regelmatige evaluatie van de effectiviteit van de 5S-methode is noodzakelijk om eventuele verbeterpunten aan het licht te brengen.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Effectievere voorraadopname in het magazijn

Het opnemen van de voorraad in het magazijn is elk jaar weer een van de minst populaire werkzaamheden. Toch moet het gebeuren, want fouten in de voorraad zorgen voor vertraging in processen en leveren ontevreden klanten op. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop u de jaarlijkse voorraadopname in het magazijn kunt optimaliseren.

Waarom een WMS gebruiken?

Magazijnbeheer is een belangrijke discipline binnen elk serieus magazijn. Het gebruik van goede informatiesystemen, ook wel bekend als Warehouse Management Systemen (WMS), is hierbij nagenoeg onmisbaar. In dit artikel leggen we uit welke functionaliteiten een WMS precies moet bevatten en hoe zo’n systeem in de praktijk het beste toegepast kan worden.