Ga naar content

Welk type pallets in mijn palletstelling?

In de nieuwssectie van deze website informeren we je regelmatig over het kiezen van de optimale palletstelling in jouw situatie. De beste keuze is echter ook afhankelijk van het type pallets dat je erin opslaat. Er zijn meerdere soorten pallets, die wij hieronder stap voor stap bespreken. Zo weet je zeker dat je voor jouw toepassing de meest geschikte magazijnstelling kiest.

Houten pallets in je palletstelling


Bij het woord ‘pallet’ denken de meeste mensen al snel aan een houten object. Dat is niet zo vreemd, want houten pallets zijn al sinds jaar en dag in gebruik en bieden voordelen vanwege hun uitmuntende stevigheid en weersbestendigheid. Door deze laatste eigenschap is het bijvoorbeeld geen probleem om ze op een buitenterrein in- en uit te laden.

Houten pallets zijn vanuit hygiënisch oogpunt vaak behandeld met warmtebehandeling of begassing. Dit doodt schadelijke bacteriën en draagt hiermee ook bij aan een veilige en gezonde werkomgeving in het magazijn. Houten pallets zijn vaak bedoeld voor het vervoer en de opslag van grote en zware goederen, die in het magazijn in grote palletstellingen worden opgeslagen.


Kunststof pallets in je palletstelling


Een populair alternatief voor houten pallets zijn tegenwoordig kunststof pallets. Deze zijn niet zozeer bedoeld voor de opslag van zaken als langwerpig materiaal of zware producten, maar blinken met name uit op het gebied van hygiëne en veiligheid. Schoonmaken van kunststof is namelijk zeer eenvoudig met methoden als wassen of stomen.

In de praktijk worden kunststof pallets hierdoor vaak gebruikt in de voedsel- en farmaceutische industrie. Ook de bekende rode drankenpallets in de horeca zijn veelal van kunststof gemaakt (HDPE-polyetheen om precies te zijn). Een kunststof pallet is doorgaans duurder dan een houten variant, maar verdient zijn meerprijs afhankelijk van de toepassing op termijn terug.


Kartonnen pallets in je palletstelling


Een minder bekende, maar tegenwoordig sterk opkomende optie zijn kartonnen pallets. Deze onderscheiden zich met name door hun lichte gewicht, makkelijke hanteerbaarheid en hoge duurzaamheid door hun gerecyclede herkomst. Door speciale productietechnieken kunnen deze pallets steeds hogere belastingen van producten aan.

Pallets van hout, kunststof en karton wijken niet alleen af in materiaaleigenschappen, maar verschillen vaak ook in formaat. Informeer vóór aanschaf van een palletstelling daarom altijd bij de specialisten van L.P. Petersen naar de beste oplossing voor jouw specifieke toepassing. Afhankelijk van jouw branche en werkzaamheden bieden we jou altijd de ideale magazijnstelling!
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Pushback palletstelling: voordelen en tips

Slaat u grote pallets met zware goederen op in uw magazijn en werkt u het liefst volgens de LIFO-methode (Last In First Out)? Dan is de pushback stelling een type palletstelling dat u ongetwijfeld zal bevallen. In dit artikel vertellen wij over de voordelen van dit type magazijnstelling en de aspecten waarmee u zoal rekening moet houden.

Virtueel magazijn biedt inzicht in veiligheid

De arbeidsveiligheid in magazijnen is nog regelmatig onderwerp van discussie. Het werken met grote magazijnstellingen zoals palletstellingen brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Toch zijn er verschillende manieren om die risico’s efficiënt te reduceren. Deze manieren worden nu inzichtelijk gemaakt door de Logistieke Veiligheids Catalogus, die een virtueel magazijn heeft ontwikkeld.