Ga naar content

3 misvattingen die valgevaar vergroten

In hoge magazijnen bestaat altijd het risico op een val. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers zelf vaak laconiek zijn over de risico’s. Aan het management dan ook de taak om de gevaren wél serieus te nemen en maatregelen te implementeren die het valgevaar waar mogelijk minimaliseren. Dat gebeurt niet altijd in voldoende mate, want met name 3 misvattingen zorgen voor onderschatting:

De werkhoogte is niet gevaarlijk


Het ene magazijn biedt meer ruimte om in de hoogte te werken dan het andere magazijn. Sommige magazijnhallen zijn zeer hoog en bevatten tal van trappen en loopbordessen om het maximale uit de beschikbare ruimte te halen. Beschermende maatregelen zoals leuningen en valbeveiligingen rondom de bordessen liggen dan voor de hand.

Zodra de werkhoogte minder hoog is, wordt aan dit soort maatregelen vaak minder snel gedacht. En dat terwijl een val van 1 meter hoog net zo’n kwalijke afloop kan hebben als een val van 6 meter hoog. Werken medewerkers regelmatig op hoogte bij magazijnstellingen zoals palletstellingen? Dan is het treffen van extra veiligheidsmaatregelen absoluut geen overbodige luxe.


Een val is zelf simpel te voorkomen


Magazijnmedewerkers zijn relatief snel geneigd te denken dat het bij een ongeval zo’n vaart niet zal lopen. Ze hebben vertrouwen in eigen vaardigheden zoals hun reactievermogen en balans, maar vergeten dat deze kwaliteiten niet voldoende zijn om in bepaalde situaties tijdig redding te brengen bij een val.

Uit onderzoek blijkt dat het menselijk reactievermogen (zoals bijvoorbeeld dat in het verkeer) gemiddeld rond de 1 seconde ligt. Die tijd is al voldoende om metersdiep te vallen en dus komt de reactie van de medewerker dan altijd te laat. Ook een goede balans brengt geen soelaas als een onverwachte situatie leidt tot een val uit een magazijnstelling of van een bordes.


Jarenlange ervaring reduceert het risico


We zullen het niet ontkennen: jarenlange werkervaring in een magazijn is absoluut een pré als het op veiligheid en risicominimalisering aankomt. Maar een garantie voor een veilige werkomgeving zonder ongevallen is het allerminst. Onzorgvuldig handelen van anderen (denk aan heftruckchauffeurs die tegen een stelling botsen) kan zelfs de meest ervaren medewerkers in de problemen brengen.

Sterker nog; in sommige gevallen kan ervaring zelfs averechts werken. Na jarenlang werken zonder ongeval is de verleiding groot om steeds makkelijker om te gaan met noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Een goede concentratie en het in acht nemen van de regelgeving blijft echter altijd cruciaal. Die veiligheidsregels zijn er immers niet voor niets!
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Zorgen over toenemende aantal arbeidsongevallen

Gemiddeld vallen er 4 doden per jaar door ongelukken met heftrucks. Het illustreert nog maar eens het belang van een goede veiligheid in en rondom het magazijn. Zeker in een omgeving waar gewerkt wordt met hoge palletstellingen, vormt het af- en aanrijden van trucks een risico voor personeel te voet. Daarnaast wijst het stijgende aantal arbeidsongevallen op diverse andere veiligheidsrisico’s volgens Inspectiedienst SZW.

Reparaties aan uw magazijnstellingen

In een magazijn waar intensief gewerkt wordt, zijn beschadigingen aan magazijnstellingen soms nauwelijks te voorkomen. Sommige van deze schades vallen gelukkig nauwelijks op. Daarin schuilt echter ook het gevaar, want niet opgemerkte beschadigingen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties voor de medewerkers in uw magazijn.
 

Waarom leuningen en hekken in mijn magazijn?

In een magazijn liggen gevaren continu op de loer. Af- en aanrijdende heftrucks, orderpicking op hoogte bij palletstellingen en laden en lossen bij docks met hellingen brengen risico’s met zich mee. Toch kunt u de risico’s in deze situaties relatief eenvoudig verminderen. Simpelweg door in uw magazijn leuningen en hekken te gebruiken.