Ga naar content

3 misvattingen die valgevaar vergroten

In hoge magazijnen bestaat altijd het risico op een val. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers zelf vaak laconiek zijn over de risico’s. Aan het management dan ook de taak om de gevaren wél serieus te nemen en maatregelen te implementeren die het valgevaar waar mogelijk minimaliseren. Dat gebeurt niet altijd in voldoende mate, want met name 3 misvattingen zorgen voor onderschatting:

De werkhoogte is niet gevaarlijk


Het ene magazijn biedt meer ruimte om in de hoogte te werken dan het andere magazijn. Sommige magazijnhallen zijn zeer hoog en bevatten tal van trappen en loopbordessen om het maximale uit de beschikbare ruimte te halen. Beschermende maatregelen zoals leuningen en valbeveiligingen rondom de bordessen liggen dan voor de hand.

Zodra de werkhoogte minder hoog is, wordt aan dit soort maatregelen vaak minder snel gedacht. En dat terwijl een val van 1 meter hoog net zo’n kwalijke afloop kan hebben als een val van 6 meter hoog. Werken medewerkers regelmatig op hoogte bij magazijnstellingen zoals palletstellingen? Dan is het treffen van extra veiligheidsmaatregelen absoluut geen overbodige luxe.


Een val is zelf simpel te voorkomen


Magazijnmedewerkers zijn relatief snel geneigd te denken dat het bij een ongeval zo’n vaart niet zal lopen. Ze hebben vertrouwen in eigen vaardigheden zoals hun reactievermogen en balans, maar vergeten dat deze kwaliteiten niet voldoende zijn om in bepaalde situaties tijdig redding te brengen bij een val.

Uit onderzoek blijkt dat het menselijk reactievermogen (zoals bijvoorbeeld dat in het verkeer) gemiddeld rond de 1 seconde ligt. Die tijd is al voldoende om metersdiep te vallen en dus komt de reactie van de medewerker dan altijd te laat. Ook een goede balans brengt geen soelaas als een onverwachte situatie leidt tot een val uit een magazijnstelling of van een bordes.


Jarenlange ervaring reduceert het risico


We zullen het niet ontkennen: jarenlange werkervaring in een magazijn is absoluut een pré als het op veiligheid en risicominimalisering aankomt. Maar een garantie voor een veilige werkomgeving zonder ongevallen is het allerminst. Onzorgvuldig handelen van anderen (denk aan heftruckchauffeurs die tegen een stelling botsen) kan zelfs de meest ervaren medewerkers in de problemen brengen.

Sterker nog; in sommige gevallen kan ervaring zelfs averechts werken. Na jarenlang werken zonder ongeval is de verleiding groot om steeds makkelijker om te gaan met noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Een goede concentratie en het in acht nemen van de regelgeving blijft echter altijd cruciaal. Die veiligheidsregels zijn er immers niet voor niets!
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Veilige blokstapeling in het magazijn

In sommige magazijnen worden regelmatig complete pallets in- of uitgeslagen. In de tussenliggende tijd worden ze opgeslagen en blokstapeling is daarvoor een ruimtebesparende methode. Deze manier van stapelen brengt echter ook bepaalde veiligheidsrisico’s met zich mee. In dit artikel geven we tips hoe u deze waar mogelijk kunt reduceren.

Verrijdbare palletstellingen voor meer opslagcapaciteit

In een relatief klein magazijn is het soms lastig om alle inkomende goederen op te slaan. Het verhogen van de opslagdichtheid is in dat geval de enige manier om de opslagcapaciteit uit te breiden. Het gebruik van verrijdbare palletstellingen is hiervoor bij uitstek geschikt. Deze magazijnstellingen creëren meer gangpadruimte, maar brengen op het gebied van veiligheid een aantal uitdagingen met zich mee.

Professionele montage van uw magazijnstellingen

Zelfs de meest drukke magazijnomgevingen zijn ooit begonnen als lege hal. Het begint vaak met de ingebruikname van slechts enkele magazijnstellingen. Maar als de onderneming groeit, groeit het magazijn mee. Voordat u het weet, heeft u tal van verschillende soorten stellingen nodig. En op dat gebied kan L.P. Petersen u compleet ontzorgen.