Ga naar content

3 misvattingen die valgevaar vergroten

In hoge magazijnen bestaat altijd het risico op een val. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers zelf vaak laconiek zijn over de risico’s. Aan het management dan ook de taak om de gevaren wél serieus te nemen en maatregelen te implementeren die het valgevaar waar mogelijk minimaliseren. Dat gebeurt niet altijd in voldoende mate, want met name 3 misvattingen zorgen voor onderschatting:

De werkhoogte is niet gevaarlijk


Het ene magazijn biedt meer ruimte om in de hoogte te werken dan het andere magazijn. Sommige magazijnhallen zijn zeer hoog en bevatten tal van trappen en loopbordessen om het maximale uit de beschikbare ruimte te halen. Beschermende maatregelen zoals leuningen en valbeveiligingen rondom de bordessen liggen dan voor de hand.

Zodra de werkhoogte minder hoog is, wordt aan dit soort maatregelen vaak minder snel gedacht. En dat terwijl een val van 1 meter hoog net zo’n kwalijke afloop kan hebben als een val van 6 meter hoog. Werken medewerkers regelmatig op hoogte bij magazijnstellingen zoals palletstellingen? Dan is het treffen van extra veiligheidsmaatregelen absoluut geen overbodige luxe.


Een val is zelf simpel te voorkomen


Magazijnmedewerkers zijn relatief snel geneigd te denken dat het bij een ongeval zo’n vaart niet zal lopen. Ze hebben vertrouwen in eigen vaardigheden zoals hun reactievermogen en balans, maar vergeten dat deze kwaliteiten niet voldoende zijn om in bepaalde situaties tijdig redding te brengen bij een val.

Uit onderzoek blijkt dat het menselijk reactievermogen (zoals bijvoorbeeld dat in het verkeer) gemiddeld rond de 1 seconde ligt. Die tijd is al voldoende om metersdiep te vallen en dus komt de reactie van de medewerker dan altijd te laat. Ook een goede balans brengt geen soelaas als een onverwachte situatie leidt tot een val uit een magazijnstelling of van een bordes.


Jarenlange ervaring reduceert het risico


We zullen het niet ontkennen: jarenlange werkervaring in een magazijn is absoluut een pré als het op veiligheid en risicominimalisering aankomt. Maar een garantie voor een veilige werkomgeving zonder ongevallen is het allerminst. Onzorgvuldig handelen van anderen (denk aan heftruckchauffeurs die tegen een stelling botsen) kan zelfs de meest ervaren medewerkers in de problemen brengen.

Sterker nog; in sommige gevallen kan ervaring zelfs averechts werken. Na jarenlang werken zonder ongeval is de verleiding groot om steeds makkelijker om te gaan met noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Een goede concentratie en het in acht nemen van de regelgeving blijft echter altijd cruciaal. Die veiligheidsregels zijn er immers niet voor niets!
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Gebruikte grootvakstelling voor maximale opslagruimte

Veel bedrijven bewaren grote en zware goederen in hun magazijn. Deze spullen moeten vaak snel bereikbaar zijn, zodat medewerkers ze eenvoudig kunnen verplaatsen. De stellingen voor opslag dienen dus aan de nodige eisen te voldoen. Het ideale type stelling is in dit geval de gebruikte grootvakstelling, die een maximale opslagruimte combineert met een groot gebruiksgemak. En dat tegen een hele voordelige prijs!

Onderzoek naar nieuw verhuurmodel magazijnruimte

De enorme impact van Airbnb op de hotelbranche is wereldwijd bekend. Ook binnen andere branches, zoals de warehousing en logistieke dienstverlening, kan een dergelijk principe worden toegepast. Dit stellen studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Momenteel onderzoeken zij de behoefte aan een nieuw verhuurmodel voor flexibele opslagruimtes zoals magazijnen.

Wanneer moet ik een magazijnstelling laten repareren?

Een goede magazijnstelling gaat vele jaren mee. Het maakt dan niet uit of de stelling nieuw of tweedehands is. Bij regelmatig onderhoud en zorgvuldig gebruik heeft een stelling van een gerenommeerd merk een zeer lange levensduur. Twijfel je echter over de conditie van een stelling? Dit is wanneer je hem moet laten repareren: