Ga naar content

Combineer uw magazijnstellingen met tussenvloeren

In uw magazijn streeft u naar de maximaal haalbare hoeveelheid opslagruimte. U investeert daarom in palletstellingen die het beschikbare vloeroppervlak zo optimaal mogelijk benutten en ontwikkelt een optimaal verkeersplan om de hoogste efficiëntie te behalen. Wilt u echter een extra stap zetten in het vergroten van de opslagruimte: dan mist er nog één ingrediënt: de tussenvloer.

Werken op meerdere verdiepingen in het magazijn


In en rondom magazijnstellingen is het vaak een komen en gaan van veel goederen. Deze continue aanvoer en afvoer wordt binnen het werkveld ook wel als Value Added Logistics (VAL) activiteiten omschreven. Van oudsher vinden veel van deze activiteiten op de eerste verdieping van het magazijn plaats, omdat dit leidt tot een hogere arbeidsproductiviteit en er weinig ruimte in de hoogte nodig is.

In de meeste magazijnen is een eerste verdieping niet standaard aanwezig, waardoor beheerders vaak twijfelen of het de kosten en moeite loont om een dergelijke vloer toe te voegen. Hoewel het rendement afhankelijk is van uw branche en werkprocessen, leert de ervaring dat zo’n extra verdieping, ook wel een tussenvloer of entresolvloer genoemd, zichzelf in veel gevallen ruimschoots terugverdient.


Hoogwaardige betonconstructie voor optimaal draagvermogen


Tussenvloeren zijn er in vele varianten, waarbij de beste keuze afhankelijk is van de specifieke eisen die u aan de vloer stelt. Zo brengt een staalconstructie met hout relatief weinig kosten met zich mee, maar kenmerkt deze zich niet bepaald door een extreem hoge belastbaarheid. Door het beperkte gewicht laat ook de stabiliteit en het geluidsabsorberend vermogen van zo’n vloer nogal eens te wensen over.

Een andere optie is een entresolvloer van beton. Of dit überhaupt een mogelijkheid is, hangt wel af van het gebouw waarin uw magazijn zich bevindt. De constructie van het pand moet er namelijk voldoende op berekend zijn. Als dat het geval is, biedt een betonvloer meer stabiliteit, draagvermogen en geluidsabsorptie dan een variant van hout en staal.


Combineer magazijnstellingen met tussenvloeren


Toch heeft u bij de aanleg van een nieuwe tussenvloer ook een andere, nog relatief onbekende optie. De kans is namelijk groot dat u in het magazijn ook beschikt over magazijnstellingen en deze kunnen in sommige gevallen dienen als onderdeel van de totale vloerconstructie. Zo slaat u twee vliegen in één klap: u bespaart op de kosten en benut de aanwezige vloeroppervlakte optimaal.

Als uw magazijnruimte genoeg hoogte heeft, is het zelfs mogelijk om op deze manier meerdere verdiepingen te creëren. In dat geval is het wel aan te raden niet al te hoge stellingen zoals palletstellingen te gebruiken, maar bij voorkeur te kiezen voor magazijnstellingen zoals legbordstellingen. Zorg daarnaast voor een goede bereikbaarheid van vluchtwegen.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Waar plaats ik mijn palletstellingen?

Een goede magazijninrichting is cruciaal voor een veilige werkomgeving. Maar naast veiligheid, heeft de inrichting ook grote gevolgen voor de efficiëntie van uw arbeidsprocessen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over waar u uw magazijnstellingen plaatst. En dat geldt in het bijzonder als het om grote stellingen zoals palletstellingen gaat.

De beveiliging van verrijdbare magazijnstellingen

Heeft u soms tijdelijk meer opslagcapaciteit of gangpadruimte nodig in uw magazijn? Dan zijn verrijdbare magazijnstellingen de flexibele oplossing waar u naar op zoek bent. De verrijdbaarheid van palletstellingen brengt echter ook bepaalde beveiligingsrisico’s met zich mee. Hieronder bespreken we hoe u hier optimaal op kunt inspelen.