Ga naar content

De beveiliging van verrijdbare magazijnstellingen

Heeft u soms tijdelijk meer opslagcapaciteit of gangpadruimte nodig in uw magazijn? Dan zijn verrijdbare magazijnstellingen de flexibele oplossing waar u naar op zoek bent. De verrijdbaarheid van palletstellingen brengt echter ook bepaalde beveiligingsrisico’s met zich mee. Hieronder bespreken we hoe u hier optimaal op kunt inspelen.

Verrijdbaarheid zowel een zegen als een vloek


De verrijdbaarheid van magazijnstellingen is zowel een zegen als een vloek. Een zegen omdat u op elk gewenst moment meer opslagdichtheid of gangruimte kunt creëren op elke gewenste plek in uw magazijn. En een vloek omdat dit, meer dan bij andere palletstellingen, gevaren in de werkomgeving oplevert.

Beklemming is hierbij het grootste gevaar en vormt de nachtmerrie van elke magazijnmedewerker. Zeker bij hoge verrijdbare palletstellingen, waarop pallets met zware goederen worden opgeslagen, kan beklemming een potentieel dodelijke afloop hebben. Het is dan ook van belang om in uw magazijn passende maatregelen te treffen om een dergelijk scenario te voorkomen.


Risico's van een verrijdbare magazijnstelling


Het beste beveiligingsplan in uw situatie is sterk afhankelijk van de werkprocessen in uw magazijn. Werkt u bijvoorbeeld met verrijdbare legbordstellingen? Dan verplaatst u deze stellingen om een gangpad te creëren waar uw medewerkers goederen kunnen inruimen en picken. Maar tijdens het in- of uitslaan van goederen, bestaat het risico dat de stelling nog eens ongewenst verplaatst.

Dat dient natuurlijk ten koste van alles te worden voorkomen. Hiervoor bestaan uiteenlopende beveiligingsoplossingen, zoals het gebruik van sensoren en het plaatsen van eindstops. Deze worden plaatst u op de rails waarover het gemotoriseerde onderstel van de magazijnstellingen zich beweegt. Hierdoor bepaalt u zelf de maximale bewegingsuitslag van elke stelling.


Voorkom aanrijding van uw verplaatsbare palletstellingen


Zoals bij elke andere magazijnstelling, is ook aanrijding een risico waar u rekening mee wilt houden. Juist bij verrijdbare magazijnstellingen kan dit extra desastreuze gevolgen hebben, omdat de verrijdbaarheid van de stelling bij een aanrijding mogelijk wordt aangetast. De andere gangen zijn dan niet langer bereikbaar en uw complete ganginrichting functioneert niet meer.

Vaste aanrijlijsten zoals bij reguliere palletstellingen zijn geen optie, want deze belemmeren de doorloop van de verrijdbare stellingen over het railsysteem. Aanrijding moet daarom vooral worden voorkomen door een zorgvuldige besturing van de heftrucks en een gedegen opleiding van chauffeurs. Ook bij magazijninspecties is het zaak dat op deze aspecten extra streng wordt gelet.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Hoe herken ik een magazijnstelling?

In grote magazijnen is het verloop in het personeelsbestand soms fors. Nieuwe medewerkers komen en gaan en dat betekent dat elk nieuw personeelslid tijd nodig heeft om aan de nieuwe magazijnomgeving te wennen. Voor een soepele integratie is het dan ook van belang om te zorgen voor duidelijke markeringen rondom magazijnstellingen en gangpaden.

Reparaties aan uw magazijnstellingen

In een magazijn waar intensief gewerkt wordt, zijn beschadigingen aan magazijnstellingen soms nauwelijks te voorkomen. Sommige van deze schades vallen gelukkig nauwelijks op. Daarin schuilt echter ook het gevaar, want niet opgemerkte beschadigingen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties voor de medewerkers in uw magazijn.