Ga naar content

Zorgen over toenemende aantal arbeidsongevallen

Gemiddeld vallen er 4 doden per jaar door ongelukken met heftrucks. Het illustreert nog maar eens het belang van een goede veiligheid in en rondom het magazijn. Zeker in een omgeving waar gewerkt wordt met hoge palletstellingen, vormt het af- en aanrijden van trucks een risico voor personeel te voet. Daarnaast wijst het stijgende aantal arbeidsongevallen op diverse andere veiligheidsrisico’s volgens Inspectiedienst SZW.

Inspectie SZW luidt de noodklok


Inspectie SZW maakt zich zorgen over de toenemende hoeveelheid arbeidsongevallen en luidde hierover vorig jaar al de noodklok. Ongevallen vinden niet alleen binnen plaats op de magazijnvloer, maar ook waar buiten wordt gewerkt (bijvoorbeeld met hoogwerkers of andere transportmiddelen). Ook de sectoren waarin de ongevallen plaatsvinden, lopen sterk uiteen.

Al jarenlang stijgt het aantal dodelijke arbeidsslachtoffers en in 2016 waren dit er 70 ten opzichte van 51 in 2015. Het feit dat een derde tot de helft van alle Nederlandse bedrijven niet beschikt over een wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E), draagt hier volgens de inspectiedienst niet aan bij.


Periodieke magazijninspectie belangrijk


Het veelvuldig ontbreken van een RI&E is volgens de Inspectie SZW tekenend voor de houding binnen veel bedrijven. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor een goede veiligheid in hun werkomgeving, maar nemen deze verantwoordelijkheid niet. In tijden van economische voorspoed ontbreekt hiervoor de tijd en bij financiële tegenslag ontbreken de middelen.

Desondanks gloort er hoop aan de horizon, want helemaal onbelangrijk vinden Nederlandse bedrijven veiligheid zeker niet. Dat blijkt onder meer uit het toenemende aantal veiligheidskeuringen van magazijnen en personeel. Met name in de intralogistieke sector met mobiel transport zoals heftrucks en magazijninrichtingen is het belang van een periodieke magazijninspectie bekend.


Op weg naar een betere magazijnveiligheid


Het is dan ook te hopen dat het toenemende aantal veiligheidskeuringen de opmaat blijkt voor eenzelfde toename op het gebied van RI&E. Met nog altijd 126 zware arbeidsongevallen per jaar, moet veiligheid een prioriteit zijn voor ieder bedrijf dat werkt met een magazijn of in een omgeving met risico’s voor het werkend personeel.

Ondanks de claim vanuit veel bedrijven dat ze tijd of middelen ontberen, betekenen investeringen in veiligheid ook winst op het gebied van tijd en geld. Een hogere veiligheid resulteert namelijk ook in een hogere arbeidsefficiëntie. Wilt u ook beginnen uw magazijnveiligheid te verbeteren? Dit zijn de 3 essentiële voorwaarden.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Bandenstelling voor optimale bandenopslag

De bandenstelling is een zeer geliefd type stelling bij L.P. Petersen. Garages, transportbedrijven en andere ondernemingen in de automotive sector kunnen inmiddels niet meer zonder. Dat is niet zo vreemd, want elk bedrijf dat veel met banden werkt, wil deze op een efficiënte, voordelige en grootschalige manier opslaan. En dat is precies wat bandenstellingen u bieden.