Ga naar content

Een goede routing van heftrucks en personeel

In grote magazijnen waar gewerkt wordt met magazijnstellingen zoals palletstellingen, is vaak sprake van veel verkeer van en naar de stellingen. Overstekende medewerkers en geparkeerde heftrucks leiden echter tot onnodige opstoppingen en vertraging. Een betere routing in het magazijn voorkomt dit en resulteert in een hogere arbeidsefficiëntie.

Werken met palletstellingen brengt risico's met zich mee


Een efficiëntere routing in het magazijn begint bij een heldere communicatie richting medewerkers. Als zich de dag ervoor situaties hebben voorgedaan die resulteerden in vertraging, kunnen deze in een bijeenkomst de ochtend erna worden doorgenomen. Belangrijk is dat al het relevante magazijnpersoneel hierbij aanwezig is, zodat deze incidenten in het vervolg worden voorkomen.

Deze bijeenkomst zou eigenlijk standaard elke ochtend moeten plaatsvinden om zowel de veiligheid als routing te verbeteren. Werken met hoge magazijnstellingen zoals palletstellingen brengt risico’s met zich mee, omdat er vaak grote en zware goederen worden opgeslagen. Ook het kostenaspect speelt een belangrijke rol en hierdoor zijn veiligheid en efficiëntie van groot belang.


Efficiëntere routing voor elektrische pallettrucks


De communicatie richting personeel kan nog zo helder zijn, adviezen worden al snel in de wind geslagen als de ganginrichting niet optimaal is. Magazijnmedewerkers zijn net mensen en houden niet van omlopen. Zorg daarom voor een optimale magazijninrichting, zodat personeel snel op de werkplek is en niet onnodig lang in de weg loopt op andere plaatsen.

Dat begint al bij de acculaadruimte voor de elektrische pallettrucks, die zich het liefste dicht bij de in- en uitgang van het magazijn bevindt. Het heftruckpersoneel kan ’s ochtends dan direct van start en hoeft ook aan het einde van de werkdag, als de eenmaal trucks geparkeerd zijn, nauwelijks nog te lopen. Dit resulteert in aanzienlijk minder onnodig verkeer door het gehele magazijn.


Helder verkeersplan voor personeel en heftrucks


Tussen het ophalen en parkeren van de heftrucks zit echter een grote ruimte. Het is belangrijk dat ook deze zo efficiënt mogelijk wordt benut. Dat kan bijvoorbeeld door het opstellen van een goed verkeersplan, maar ook door het aanbrengen van de juiste markeringen op de werkvloer. Alleen dan is de kans groot dat het verkeersplan nauwgezet wordt gevolgd.

Het markeren van aparte rijpaden voor elektrische pallettrucks en looppaden voor personeel te voet is in dit opzicht een goede start. Net als bij een verkeersplan voor buiten, speelt veiligheid in dit kader een voorname rol. Maak daarom ook gebruik van strategisch geplaatste oversteekplaatsen in het magazijn, zodat heftrucks daar in snelheid minderen.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Waarom een WMS gebruiken?

Magazijnbeheer is een belangrijke discipline binnen elk serieus magazijn. Het gebruik van goede informatiesystemen, ook wel bekend als Warehouse Management Systemen (WMS), is hierbij nagenoeg onmisbaar. In dit artikel leggen we uit welke functionaliteiten een WMS precies moet bevatten en hoe zo’n systeem in de praktijk het beste toegepast kan worden.

De rol van de blockchain in het magazijn

Tegenwoordig komt blockchain technologie dagelijks in het nieuws. Bekend is vooral de bitcoin, de digitale munteenheid die wordt gezien als het grootste succes van de techniek. In de praktijk is blockchain echter voor veel meer bedoeld dan betaalverkeer alleen. De mogelijke toepassingen voor het optimaliseren van de supply chain zijn bijvoorbeeld legio.