Ga naar content

Een goede routing van heftrucks en personeel

In grote magazijnen waar gewerkt wordt met magazijnstellingen zoals palletstellingen, is vaak sprake van veel verkeer van en naar de stellingen. Overstekende medewerkers en geparkeerde heftrucks leiden echter tot onnodige opstoppingen en vertraging. Een betere routing in het magazijn voorkomt dit en resulteert in een hogere arbeidsefficiëntie.

Werken met palletstellingen brengt risico's met zich mee


Een efficiëntere routing in het magazijn begint bij een heldere communicatie richting medewerkers. Als zich de dag ervoor situaties hebben voorgedaan die resulteerden in vertraging, kunnen deze in een bijeenkomst de ochtend erna worden doorgenomen. Belangrijk is dat al het relevante magazijnpersoneel hierbij aanwezig is, zodat deze incidenten in het vervolg worden voorkomen.

Deze bijeenkomst zou eigenlijk standaard elke ochtend moeten plaatsvinden om zowel de veiligheid als routing te verbeteren. Werken met hoge magazijnstellingen zoals palletstellingen brengt risico’s met zich mee, omdat er vaak grote en zware goederen worden opgeslagen. Ook het kostenaspect speelt een belangrijke rol en hierdoor zijn veiligheid en efficiëntie van groot belang.


Efficiëntere routing voor elektrische pallettrucks


De communicatie richting personeel kan nog zo helder zijn, adviezen worden al snel in de wind geslagen als de ganginrichting niet optimaal is. Magazijnmedewerkers zijn net mensen en houden niet van omlopen. Zorg daarom voor een optimale magazijninrichting, zodat personeel snel op de werkplek is en niet onnodig lang in de weg loopt op andere plaatsen.

Dat begint al bij de acculaadruimte voor de elektrische pallettrucks, die zich het liefste dicht bij de in- en uitgang van het magazijn bevindt. Het heftruckpersoneel kan ’s ochtends dan direct van start en hoeft ook aan het einde van de werkdag, als de eenmaal trucks geparkeerd zijn, nauwelijks nog te lopen. Dit resulteert in aanzienlijk minder onnodig verkeer door het gehele magazijn.


Helder verkeersplan voor personeel en heftrucks


Tussen het ophalen en parkeren van de heftrucks zit echter een grote ruimte. Het is belangrijk dat ook deze zo efficiënt mogelijk wordt benut. Dat kan bijvoorbeeld door het opstellen van een goed verkeersplan, maar ook door het aanbrengen van de juiste markeringen op de werkvloer. Alleen dan is de kans groot dat het verkeersplan nauwgezet wordt gevolgd.

Het markeren van aparte rijpaden voor elektrische pallettrucks en looppaden voor personeel te voet is in dit opzicht een goede start. Net als bij een verkeersplan voor buiten, speelt veiligheid in dit kader een voorname rol. Maak daarom ook gebruik van strategisch geplaatste oversteekplaatsen in het magazijn, zodat heftrucks daar in snelheid minderen.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Bescherm uw magazijn tegen schade

In een magazijn wordt doorgaans veel gewerkt met heftrucks. Zeker als er sprake is van vervoer van zware goederen uit en naar palletstellingen. Over de bescherming van die magazijnstellingen tegen aanrijding, hebben wij al eens eerder een artikel geschreven. Maar naast bescherming rond uw palletstellingen, is ook het beschermen van de rest van het gebouw van belang.

Nieuwe of gebruikte palletstelling kopen?

Heeft u meer opslagruimte nodig in uw magazijn voor grote of zware goederen? Dan is het kopen van extra palletstellingen een zeer efficiënte oplossing. Als u de knoop eenmaal heeft doorgehakt, rest alleen nog de vraag of u kiest voor nieuwe of gebruikte exemplaren. In dit artikel zetten we de voordelen en nadelen van beide opties tegenover elkaar.

Maak orderpicking bij palletstellingen veiliger en efficiënter

Palletstellingen zijn in grote magazijnen de meest voorkomende magazijnstellingen. Deze grote stellingen worden over het algemeen gebruikt voor de opslag van grote pallets met soms zware goederen. In het magazijn staan ze daarom vaak in een brede gang, zodat heftrucks de grote pallets gemakkelijk richting de palletstelling kunnen vervoeren.