Ga naar content

De mogelijkheden van elektrische pallettrucks

Het vervoer van zware pallets van en naar uw palletstellingen is een belangrijk onderdeel van het intern transport in uw magazijn. Een uitstekend hulpmiddel op dit gebied zijn elektrische pallettrucks, die dankzij hun bescheiden afmetingen en simpele bediening ook in een omgeving met smalle gangen inzetbaar zijn. Ideaal als u de beschikbare hoeveelheid vloeroppervlak wilt maximaliseren.

Truck zonder treeplank voor optimale veiligheid


Hoewel vanuit veiligheidsoverwegingen een zo breed mogelijke gang voor palletstellingen wordt aanbevolen, zijn er situaties mogelijk waarin uw ganginrichting noodgedwongen smal is. Elektrische pallettrucks zijn bij uitstek geschikt om dan voor veilig vervoer te zorgen. Naast een klein formaat, kenmerken deze trucks zich namelijk door een kleine draaicirkel en een grote flexibiliteit.

Met name bij korte rijafstanden in extreem smalle omgevingen komen elektrische pallettrucks goed van pas. In dat geval is een variant zonder treeplank de beste optie, omdat de rijsnelheid van de truck dan wordt beperkt door de chauffeur die achter de truck aan moet lopen. Dit vermindert het risico op aanrijding van palletstellingen en andere gevaren aanzienlijk.


Opstapmogelijkheid en verlengde vork voor meer gebruiksgemak


Wanneer de ganginrichting nog steeds smal is maar de rijafstanden langer zijn, is een variant met treeplank een betere keuze. Een alternatief zijn elektrische pallettrucks met speciaal chauffeursgedeelte, die de chauffeur iets meer comfort bieden bij het rijden van langere afstanden maar af- en opstappen desondanks zeer eenvoudig houden.

In een magazijn met veel magazijnstellingen zoals palletstellingen is er vaak sprake van grote personeelsstromen. Om te voorkomen dat trucks elkaar rondom de palletstellingen in de weg rijden, is het gebruik van varianten met een verlengde vork een uitstekende optie. Op deze manier kunnen meer pallets tegelijkertijd worden vervoerd, maar is de truck logischerwijs minder wendbaar in smalle gangen.


Best mogelijke werkwijze rondom uw palletstellingen


Als er sprake is van orderpicking rondom palletstellingen, is continu op- en afstappen van een truck niet efficiënt. Speciaal hiervoor zijn er ook uitvoeringen van elektrische pallettrucks die bestuurd kunnen worden met een afstandsbediening. Deze is over het algemeen verwerkt in een handschoen waarin de belangrijkste bedieningsknoppen zijn geïntegreerd.

Juist bij een palletstelling, waarin doorgaans zware goederen worden opgeslagen, is het niet overschrijden van de maximale belastbaarheid van groot belang om de veiligheid te borgen. Het gebruik van elektrische pallettrucks met een weegsysteem bespaart in dat geval veel tijd.

Wilt u meer informatie over het gebruik van trucks rondom uw magazijnstellingen of heeft u een andere vraag over uw magazijnveiligheid? Neem dan vrijblijvend contact op via 0341 - 49 33 36 of info@lppetersen.nl.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Virtueel magazijn biedt inzicht in veiligheid

De arbeidsveiligheid in magazijnen is nog regelmatig onderwerp van discussie. Het werken met grote magazijnstellingen zoals palletstellingen brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Toch zijn er verschillende manieren om die risico’s efficiënt te reduceren. Deze manieren worden nu inzichtelijk gemaakt door de Logistieke Veiligheids Catalogus, die een virtueel magazijn heeft ontwikkeld.

Een goede routing van heftrucks en personeel

In grote magazijnen waar gewerkt wordt met magazijnstellingen zoals palletstellingen, is vaak sprake van veel verkeer van en naar de stellingen. Overstekende medewerkers en geparkeerde heftrucks leiden echter tot onnodige opstoppingen en vertraging. Een betere routing in het magazijn voorkomt dit en resulteert in een hogere arbeidsefficiëntie.