Ga naar content

Internet of Things verovert magazijnen

Internet of Things staat bekend om zijn slimme toepassingen voor de gehele supply chain. Ook activiteiten op het gebied van orderverwerking en opslag worden hierdoor een stuk efficiënter. Verouderde magazijncontrolsystemen worden vervangen door nieuwe varianten met hypermoderne sensoren, verbeterde connectiviteit en hogere intelligentie.

Geoptimaliseerd orderpickingsproces


Orderpicking rondom grote stellingen met pallets verloopt in menig magazijn niet altijd even georganiseerd. Zeker in het verleden werden producten op basis van papieren lijsten bij elkaar gezocht en vervolgens met een heftruck naar de verzendruimte gebracht. In het magazijn van de nabije toekomst gebeurt dit alles volledig elektronisch en geautomatiseerd.

Digitaal ontvangen bestellingen van klanten worden door het systeem gecontroleerd op voorraad, waarna elektronische orderpickinglijsten automatisch worden verzonden naar zelfsturende heftrucks. Het enige waar vervolgens nog mensenwerk aan te pas komt, is het handmatig inladen van de producten in de vrachtwagen. Ook dat zal in de toekomst ongetwijfeld geautomatiseerd geschieden…


Efficiënter voorraadbeheer in het magazijn


Niet alleen het proces van orderpicking, maar ook dat van voorraadbeheer kan met the Internet of Things een stuk efficiënter. Daar waar het handmatig tellen en volgen van goederen veel tijd kost en onherroepelijk leidt tot menselijke fouten, bespaart een geautomatiseerd systeem veel tijd door alle goederen in real-time te monitoren.

Deze real-time monitoring maakt tevens continue procesoptimalisatie mogelijk in het magazijn. Zo kan uit de beschikbare data bijvoorbeeld naar voren komen dat de door de heftruckchauffeurs afgelegde route in het magazijn niet optimaal is op het gebied van efficiëntie of veiligheid. Hoe meer sensoren aanwezig zijn, hoe meer waardevolle gegevens verkregen worden.


Slimme objecten en RFID


Sensoren zijn niet alleen bij uitstek geschikt voor dataverzameling, maar kunnen in het magazijn ook worden ingezet om bepaalde processen of objecten ‘slimmer’ te maken. Een heftruck voorzien van sensoren kan bijvoorbeeld automatisch worden aangestuurd om in bepaalde situaties de meest efficiënte keuzes te maken.

Eenmaal buiten het magazijn, maakt the Internet of Things het mogelijk om producten eenvoudig te volgen. Dat kan bijvoorbeeld door de toepassing van RFID, waarbij in pallets geïnstalleerde RFID-chips locatiegegevens bijhouden en automatisch versturen naar de cloud. Zo weet je te allen tijde niet alleen wat er binnen, maar ook wat er buiten je magazijn speelt.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen