Stelling van de week   Stellingen, groot en klein, bij Petersen moet u zijn!

​Moet ik mijn magazijn reorganiseren of uitbouwen?

In menig magazijn is er een chronisch gebrek aan ruimte. Zeker in piekseizoenen of bij snelle groei van het bedrijf zitten de palletstellingen nogal eens vol en belanden de pallets op de grond in gangpaden of laadruimtes. Dat is niet alleen inefficiënt, maar levert ook nog eens veiligheidsrisico’s op voor het personeel. In dit geval resteren u slechts twee keuzes: u gaat het magazijn reorganiseren of uitbouwen.

Het magazijn reorganiseren: waarom en hoe?


In eerste instantie is de kans groot dat u neigt naar een reorganisatie. Het opruimen van het magazijn is immers een stuk goedkoper dan het uitbouwen ervan hierdoor is er vaak ook meer draagvlak voor binnen de organisatie. Zowel directie als medewerkers hebben baat bij deze kosteneffectieve oplossing, die in de praktijk zorgt voor meer overzicht, veiligheid en productiviteit op de werkvloer.

Bij reorganiseren van het magazijn is het verstandig proactief te handelen en alvast in te spelen op drukke tijden. Ruim bijvoorbeeld op vóórdat het piekseizoen van start gaat, zodat er genoeg ruimte in alle magazijnstellingen is voor de nieuwe pallets. Maak daarnaast van de gelegenheid gebruik om meteen een voorraadopname uit te voeren – zo slaat u twee vliegen in één klap.

Ga bij de opruimingswerkzaamheden zorgvuldig te werk en formuleer vooraf een duidelijk plan van aanpak. Zo weet elke magazijnmedewerkers exact wat er tijdens de reorganisatie moet gebeuren en verloopt het proces een stuk vloeiender en sneller. Bedenk in het voortraject ook alvast wat u met overbodige oude voorraad gaat doen.


Het magazijn uitbouwen: waarom en hoe?


U kunt het magazijn nog zo efficiënt indelen en opruimen; in sommige gevallen is het vechten tegen de bierkaai. Een bedrijf kan nu eenmaal uit zijn magazijn groeien en dat is normaal gesproken een positieve ontwikkeling. Heeft u meerdere malen gereorganiseerd maar mag het niet baten? Dan is het tijd om de knoop door te hakken en te kiezen voor een groter magazijn met extra magazijnstellingen.

Het uitbouwen van het bestaande magazijn heeft als voordeel dat u niets hoeft weg te gooien. Zeker in branches met goederen die lang houdbaar zijn, is dit een belangrijk pluspunt. Ook kunt u de nieuwe ruimte exact laten bouwen zoals u voor ogen heeft en hierbij alvast rekening houden met toekomstige groei van uw bedrijf. Kortom: u bent hierdoor op alles voorbereid.

Is het uitbouwen van het bestaande magazijn door bepaalde omstandigheden geen optie? Dan kunt u ook overwegen om naar een geheel nieuwe locatie te vertrekken. Voordeel is dat u hierbij nóg meer controle heeft over de indeling, maar u krijgt wel te maken met transportkosten. Wat uiteindelijk de beste keuze is (reorganiseren, uitbouwen of verhuizen) is dan ook een afweging die u moet maken op basis van uw specifieke situatie.

< Terug naar overzicht

Waarom LP Petersen

Vooruitstrevend, met ervaren en deskundig personeel zien wij elke opdracht als een uitdaging om voor u de beste kwaliteit neer te zetten.

Topmerken stellingen

100% merk onafhankelijk en vele merken direct uit voorraad leverbaar

Eigen transport en montage

Eigen transport en montage in heel Nederland

Gebruikte, nieuwe en verhuur stellingen

Gebruikte, nieuwe en verhuur van stellingen