Ga naar content

Pushback palletstelling: voordelen en tips

Slaat u grote pallets met zware goederen op in uw magazijn en werkt u het liefst volgens de LIFO-methode (Last In First Out)? Dan is de pushback stelling een type palletstelling dat u ongetwijfeld zal bevallen. In dit artikel vertellen wij over de voordelen van dit type magazijnstelling en de aspecten waarmee u zoal rekening moet houden.

Wat voor palletstelling is een pushback stelling precies?


Zoals de naam al prijsgeeft, is het ontwerp van een pushback magazijnstelling gebaseerd op het principe van inschuiven of terugduwen van goederen. Wanneer zich reeds pallets in de stelling bevinden, schuiven deze door naar achteren wanneer er nieuwe pallets tegenaan worden geduwd. Hierdoor vindt het inladen altijd vanaf dezelfde stellingzijde plaats.

Niet alleen deze uniforme inlaadmethode, maar ook ruimtebesparing is een groot voordeel van dit type palletstelling. Gebieden in het magazijn die normaliter niet toegankelijk zijn, kunnen hierdoor toch voor opslag worden benut. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebied rondom docklevellers en boven cross-gangpaden. Dit zorgt voor eenzelfde hoge opslagefficiëntie als door- en inrijstellingen.


Hellingshoek en stabiliteit


Bij de inzet van een pushback palletstelling is het van belang om op een aantal zaken te letten. Allereerst is het cruciaal dat de ingevoerde lading stabiel is en niet te hard aanloopt. Door het formaat en gewicht van pallets met zware goederen kan dat laatste immers desastreuze gevolgen hebben. Het bepalen van een optimale hellingshoek voor de opgeslagen pallets is essentieel om ongelukken te voorkomen.

De juiste hellingshoek zorgt voor een geleidelijke aanloop van pallets en een makkelijker plaatsing. Voor extra veiligheid is echter ook belangrijk dat de beweging van de pallets enigszins wordt afgeremd. Doorschuiven met te hoge snelheid leidt namelijk tot harde botsingen tussen pallets onderling en de voorkant van het pushbackkanaal.


Snelheidsvermindering en aanrijdbeveiliging


Voor het verminderen van de rolsnelheid van pallets zijn speciale remrollen en andere voorzieningen beschikbaar. Als de lading echter niet stabiel is, bestaat nog altijd het risico op vallen. Zelfs bij een relatief zachte stopbeweging kunnen goederen immers gaan schuiven. Bij twijfel is wikkelen een prima manier om de lading stabieler te maken voor plaatsing.

Een andere risico om in te perken, is aanrijding van de palletstelling door personeel op heftrucks. Er bestaan verschillende maatregelen om de kans op aanrijding te minimaliseren, maar bij een pushback magazijnstelling is extra voorzichtigheid geboden. De heftruck moet namelijk extra kracht zetten om de reeds opgeslagen pallets naar achteren te duwen.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Hoe werkt Kanban-voorraadbeheer in mijn magazijn?

De Engelse term ‘lean’ valt tegenwoordig vaak in een professionele context. Het duidt op het vermogen van een bedrijf om efficiënt te werken, de klantvraag centraal te stellen en verspilling te elimineren. Ook in het magazijn wordt deze filosofie regelmatig toegepast en dan specifiek in de vorm van het Kanban-systeem. In dit artikel vertellen we alles wat je hierover moet weten.